Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Διάφορα :: Σύντομη είδηση

( περί αδειών ) 

Περί αδειών Όταν το σύμπαν ήταν… μωρό

Γ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΣΤΑ ΑΛΛΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Μια εξόχως ενδιαφέρουσα επερώτηση ετοιμάζεται να καταθέσει η Νέα Δημοκρατία στη Βουλή για το ρόλο των ΜΜΕ, με αφορμή την παρουσίαση της υπόθεσης Οτσαλάν.

Χάρτης της ΝΑSΑ αποκαλύπτει στοιχεία για την ηλικία, τη σύνθεση και την εξέλιξή του

Κείμενο 8 Η έκλειψη Ηλίου

Η επερώτηση, σύμφωνα με πληροφορίες της "Μ", θα έχει δύο σκέλη:

ΡΟΥΣΣΟΣ ΒΡΑΝΑΣ

Η Σελήνη, κατά την περιφορά της γύρω από τη Γη, βρίσκεται ορισμένες φορές σε ευθεία γραμμή ανάμεσα στη Γη και στον Ήλιο.

Αφ' ενός θα καταγγέλλει μονομερώς την παρουσίαση των τελευταίων γεγονότων από όλα τα τηλεοπτικά κανάλια, δημόσια και ιδιωτικά, και αφ' ετέρου θα επισημαίνει ότι, όχι μόνο δεν έχουν δοθεί οι προβλεπόμενες άδειες στα τηλεοπτικά κανάλια, αλλά ούτε έχουν μεταβιβαστεί οι σχετικοί φάκελοι στον πρόεδρο του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, με αποτέλεσμα οι ιδιωτικοί σταθμοί να τελούν υπό καθεστώς μιας ιδιότυπης ομηρίας.

Το σύμπαν σε «βρεφική» ηλικία απεικονίζεται σε χάρτη που έδωσε στη δημοσιότητα η NASA. Ο χάρτης παρουσιάζει τόσες πολλές λεπτομέρειες, που θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα επιστημονικά επιτεύγματα των τελευταίων ετών.

Τότε η σκιά της Σελήνης σχηματίζεται επάνω στη Γη.

Ταυτόχρονα, στην επερώτηση θα γίνεται λόγος για προσπάθειες επηρεασμού των μέσων ενημέρωσης και εκφοβισμού τους, μέσω εξώδικων, που αποστέλλουν στελέχη της ίδιας της κυβέρνησης (βλ. Γιαννόπουλος), διαμαρτυρόμενα για τα διάφορα ρεπορτάζ, με τα οποία ασκείται κριτική στις δραστηριότητές τους.

Θερμικός Χάρτης. Θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα επιστημονικά επιτεύγματα των τελευταίων ετών

Γύρω από τη σκοτεινή περιοχή της σκιάς της Σελήνης σχηματίζεται και μια άλλη μεγαλύτερων διαστάσεων, αμυδρά φωτιζόμενη περιοχή.

Τα στοιχεία του χάρτη, που απαντούν σε προαιώνια ερωτήματα για την ηλικία, τη σύνθεση και την εξέλιξη του σύμπαντος, συγκεντρώθηκαν από επιστήμονες που χρησιμοποίησαν τον δορυφόρο WMAP της NASA, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση 1,6 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη και παρακολουθεί ολόκληρο τον ουρανό σε ετήσια βάση.

Είναι η περιοχή της παρασκιάς.

«Αυτή η εικόνα του αρχέγονου σύμπαντος είναι σωστό χρυσωρυχείο», λέει ο Τσαρλς Μπένετ, αρχιερευνητής του προγράμματος WMAP.

Η παρασκιά σχηματίζεται, γιατί φτάνει φως μόνο από ορισμένα σημεία του Ηλίου.

«Οι σχηματισμοί του μας λένε ένα σωρό πράγματα για το σύμπαν».

Όσοι βρίσκονται στην περιοχή της σκιάς της Σελήνης δε βλέπουν τον Ήλιο? λέμε ότι παρατηρούν μια ολική έκλειψη Ηλίου.

