Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Η Εκκλησία της Αγγλίας ζήτησε επισήμως συγγνώμη χθες για τα κέρδη που αποκόμισε από το "αποκτηνωτικό και επονείδιστο δουλεμπόριο", δύο αιώνες αφότου ανώτατοι κληρικοί της βοήθησαν τη Βρετανία να τερματιστεί η πρακτική αυτή.

Τι πρέπει να γνωρίζω

Ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι, Ρόουαν Ουίλιαμς, πνευματικός ηγέτης των 77 εκατομμυρίων αγγλικανών παγκοσμίως, δήλωσε ότι η εκκλησία έχει το καθήκον να αναλάβει το μερίδιο που της αναλογεί για "το όνειδος και τις αμαρτίες των προκατόχων της.

- Υπάρχουν κάποιες δευτερεύουσες προτάσεις ο ρόλος των οποίων στο λόγο είναι να δίνουν πληροφορίες σχετικά με τον τόπο, το χρόνο, την αιτία, το σκοπό, την αναφορά (σχέση), τις προϋποθέσεις ή τα αποτελέσματα της ενέργειας που δηλώνει το ρήμα μιας άλλης πρότασης από την οποία εξαρτώνται.

Δεν πρόκειται για ένα ζήτημα πολιτικής ορθότητας ή πρόθεσης να αποκαθάρει το παρελθόν.

Δηλαδή, έχουν θέση επιρρηματικού προσδιορισμού.

Είναι ένα μέρος του ποιοι είμαστε ως χριστιανική κοινότητα, μια συλλογική αναγνώριση μετάνοιας", προσέθεσε.

- Οι προτάσεις αυτές λέγονται δευτερεύουσες επιρρηματικές προτάσεις.

Ο αιδεσιμότατος Σάιμον Μπέσαντ, από την πλευρά του, ένας από τους πλέον φιλελεύθερους αγγλικανούς κληρικούς, τόνισε πως η εκκλησία πρέπει να αποδεχθεί ότι αποτελούσε "μέρος του προβλήματος, όπως και της λύσης του". Αποκάλυψε, λοιπόν, ότι στελέχη της ιεραρχίας της αγγλικανικής εκκλησίας είχαν στην ιδιοκτησία τους σκλάβους και φυτείες. Το 1833, ο τότε επίσκοπος του Έξετερ και τρεις συνάδελφοί του έλαβαν 2.729 λίρες (περίπου 20.000 ευρώ σε σημερινές ισοτιμίες) ως αποζημίωση, όταν αναγκάστηκαν να αφήσουν ελεύθερους τους 665 σκλάβους τους.

Υπολογίζεται πως περισσότεροι από 10 εκατομμύρια άνθρωποι αιχμαλωτίστηκαν και μεταφέρθηκαν παρά τη θέλησή τους από την Αφρική σε άλλες χώρες ως σκλάβοι στα 350 χρόνια που διήρκεσε το δουλεμπόριο. Κάθε χρόνο, μάλιστα, περίπου 80.000 άνθρωποι πωλούνταν, για να εργαστούν σε φυτείες ζάχαρης και βαμβακιού. Η αγγλικανική εκκλησία επιθυμεί τώρα να επιστήσει την προσοχή σε παγκόσμιο επίπεδο στο σύγχρονο δουλεμπόριο.