Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Άρθρα :: Σχόλιο

( σιγά μας ακούν… :: 9/2/2006 21:32:58) 

Σιγά μας ακούν…

Μαθαίνω ότι:

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα στρέφεται η προσοχή μας σε ζητήματα που αφορούν δημοκρατικές διαδικασίες στη χώρα μας και στην ελαστικότητα με τα οποία τα αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, όπως προσφάτως με τις απαγωγές μεταναστών για ανάκριση. - Ένα ζευγάρι προτάσεων, στο οποίο η μία πρόταση αποτελεί όρο για να ισχύσει η άλλη, είναι ένας υποθετικός λόγος. Πώς είναι δυνατόν σε μία ευνομούμενη χώρα να μην προλαβαίνουμε να ασχοληθούμε με το μέλλον και την πορεία της Ελλάδας, αλλά να αναλωνόμαστε σε ερμηνείες και κριτικές για απίθανες τριτοκοσμικές καταστάσεις, που βεβαιώνουν με το σαφέστερο τρόπο την άποψη που υποστηρίζει ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα διακυβέρνησης της χώρας, ιδίως στη διαχείριση κρίσιμων καταστάσεων. Η πρόταση η οποία περιέχει τον όρο που πρέπει να ισχύει για να γίνει αυτό που δηλώνει η άλλη ονομάζεται υπόθεση. Η ιστορία της προηγούμενης εβδομάδας με τις υποκλοπές και μάλιστα εις βάρος του ίδιου του πρωθυπουργού πείθει για την κρατική αδυναμία να διασφαλίσει το προσωπικό απόρρητο αλλά και την εθνική ασφάλεια. Η πρόταση που προσδιορίζεται από αυτήν λέγεται απόδοση.

Σε ποια ευνομούμενη δυτική χώρα μπορεί κανείς να φανταστεί τηλεφωνικές υποκλοπές πολιτικών, κρατικών, στρατιωτικών και επιχειρηματικών προσώπων επί μακρό χρονικό διάστημα, δίχως καμία ενημέρωσή τους ή προστασία τους; Αν δώσεις ένα ψάρι… (Υπόθεση) θα φάει μια φορά (απόδοση) = υποθετικός λόγος Μπορεί η κυβέρνηση να δώσει απαντήσεις στα τόσα πολλά ερωτήματα και κυρίως μπορεί να αναλάβει τις πολιτικές ευθύνες της;

- Οι υποθετικές προτάσεις είναι δευτερεύουσες επιρρηματικές προτάσεις και εισάγονται συνήθως με το σύνδεσμο αν.

Παρακολουθήσαμε ένα επικοινωνιακό παιχνίδι εντυπώσεων με τη συνέντευξη Τύπου τριών υπουργών, χωρίς την παρουσία του αρμόδιου για θέματα τηλεπικοινωνιών υπουργού(!), να μας πληροφορούν ανοικτά για την αδυναμία προστασίας του προσωπικού μας απορρήτου, μεταθέτοντας την ευθύνη αόριστα.

Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να εισάγονται και με άλλες λέξεις, όπως: άμα, έτσι και, σε περίπτωση που.

Έντεκα ολόκληρους μήνες ποιος είχε την ευθιξία να παραιτηθεί;

- Υπάρχουν δύο είδη υποθετικών λόγων:

Μετά την αποκάλυψη ενός τεράστιου σκανδάλου, ως συνέχεια των αδυναμιών που καθημερινά παρουσιάζονται στην άσκηση των κυβερνητικών καθηκόντων, εύλογα αναμέναμε μία συνέντευξη Τύπου από τον πρωθυπουργό εφ' όλης της ύλης.

α. αυτοί που εκφράζουν το πραγματικό, δηλαδή αν αληθεύει η υπόθεση, τότε αληθεύει και η απόδοση β. αυτοί που εκφράζουν το αντίθετο του πραγματικού, δηλαδή καταστάσεις στις οποίες η υπόθεση δεν έχει πραγματοποιηθεί στο παρελθόν (ή πιθανότατα δε θα πραγματοποιηθεί ούτε στο μέλλον) και κατά συνέπεια το περιεχόμενο της απόδοσης είναι επίσης απραγματοποίητο (ή ελάχιστα πιθανό να πραγματοποιηθεί).

Δεν επιθυμώ να προβώ σε περαιτέρω κριτική, καθώς η δικαιοσύνη ανέλαβε την υπόθεση.

Παραδείγματα:

Αυτό που έχει κρίσιμη σημασία για όλους μας είναι η πορεία της χώρας.

α. Αν δώσεις ένα ψάρι…, θα φάει… (πραγματικό)

Δεν έχει επί δύο χρόνια καταδειχθεί ένας στόχος στον οποίο θα πειστούμε να βαδίσουμε και να δικαιολογήσουμε θυσίες και ανοχή.

β. Αν είχες δώσει ένα ψάρι… θα είχε φάει… (αντίθετο του πραγματικού)

Ο ανασχηματισμός δεν θα αλλάξει την πολιτική αλλά τα πρόσωπα. Είναι πασιφανές από τις δηλώσεις του προέδρου της κυβέρνησης για αταλάντευτη πολιτική έως το τέλος της τετραετίας. Μα δεν αντιλαμβάνονται την οικονομική εξαθλίωση ενός σημαντικού τμήματος της κοινωνίας; Η ανοχή τελειώνει, το μήνυμα θα είναι μη αντιστρέψιμο στις επερχόμενες εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης, με την αξιωματική αντιπολίτευση να κερδίζει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας. Μέχρι τότε όμως ελπίζουμε, έστω την έσχατη στιγμή, να επιδείξει η κυβέρνηση μεταστροφή της πολιτικής της προς ένα φιλολαϊκό πρότυπο, έστω και στα όρια της δικής της πολιτικής ιδεολογίας.

Του ΣΤΕΛΙΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥΔΗ