Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Δύο μέρες μετά την καταδίκη του σε φυλάκιση τριών ετών από αυστριακό δικαστήριο, με την κατηγορία της άρνησης του Ολοκαυτώματος, ο Βρετανός ιστορικός Ντέιβιντ Ίρβιγκ εμφανίστηκε να εμμένει στις απόψεις του.

Τα συμπεράσματά μου:

Ενώ τη Δευτέρα ενώπιον του δικαστηρίου είχε ομολογήσει ότι η εξολόθρευση των Εβραίων όντως έγινε, χθες με νέες δηλώσεις του εμφανίστηκε να διαφοροποιείται, ενώ αρνήθηκε να ζητήσει συγγνώμη από τα θύματα του ναζισμού.

Συμπληρώστε τις προτάσεις:

"Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να με κάνει να σιωπήσω", δήλωσε ο Ντέιβιντ Ίρβιγκ, αρνούμενος παράλληλα να ζητήσει συγγνώμη για την προσβολή των θυμάτων των ναζιστικών στρατοπέδων εξόντωσης.

- Στον καθημερινό προφορικό λόγο συχνά οι συνδετικές λέξεις……………………………. Στους ιστορικούς πρέπει να επιτρέπεται να αμφισβητούν επίσημες εκδοχές της ιστορίας, πρόσθεσε ο 67χρονος Βρετανός ιστορικός, μιλώντας στο βρετανικό τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, και τόνισε ότι ελευθερία της έκφρασης είναι το "δικαίωμα να σφάλεις". - Η έλλειψη συνδετικών λέξεων κάνει το ύφος του λόγου περισσότερο……………………….

"Προέρχομαι από μία ελεύθερη χώρα και δεν θα αφήσω κανέναν να με κάνει να σιωπήσω.

- Η προσθήκη συνδετικών λέξεων κάνει το ύφος του λόγου περισσότερο……………………..

Πιστεύω ότι τώρα προσπαθούν να το κάνουν", σχολίασε αναφερόμενος στην καταδίκη του και χαρακτήρισε τη δίκη του "θέατρο".

- Στον προφορικό λόγο, όπου και όταν παραλείπονται οι συνδετικές λέξεις, υπάρχουν άλλα στοιχεία που μας βοηθούν στην κατανόηση του νοήματος, όπως……………………………..

"Θέλουν να αυξήσουν την ποινή μου, για να με κάνουν να σιωπήσω για ακόμη περισσότερο. Δεν θα το πετύχουν, δεν το πιστεύω", πρόσθεσε.

Την Τρίτη ο προϊστάμενος της εισαγγελίας της Αυστρίας κατέθεσε έφεση με αίτημα την αύξηση της ποινής του. Έφεση όμως έχει καταθέσει και ο Ίρβιγκ.

Ο Βρετανός ιστορικός δήλωσε ένοχος στο δικαστήριο, ελπίζοντας στην επιβολή μιας ποινής με αναστολή, αλλά το δικαστήριο της Βιέννης έκρινε ότι προσποιήθηκε πως αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Εβραίων, για να αποφύγει το ενδεχόμενο να φυλακιστεί.

"Ελευθερία της έκφρασης σημαίνει ελευθερία να λες σε άλλους ανθρώπους πράγματα τα οποία δεν θέλουν να ακούσουν. Και αν αυτό τους προσβάλλει, τότε αυτό είναι εν μέρει δικό τους πρόβλημα και εν μέρει δικό μου. Η ελευθερία της έκφρασης είναι το δικαίωμα να σφάλεις βασικά. Ορισμένες φορές κάνω λάθος", απάντησε στην ερώτηση αν μετανιώνει που προσέβαλε με την άρνηση του Ολοκαυτώματος αυτούς που επέζησαν της γενοκτονίας και τις οικογένειές τους.

"Δεν αρνούμαι το Ολοκαύτωμα"

Ο Ίρβιγκ εξήγησε ότι δεν αρνείται το Ολοκαύτωμα, παραδεχόμενος ότι οι απόψεις του άλλαξαν, καθώς έμαθε περισσότερα.

"Δεν μου αρέσει η φράση 'αρνούμαι το Ολοκαύτωμα'", είπε. "Οποιοσδήποτε σώφρων ιστορικός έχει το δικαίωμα να ανοίξει αυτό το πακέτο που τα ΜΜΕ περιγράφουν ως Ολοκαύτωμα και να εξετάσει καθένα από τα περιεχόμενά του ξεχωριστά και να πει: Λοιπόν αυτό το μέρος το πιστεύω, από αυτό πιστεύω το μεγαλύτερο μέρος, όμως υπάρχει εδώ και κάτι που δεν το πιστεύω. Και αυτό είναι αυτό που έκανα. Αυτό δεν είναι άρνηση του Ολοκαυτώματος. Εγώ λέω: Ακούστε, δεν είμαι κορόιδο, θέλω να μου λένε την αλήθεια και μόνο την αλήθεια", είπε. "Δεν είναι μία αλλαγή διάθεσης, είναι απλώς ένας επαναπροσδιορισμός της θέσης σου".

Ο Ίρβιγκ, αυτοδίδακτος ιστορικός ο οποίος έχει γράψει δεκάδες βιβλία για τη ναζιστική Γερμανία και το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, συνελήφθη στη διάρκεια επίσκεψής του στην Αυστρία το Νοέμβριο, βάσει εντάλματος σύλληψης που είχε εκδοθεί εναντίον του για διαλέξεις και συνέντευξη που είχε παραχωρήσει το 1989, καθώς στην Αυστρία η άρνηση του Ολοκαυτώματος είναι έγκλημα που τιμωρείται με κάθειρξη έως και δέκα ετών.

Ισραηλινοί κατά Αχμαντινετζάντ

Στο μεταξύ στη δικαιοσύνη αναμένεται να προσφύγουν Ισραηλινοί πολίτες κατά του Ιρανού προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ εξαιτίας σειράς δηλώσεών του με τις οποίες αρνήθηκε το Ολοκαύτωμα. Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα "Γεντιότ Αχρονότ", ένας Ισραηλινός δικηγόρος και ο Συνασπισμός του Πολίτη, μία οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα που δραστηριοποιείται τόσο στο Ισραήλ όσο και στο εξωτερικό, θα προσφύγουν στο συνταγματικό δικαστήριο της Καρλσρούης, ζητώντας να δικαστεί ο Αχμαντινετζάντ για άρνηση του Ολοκαυτώματος, προσβολή της μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, υποκίνηση μίσους, ρατσισμού και για παραβίαση συμφωνιών και αποφάσεων του ΟΗΕ.