Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Ανάλυση

( επιτόκια ευρωζώνης :: 2/3/2006 17:45:57) 

Επιτόκια ευρωζώνης Δ. ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ

Την περασμένη Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αύξησε για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες το προεξοφλητικό επιτόκιο στο 2,5%.

Η επιλογή της λέξης

Η στήλη εξετάζει σήμερα τις επιπτώσεις αυτής της κίνησης.

Διαβάζω και γράφω

Μπορεί ο διοικητής της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ να διαρρηγνύει τα ιμάτιά του, ότι η πολιτική της κεντρικής τράπεζας δεν θα ακολουθήσει το αμερικανικό παράδειγμα, όμως οι εξελίξεις σπεύδουν να τον διαψεύσουν.

1. Τα κείμενα που παρατέθηκαν μέχρι τώρα σ' αυτή την ενότητα αναφέρονται στη χώρα μας, στο ιστορικό της παρελθόν και στους κατοίκους της, χρησιμοποιώντας για το σκοπό αυτό πολλές διαφορετικές λέξεις.

Για δεύτερη συνεχόμενη φορά η Φρανκφούρτη ανέβασε κατά 0,25% το προεξοφλητικό επιτόκιο, κάνοντας λόγο για αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων στην ευρωζώνη.

Αναζητήστε τες και κατατάξτε τες στο τετράδιο σας σε τρεις ομάδες:

Αναμφισβήτητα οι περιφερειακές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιρλανδία, που αναπτύσσονται με ρυθμούς άνω του 3%, παρουσιάζουν σημάδια πληθωριστικής έξαρσης.

Το ιστορικό παρελθόν: π.χ. Παρθενώνας, … Ο τόπος: π.χ. Ελλάδα, … Οι άνθρωποι: π.χ. ομοιογενές έθνος, …

Όμως στον αντίποδα βρίσκονται χώρες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία, όπου ο πληθωρισμός είναι τιθασευμένος και οι οικονομίες αναιμικές.

2. Με ποια σημασία χρησιμοποιείται η λέξη Ελλάδα στο κείμενο 1 και με ποια στο κείμενο 3;

Το μακροχρόνιο δίλημμα της ΕΚΤ είναι πώς θα ισορροπήσει ανάμεσα σε αυτές τις δύο αντίρροπες τάσεις.

3. Η σημασία της λέξης Έλληνες στο κείμενο 1 και στο κείμενο 7 είναι ίδια;

Παράλληλα οι κεντρικοί τραπεζίτες ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για τις ανισορροπίες που έχει προκαλέσει το φθηνό χρήμα κατά την τελευταία τριετία, με προεξάρχουσα την υπερτίμηση των ακινήτων και σε μικρότερο βαθμό την άνοδο μετοχών και ομολόγων.

4. Η λέξη Ελλάδα στο κείμενο 6 και η έκφραση ελληνικός χώρος στο κείμενο 5 σε τι νομίζετε ότι συμπίπτουν και σε τι διαφέρουν;

Οι συνέπειες της ανοδικής τάσης των ευρωπαϊκών επιτοκίων σε κινητές και ακίνητες αξίες θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από την έκταση του φαινομένου. Οι εκτιμήσεις για τα επίπεδα των επιτοκίων στα τέλη του έτους διίστανται, με το μέσο όρο να βρίσκεται πλησίον του 3%. Εκτίμηση της στήλης είναι ότι η ΕΚΤ σε βάθος χρόνου, που εκτείνεται μέχρι τα μέσα του 2007, δύναται να αυξήσει το προεξοφλητικό επιτόκιο μέχρι το 3,5%, χωρίς να διαταράξει σημαντικά την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Μια τέτοια εξέλιξη θα είχε καταρχάς αρνητικές συνέπειες για τις ομολογιακές αγορές, κυρίως για τους βραχυπρόθεσμους τίτλους διάρκειας μέχρι τριών ετών. Το τέλος του φθηνού χρήματος θα έχει επίσης αρνητικές συνέπειες για τα ακίνητα, λόγω της μείωσης της ζήτησης βραχυπρόθεσμα αλλά και της προσφοράς μεσοπρόθεσμα. Σε μετοχικό επίπεδο τα πράγματα είναι περισσότερο πολύπλοκα και οι λεγόμενες καταναλωτικές μετοχές θα υποστούν τις σημαντικότερες αρνητικές συνέπειες. Για αυτόν το λόγο συνιστάται η επιλογή μετοχών με μικρή ελαστικότητα ζήτησης και εξάρτηση από την καταναλωτική δαπάνη στην ευρωζώνη. Εταιρείες με έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό και έκθεση στις αναπτυσσόμενες ασιατικές οικονομίες θα έχουν ελάχιστο αντίκτυπο από την αυξητική τάση των επιτοκίων. Τέλος, η επιβράδυνση της κατανάλωσης πιθανόν να επηρεάσει αρνητικά τη ζήτηση για ενέργεια και πρώτες ύλες, όμως η επίδραση δεν θα είναι καταλυτική, μιας και η διαμόρφωση των τιμών των commodities επηρεάζεται από την ασιατική ζήτηση και γεωπολιτικούς παράγοντες.