Ένα σημαντικότατο εύρημα στα στοιχεία είναι ότι τα άστρα πρώτης γενιάς που έλαμψαν στο σύμπαν γεννήθηκαν πολύ νωρίτερα από ό,τι νομίζαμε έως τώρα, «μόλις» 200 εκατομμύρια χρόνια μετά το Μπιγκ Μπανγκ - τη Μεγάλη Έκρηξη δηλαδή, από την οποία οι επιστήμονες πιστεύουν ότι γεννήθηκε ο κόσμος.

Όσοι όμως βρίσκονται στην περιοχή της παρασκιάς βλέπουν ένα μόνο τμήμα του ηλιακού δίσκου.

Ο χάρτης είναι θερμικός και δείχνει το «λυκόφως» μετά το Μπιγκ Μπανγκ, που ονομάζεται κοσμικό μικροκυματικό φόντο.

Παρατηρούν μια μερική έκλειψη Ηλίου.

Επίσης, χρονολογεί το σύμπαν στα 13,7 δισ. χρόνια, με μόλις 1% περιθώριο λάθους.

Φυσική Β' Γυμνασίου, ΟΕΔΒ, 2003

«Έχουμε στα χέρια μας έναν χάρτη με το αρχέγονο φως του σύμπαντος και είναι ένας χάρτης ολοκληρωμένος που όταν τον κοιτάζεις σου κόβεται η ανάσα», λέει ο Λάιμαν Πέιτζ, φυσικός στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον.

Στην προηγούμενη ενότητα μάθαμε τι είναι το επιχείρημα και μιλήσαμε για την αξία της επιχειρηματολογίας στην παρουσίαση των απόψεών μας. Σ' αυτή την ενότητα θα καταλάβουμε πόσο σημαντικό είναι να παρουσιάζουμε με επιχειρήματα και με λογική σειρά τις σκέψεις μας σ' όλα τα υπόλοιπα μαθήματα του σχολείου.

«Το φως που σήμερα το βλέπουμε ως κοσμικό μικροκυματικό φόντο ταξίδεψε περισσότερα από 13 δισεκατομμύρια χρόνια ώσπου να φτάσει σε εμάς», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της NASA. «Μέσα σε αυτό το φως υπάρχουν απειροελάχιστοι σχηματισμοί που αποτέλεσαν τα σπέρματα από τα οποία αργότερα γεννήθηκαν οι συστοιχίες των γαλαξιών και το απέραντο οικοδόμημα που όλοι βλέπουμε γύρω μας». Οι σχηματισμοί που διακρίνονται στο «λυκόφως» χρονολογούνται σε μόλις 380.000 χρόνια μετά το Μπιγκ Μπανγκ. Το πρόγραμμα WMAP είναι προϊόν συνεργασίας του Κέντρου Διαστημικών Πτήσεων Γκόνταρντ της NASA και του Πανεπιστημίου Πρίνστον.

Ο χάρτης της NASA φαίνεται να επιβεβαιώνει τη θεωρία του Μπιγκ Μπανγκ, καθώς και κάτι ακόμη, που αποκάλυψε πολύ πρόσφατα ένας άλλος διαστημικός χάρτης: ότι το σύμπαν όχι μόνο δεν πεθαίνει, αλλά επεκτείνεται με ολοένα και πιο ταχείς ρυθμούς, δεχόμενο την επίδραση μιας μυστηριώδους «σκοτεινής ύλης».

«Σκοτεινή ύλη»

Συγκρίνοντας τα δεδομένα του χάρτη που έστειλε ο δορυφόρος WMAP με άλλα αστρονομικά δεδομένα, οι αστρονόμοι κατόρθωσαν, εκτός από τη ηλικία του, να μετρήσουν και άλλες παραμέτρους του σύμπαντος, όπως τη γεωμετρία του, τη σύνθεσή του και το βάρος του. Η σύνθεση του βάρους του λοιπόν είναι κατά 4% άτομα, 23% «σκοτεινή ύλη» - πιθανώς στοιχειώδη σωματίδια που απέμειναν από το Μπιγκ Μπανγκ και που δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμη - και 73% «σκοτεινή ενέργεια». Από γεωμετρική άποψη, το σύμπαν είναι «επίπεδο» - δηλαδή, αν θα μπορούσε κανείς να τραβήξει δύο παράλληλες ευθείες, δεν θα συναντιόνταν ποτέ μέσα στην κοσμική κλίμακα.