Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Σύντομη είδηση

( τρέμε, τρεμόπουλε! - εν δυνάμει βουλευτής - "εκκλήσεις" για τη βία κατά των γυναικών :: 10/2/2006 21:58:14) 

ΣΤΗΛΗ: ΠΑΡΑ(ΠΟΛΗ)ΤΙΚΑ

Κείμενο 3 - [Διακρίσεις σε βάρος των γυναικών]

Τρέμε, Τρεμόπουλε!

(Μία από τις πιο σημαντικές και αποτελεσματικές υπερμάχους των δικαιωμάτων της γυναίκας, η Σίρλεϊ Τσίζχολμ, εκλέχτηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών το 1968.

Ομάδα συμπολιτών μας, ευαισθητοποιημένων στα θέματα της οικολογίας και του περιβάλλοντος, συζητά την παρέμβαση της στις νομαρχιακές εκλογές με τη συγκρότηση συνδυασμού που θα φέρει το όνομα "Οικολογικό-Κοινωνικό Κίνημα Θεσσαλονίκης".

Το λόγο που παραθέτουμε τον εκφώνησε ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων, στις 21 Μαΐου 1969.)

Η προσπάθεια αυτή, η οποία αγκαλιάζεται από πολλούς και αξιόλογους επιστήμονες, βιοκαλλιεργητές και αρκετούς πολίτες, έχει τη στήριξη της διμηνιαίας εφημερίδας "Οικολογία Περιβάλλον". Κύριε πρόεδρε, όταν μια νέα γυναίκα αποφοιτά από το κολέγιο και αρχίζει να αναζητά εργασία, είναι πιθανό να βρεθεί μπροστά σε μια απογοητευτική ή ακόμα και εξευτελιστική εμπειρία. Η πρωτοβουλία για οικολογική παράταξη στις νομαρχιακές εκλογές της Θεσσαλονίκης επιδιώκει να αναδείξει τα οικολογικά και περιβαλλοντικά ζητήματα του νομού και να έχει ισχυρή παρουσία σε σχετικές υποθέσεις, όπως η υπόθεση της "Διάνα", αλλά και η υποβάθμιση των οικοσυστημάτων της Κορώνειας, της Βόλβης και του Σέιχ Σου. Όταν θα μπει σε ένα γραφείο για μια συνέντευξη, η πρώτη ερώτηση που θα της τεθεί είναι "ξέρεις να δακτυλογραφείς;". Στη δημοκρατία χωρούν όλοι, γι' αυτό… τρέμε Τρεμόπουλε!

Υπάρχει ένα υπολογισμένο σύστημα προκατάληψης που βρίσκεται κρυμμένο πίσω από αυτή την ερώτηση.

Φ.Σ.

Γιατί είναι αποδεκτό για τις γυναίκες να είναι γραμματείς, βιβλιοθηκάριοι και δασκάλες, αλλά απολύτως απαράδεκτο για αυτές να είναι μάνατζερ, διευθυντές, γιατροί, δικηγόροι και μέλη του Κογκρέσου;

Εν δυνάμει βουλευτής

Η ανείπωτη υπόθεση είναι ότι οι γυναίκες είναι διαφορετικές.

Με το βλέμμα στραμμένο στη Βουλή λέγεται ότι βρίσκεται ο αντινομάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Ιωάννης Μπίκος, ένας από τους στενούς συνεργάτες του νομάρχη Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Ψωμιάδη.

Δε διαθέτουν διοικητική ικανότητα, μεθοδικά μυαλά, σταθερότητα, αρχηγικά προσόντα και είναι πολύ συναισθηματικές. […]

Οι φήμες (οι οποίες, ως γνωστόν, έχουν μεγάλη δύναμη) για κάθοδό του στο ελληνικό κοινοβούλιο ολοένα και εντείνονται τόσο έξω, όσο και μέσα στους διαδρόμους του νομαρχιακού μεγάρου.

Ως μαύρο άτομο, η φυλετική προκατάληψη δε μου είναι άγνωστη.

Χαρακτηριστικό είναι, μάλιστα, ότι στην προχθεσινή συνεδρίαση του σώματος αρκετοί συνάδελφοι του τον αποκαλούσαν "εν δυνάμει βουλευτή".

Η αλήθεια είναι όμως ότι στον πολιτικό κόσμο έχω πολύ συχνότερα υποστεί μεροληπτικές συμπεριφορές, επειδή είμαι γυναίκα, παρά επειδή είμαι μαύρη.

"Καλώς τον ανερχόμενο βουλευτή", έλεγαν χαρακτηριστικά νομαρχιακοί σύμβουλοι.

Η προκατάληψη εναντίον των μαύρων αρχίζει σιγά σιγά να θεωρείται απαράδεκτη, αν και θα χρειαστούν χρόνια για την εξάλειψή της.

