Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Την εκλογική συνδρομή της Αλεσάντρα Μουσολίνι, της εγγονής του Ντούτσε, αναζητά ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, σε μια προσπάθεια να διευρύνει όσο το δυνατόν περισσότερο την εκλογική του βάση ενόψει των εκλογών της 9ης Απριλίου.

Μαθαίνω για την πολυσημία των λέξεων

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχει ήδη έλθει σε παρασκηνιακές επαφές με τη Μουσολίνι, επικεφαλής του μικρού ακροδεξιού κόμματος Κοινωνική Αλτερνατίβα, και αφήνει να διαρρεύσει πως οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. - Το φαινόμενο κατά το οποίο η ίδια λέξη έχει δύο ή περισσότερες σημασίες, που όμως έχουν κάποια σχέση μεταξύ τους, έτσι ώστε το ένα νόημα να μπορεί να θεωρηθεί επέκταση του άλλου, λέγεται πολυσημία.

Στην προοπτική συμμετοχής της Μουσολίνι στον κεντροδεξιό συνασπισμό του "Οίκου των Ελευθεριών", όμως, αντιδρούν οι υπόλοιποι εταίροι του Μπερλουσκόνι. - Η πολυσημία των λέξεων μπορεί να οδηγήσει σε παρεξηγήσεις και γι' αυτό αξιοποιείται πολύ από τους ευθυμογράφους (θέατρο, κινηματογράφος, γελοιογραφία), που δημιουργούν έτσι χιουμοριστικές καταστάσεις. Η μεταφασιστική Εθνική Συμμαχία του Τζιανφράνκο Φίνι τη θεωρεί προδότρια, καθώς αποχώρησε από το κόμμα διαμαρτυρόμενη, το 2003, για να ιδρύσει το δικό της κομματίδιο, ενώ οι πλέον φιλελεύθεροι και κεντρώοι συνεργάτες του πρωθυπουργού έχουν πρόβλημα με την ακραία ιδεολογία της. Επισημαίνουν, ωστόσο, πως προσωπικά με την ίδια δεν υπάρχουν διαφορές, καθώς την αντιμετωπίζουν ως μια πολιτικό απόλυτα ταγμένη στη δημοκρατία. Ωστόσο, στην Κοινωνική Αλτερνατίβα συμμετέχουν δυο άλλοι "ανεπιθύμητοι" σχηματισμοί, η Νέα Δύναμη του Ρομπέρτο Φιόρε, που για χρόνια βρισκόταν αυτοεξόριστος στο Λονδίνο, καθώς κατηγορούνταν για συμμετοχή σε ακροδεξιές τρομοκρατικές οργανώσεις τη δεκαετία του '70, και το Κοινωνικό Εθνικό Μέτωπο του Αντριάνο Τιλγκέρ, ο οποίος έχει καταδικαστεί για συνομωσία και προσπάθεια αναβίωσης του εκτός νόμου φασιστικού κόμματος.

Προς το παρόν η Μουσολίνι διαμηνύει πως το κόμμα της είναι ενιαίο και ότι επιθυμεί μόνο μια συμφωνία - πακέτο, που θα περιλαμβάνει και τους "φίλους" της. Παρόλα αυτά, θεωρείται σίγουρο πως τελικά μια μέση λύση θα βρεθεί και ο Μπερλουσκόνι θα βρει έναν ακόμη σύμμαχο στην άκρα δεξιά.

Προβλήματα, πάντως, με τους εταίρους του αντιμετωπίζει και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ρομάνο Πρόντι, ο οποίος προβάλλει και ως φαβορί ενόψει των εκλογών του ερχόμενου Απριλίου. Έτσι, σάλο προκάλεσαν οι δηλώσεις του Μάρκο Φεράντο, στελέχους της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης, ιδρυτικής συνιστώσας με τη σειρά της του κεντροαριστερού συνασπισμού "Ένωση", ο οποίος υπερασπίστηκε το δικαίωμα των Ιρακινών να επιτίθενται στην ιταλική στρατιωτική δύναμη στο Ιράκ και χαρακτήρισε το Ισραήλ "τεχνητό κράτος". Ο ηγέτης της Επανίδρυσης, Φάουστο Μπερτινότι, δήλωσε πως θα αποκλείσει τον Φεράντο από τις λίστες των υποψηφίων βουλευτών, αλλά δεν αποκλείεται τα σχόλιά του να έχουν "τρομάξει" αρκετούς μετριοπαθείς ψηφοφόρους.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

Νικητής στους επιχειρηματίες

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι μπορεί να υπολείπεται στις δημοσκοπήσεις του κεντροαριστερού συνασπισμού του Ρομάνο Πρόντι, αλλά, αν στις εκλογές της 9ης Απριλίου ψήφιζαν μόνον οι επιχειρηματίες, θα κέρδιζε πολύ εύκολα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εφημερίδας "Il Sole 24 Ore". Έτσι, μεταξύ των επιχειρηματιών ο "καβαλιέρε" θα εξασφάλιζε το 42,2% των ψήφων έναντι 29% του Πρόντι. Σε ερώτηση για την πολιτική τους τοποθέτηση, το 37,7% των ερωτηθέντων επιχειρηματιών χαρακτηρίζονται ως "δεξιοί ή κεντροδεξιοί" και το 24,3% "κεντροαριστεροί ή αριστεροί". Παρά, πάντως, τις θετικές κρίσεις για την πολιτική Μπερλουσκόνι, το 62% των επιχειρηματιών θεωρεί την οικονομική κατάσταση στην Ιταλία αρνητική ή πολύ αρνητική, αν και το 41% πιστεύει πάντως ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί τα επόμενα τρία χρόνια και μόλις το 18% πως θα επιδεινωθεί.