Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Άρθρα :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( δέκα βήματα μπροστά... :: 28/1/2006 0:14:39) 

ΣΤΗΛΗ: ΣΤΗ ΓΚΡΙΖΑ ΖΩΝΗ

ΑΣ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΤΙ ΜΑΘΑΜΕ Σ' ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ

Δέκα βήματα μπροστά…

ΣΤΗΛΗ Α

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

Δευτερεύουσες αποτελεσματικές προτάσεις:

ΤΟΥ ΑΛΚΗ ΚΟΥΡΚΟΥΛΑ

- Δηλώνουν…………………………. "Δέκα βήματα μπροστά από την ελληνοκυπριακή πλευρά" βρίσκεται η Τουρκία στο Κυπριακό, λέει τώρα ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν.

- Εισάγονται με:………………………

Καλά θα κάνουμε να τον ακούσουμε προσεκτικά.

ΣΤΗΛΗ Β

Δεν πρόκειται για τον συνήθη κομπασμό αυτό επιβεβαίωσης των πολιτικών.

- Δευτερεύουσες εναντιωματικές προτάσεις

Είναι ειλικρινής πηγαία έκφραση ικανοποίησης για την επιτυχία και την επιβράβευση μιας δύσκολης επιλογής.

- Δηλώνουν. …………………………

Το Δεκέμβριο του 2003 ο κ. Ερντογάν πήρε σημαντικές πρωτοβουλίες στο Κυπριακό.

- Εισάγονται με: ………………………….

Παρά τα όσα έλεγαν όλοι οι ειδήμονες στην Άγκυρα στηρίχθηκε στις εισηγήσεις του τότε μονίμου υφυπουργού Εξωτερικών Ουγούρ Ζιγιάλ και έθεσε τον κ. Ραούφ Ντενκτάς στο περιθώριο.

- Όταν λέμε:

Δέχθηκε να αρχίσουν και πάλι οι συνομιλίες για το σχέδιο ΑΝΑΝ, παρά τις συνεχείς προσπάθειες του κ. Ντεντάς και του κατεστημένου να θάψουν οριστικά το σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών.

"Στην Εθνική Πινακοθήκη εκτίθεται ένας Θεοτοκόπουλος" εννοούμε ότι …………………………

Ονόμασε την πολιτική αυτή τότε "ένα βήμα μπροστά".

- Το σχήμα λόγου που χρησιμοποιήσαμε στην περίπτωση αυτή ονομάζεται …………………………

Εξήγησε ότι δεν έπρεπε η Τουρκία να θεωρείται υπεύθυνη για την απουσία λύσης στο Κυπριακό. Η Τουρκία θα βρισκόταν πάντα "ένα βήμα μπροστά", έλεγε το νέο δόγμα, για το οποίο ο κ. Ερντογάν δεχόταν καταιγισμό επιθέσεων από το κατεστημένο.

Η Αθήνα δεν είχε τότε δυσκολία να αντιληφθεί τη μεγάλη αλλαγή που είχε συντελεσθεί στην Άγκυρα. Την είχε άλλωστε ενεργά ενθαρρύνει. Στη Λευκωσία όμως ο νέος πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος δεν ήταν έτοιμος για μία τέτοια εξέλιξη. Ο κ. Παπαδόπουλος δεν θεωρούσε ότι μπορεί να δεχθεί το σχέδιο ΑΝΑΝ, αλλά δεν ήθελε να επωμισθεί την ευθύνη της άρνησης. Όσο μπορούσε να κρύβεται πίσω από τον Ραούφ Ντενκτάς δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα.

Οι πολικές εξαγγελίες του κ. Ερντογάν αντιμετωπίσθηκαν τότε στη Λευκωσία ως "μπλόφα". Ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε σ΄ αυτό που θεωρούσε "μπλόφα" με άλλη "μπλόφα". Αποδέχθηκε την πρόταση του γενικού γραμματέα για τον τελικό γύρο των συνομιλιών και εξουσιοδοτούσε τον κ. Ανάν να συμπληρώσει τα κενά που δεν θα συμπληρώνονταν στις διαπραγματεύσεις. Όταν ο κ. Ντενκτάς δεν εμφανίσθηκε καν στην Ελβετία για τις διαπραγματεύσεις, η πολιτική που είχε υιοθετήσει ο κ. Παπαδόπουλος οδήγησε την ελληνική πλευρά σε στρατηγική ήττα.

Στη σημερινή κατάσταση των πνευμάτων και στο κλίμα των μικροπολιτικών υπολογισμών που κυριαρχεί σε Ελλάδα και Κύπρο κανείς δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των πράξεων και των παραλείψεων που έγιναν τότε. Ο σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, ο Βρετανός συντονιστής για το Κυπριακό, συνοψίζει (στο βιβλίο του για την Κύπρο) με θουκιδίδεια καθαρότητα την περίοδο. "Οι Τούρκοι και οι Τουρκοκύπριοι έκαναν τεράστια τακτικά λάθη, με αποτέλεσμα να χάσουν την πιο ευνοϊκή ευκαιρία για να συμφωνήσουν", γράφει στον επίλογο της διήγησής του. "Αλλά οι Ελληνοκύπριοι έκαναν ένα στρατηγικό λάθος. Και πάλι, όπως το 1963 και το 1974, επέλεξαν ένα στενό κλειστό όραμα για το μέλλον τους, υπαγορευόμενο περισσότερο από συναισθηματικές μνήμες του παρελθόντος, παρά από ορθολογική αντιμετώπιση του μέλλοντος. Εγκαταλελειμμένοι από την ηγεσία τους επέλεξαν τη στιγμή ακριβώς που εντάσσονταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για να δείξουν ότι δεν είχαν καταλάβει τίποτα από τους θεμελιώδεις σκοπούς της Ένωσης. Θα αναγκασθούν τώρα να ζήσουν με τις συνέπειες αυτής της απόφασης".

Με την κρίση αυτή θα έχουν στο εξής να αναμετρηθούν τα ρητορικά γυμνάσματα όσων ολοφύρονταν δημόσια ότι δεν παραδίδουν κοινότητες.