Το σχόλιο αποδείχθηκε άκρως κολακευτικό για τον κ. Μπίκο, ο οποίος χαμογελούσε συγκρατημένα, σαν το αποδεχόταν με ευχαρίστηση.

Είναι καταδικασμένη όμως γιατί η λευκή Αμερική αρχίζει να παραδέχεται πως η προκατάληψη υπάρχει.

Ο ίδιος, βέβαια, δεν έχει γνωστοποιήσει ακόμη τις προθέσεις του, ωστόσο ενδεχόμενη απόφασή του για κάθοδο ως υποψήφιος βουλευτής δεν προξενεί εντύπωση.

Αντίθετα η προκατάληψη εναντίον των γυναικών είναι ακόμη αποδεκτή.

Εξάλλου, ουκ ολίγες φορές η νομαρχία Θεσσαλονίκης αποτέλεσε το σκαλοπάτι για την είσοδο στη Βουλή.

Πολύ λίγοι προς το παρόν κατανοούν την ανηθικότητα που περιέχεται στη διπλή μισθολογική κλίμακα και στο χαρακτηρισμό των περισσότερων από τις καλύτερες δουλειές σαν "για άντρες μόνο".

Φ.Σ.

Περισσότερο από το μισό του πληθυσμού των ΗΠΑ είναι θηλυκό.

"Εκκλήσεις" για τη βία κατά των γυναικών

Οι γυναίκες όμως κατέχουν μόνο το 2% των διευθυντικών θέσεων.

Υιοθετώντας έκθεση της Maria Carlshamre -μέλους της ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα Δικαιώματα των Γυναικών και την Ισότητα των Φύλων- σχετικά με την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, οι ευρωβουλευτές κάλεσαν, σύμφωνα με το euroinfo της 6ης Φεβρουαρίου, τα κράτη-μέλη και την Επιτροπή "να αναγνωρίσουν ως έγκλημα την συζυγική σεξουαλική βία και να προσχωρήσουν στην ποινικοποίηση του βιασμού εντός του γάμου".

Καμία γυναίκα δε βρίσκεται στο συμβούλιο AFL-CIO (American Federation of Labor-Congress of Industrial Organizations), ομοσπονδιακό όργανο των αμερικανικών συνδικαλιστικών οργανώσεων ή στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Επίσης, να μην αποδεχθούν αναφορά σε πολιτισμικές πρακτικές ως ελαφρυντικές περιστάσεις, ιδίως όταν πρόκειται για εγκλήματα τιμής και για ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων.

Έχουν υπάρξει μόνο δύο γυναίκες που κατέλαβαν υπουργικές θέσεις και σήμερα δεν υπάρχει καμία.

Να διασφαλίσουν το δικαίωμα των θυμάτων στην ασφαλή πρόσβαση στη δικαιοσύνη και στην αποτελεσματική επιβολή του νόμου, περιλαμβανομένης της πρόβλεψης για παροχή αποζημίωσης.

Μόνο δύο γυναίκες κατέχουν σήμερα βαθμούς πρεσβευτών στο διπλωματικό σώμα.

Να εξετάσουν κατά πόσο τα παιδιά, που είναι μάρτυρες κακοποίησης των μητέρων τους, πρέπει να θεωρούνται θύματα, καθώς και τους κινδύνους που ενέχει τόσο για το παιδί όσο και για τη μητέρα η από κοινού κηδεμονία με τον δράστη της βίας.

Στο Κογκρέσο είμαστε μία γερουσιαστής και δέκα αντιπρόσωποι.

Να μην δεχτούν οποιαδήποτε αναφορά σε μέθη από αλκοόλ, ως ελαφρυντικό παράγοντα σε περιπτώσεις βίας ανδρών κατά των γυναικών.

Ένθετο "ΒΗΜΑ/ΙΣΤΟΡΙΑ", εφημ. ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής, 2002 (διασκευή)

Τρεις μέρες νωρίτερα, στην Ελλάδα, καταγραφόταν άλλο ένα έγκλημα:

Ερωτήσεις κατανόησης

Δράστης ένας 57χρονος συνταξιούχος αστυνομικός και θύμα η 45χρονη σύζυγός του.

1. Η βουλευτής αναφέρεται στις προσωπικές της εμπειρίες από την επαγγελματική και κοινωνική της ζωή.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο δράστης "ήταν ιδιαίτερα οξύθυμο άτομο και συχνά καυγάδιζε με τη σύζυγό του αλλά και τα παιδιά τους".

Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετώπισε και πού τα αποδίδει η ίδια;

Πόσα ακόμη θύματα πρέπει να προστεθούν στον κατάλογο, πριν υλοποιηθούν οι εξαγγελίες για δημιουργία του απαραίτητου δικτύου ασφαλείας για τις γυναίκες που βιώνουν την οικιακή βία;

2. Ποια άλλα στοιχεία παραθέτει που επιβεβαιώνουν τις απόψεις της;

Ρ.Α.