Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ίδωμεν «Όπλο που καπνίζει»

Κείμενο 6 Ο Αιώνας των Φώτων

Θα πάνε σπίτι τους, όσοι αμαυρώνουν την εικόνα του σώματος της αστυνομίας, φέρεται να είπε σε αξιωματικούς της ΕΛΑΣ ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αναφερόμενος φυσικά στις ερχόμενες κρίσεις, την εβδομάδα που μας έρχεται.

Οι επιθεωρητές βρήκαν απαγορευμένο βαλλιστικό πύραυλο στο Ιράκ

"Διαφωτισμός είναι το πνευματικό κίνημα που αναπτύχθηκε κατά τις τελευταίες δεκαετίες του 17ου και κατά τον 18ο αιώνα στην Ευρώπη για τη βελτίωση του ανθρώπου και την ανάπλαση της κοινωνίας". Ευτυχώς, εμφανίστηκε και ένας άνθρωπος, ο οποίος προτίθεται να καθαρίσει το σώμα από τους επίορκους και λαδιάρηδες αστυνομικούς, οι οποίοι κάθε άλλο παρά την προστασία και την ασφάλεια του πολίτη σκέφτονται.

ΚΙΤΤΥ ΞΕΝΑΚΗ

Ιστορία Νεότερη και Σύγχρονη Γ' Γυμνασίου, ΟΕΔΒ, 2003

Οι προκάτοχοι της καρέκλας του, ούτε καν έκαναν λόγο για κομματικές παρεμβάσεις στις αποφάσεις των μεταθέσεων - αποστρατεύσεων των αστυνομικών.

Έναν βαλλιστικό πύραυλο ο οποίος παραβιάζει σαφώς τους περιορισμούς που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ βρήκαν οι επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ και πρόκειται να το αναφέρουν αύριο στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης όμως, όχι μόνο ανέφερε ότι υπάρχουν, αλλά τόνισε ότι θα κάνει τα αδύνατα δυνατά ώστε αυτή την φορά οι κρίσεις στην ΕΛΑΣ, όχι μόνο να γίνουν προς το συμφέρον της αστυνομίας, κατ' επέκταση και του ελληνικού λαού, αλλά κατά τέτοιον τρόπο ώστε οι σωστοί και εργατικοί αστυνομικοί να παραμείνουν και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Οι «Τάιμς» του Λονδίνου επισημαίνουν ότι η ανακάλυψη ενός απαγορευμένου οπλικού συστήματος, ακόμη και αν έχει δηλωθεί από το Ιράκ στον ΟΗΕ ως νόμιμο πρόγραμμα, σημαίνει πως οι επιθεωρητές βρήκαν ένα «όπλο που καπνίζει».

Όλα αυτά βέβαια είναι ενδείξεις, άλλο η πράξη!

Διπλωμάτες δήλωσαν προς τη βρετανική εφημερίδα πως το εύρημα αυτό θα ενισχύσει τη θέση της Ουάσιγκτον και του Λονδίνου ότι το Ιράκ παραβιάζει τις απαιτήσεις του ΟΗΕ και θα βοηθήσει τους δύο συμμάχους να κερδίσουν υποστήριξη στο Συμβούλιο Ασφαλείας για μια νέα απόφαση που να εγκρίνει τη χρήση βίας.

Ίδωμεν κύριε υπουργέ.

«Η ετυμηγορία των επιθεωρητών για τους πυραύλους που βρήκαν είναι πως ο (πύραυλος) Αλ Σαμούντ εμπίπτει στα απαγορευμένα όπλα και οι κινητήρες του θα πρέπει να καταστραφούν», δήλωσε διπλωμάτης του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο Ιρακινός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Μοχάμεντ Αλ Ντούρι επέμεινε πως το βεληνεκές του πυραυλικού συστήματος Αλ Σαμούντ 2 είναι εντός του επιτρεπομένου (150 χλμ), αλλά, σύμφωνα με τους «Τάιμς», επιτροπή ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ιρακινοί πύραυλοι μπορούν να φτάσουν πέραν της απόστασης αυτής. Η Ουάσιγκτον ελπίζει πως η αυριανή έκθεση του επικεφαλής των επιθεωρητών Χανς Μπλιξ που θα περιλαμβάνει το στοιχείο αυτό, θα είναι αρκετά καταδικαστική ώστε η Γαλλία, η Γερμανία και άλλα απρόθυμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να μην μπορέσουν να μπλοκάρουν μια δεύτερη απόφαση του ΟΗΕ που να εγκρίνει τη στρατιωτική δράση.

Μένουν ανυποχώρητοι

Μία ημέρα πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, το φιλοπολεμικό και το αντιπολεμικό «στρατόπεδο» παρέμεναν πάντως ανυποχώρητα στις θέσεις τους. Γεγονός που, σύμφωνα με τους αναλυτές, εντείνει την απειλή μιας μονομερούς επιχείρησης των ΗΠΑ εναντίον του Ιράκ.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν καταστήσει σαφές πως ο Τζορτζ Μπους σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τη νέα έκθεση για το Ιράκ που θα παρουσιάσουν αύριο στο Συμβούλιο Ασφαλείας, παρουσία πιθανόν και του Κόλιν Πάουελ, οι επικεφαλής επιθεωρητές του ΟΗΕ προκειμένου να εκβιάσει από τα μέλη του μία απόφαση: είτε να στηρίξουν την αμερικανική επιχείρηση αφοπλισμού του Σαντάμ είτε να παραμερίσουν αφήνοντας τον Μπους να ηγηθεί μιας συμμαχίας προς αυτό τον στόχο.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Άρι Φλάισερ, δήλωσε χθες πως διεξάγονται ήδη συνομιλίες για μία δεύτερη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Διπλωματικές πηγές θέλουν τη Βρετανία να καταθέτει πιθανώς και αύριο ένα σχέδιο απόφασης που θα επιτρέπει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράκ. Απέναντι σε αυτήν την απόφαση, η Γαλλία, με την επίσημη υποστήριξη της Γερμανίας, της Ρωσίας και της Κίνας, θα αντιτείνει μία πρόταση για παράταση και ενίσχυση των επιθεωρήσεων. Και παρότι ο Μπους ελπίζει ακόμη πως το Παρίσι θα αλλάξει στάση, η ελπίδα του δεν φαίνεται βάσιμη.

Για να υπάρξει κάποιος συμβιβασμός, θα πρέπει η Ουάσιγκτον να δεχθεί να αναβάλει τον πόλεμο για μερικές εβδομάδες. Σύμφωνα ωστόσο με τον Ρόναλντ Τίρσκι, ειδικό για τις υπερατλαντικές σχέσεις στο Amherst College της Μασαχουσέτης, οι ΗΠΑ δεν μπορούν να περιμένουν περισσότερο από τρεις εβδομάδες. «Δεν μπορείς να διατηρήσεις για μεγάλο διάστημα έναν στρατό άνω των 100.000 ανδρών», επισημαίνει. Επιπλέον, ο Μπους έχει δηλώσει κατηγορηματικά ότι θεωρεί μάταιη τη συνέχιση των επιθεωρήσεων. Η γαλλογερμανική κρίση, προσθέτει στη «Liberation» ο Φιλ Γκόρντον, ειδικός για τις γαλλοαμερικανικές σχέσεις στο Brookings Institution, έχει φθάσει σε τέτοιο σημείο που δεν αποκλείεται πλέον ένα εφιαλτικό σενάριο.