Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Απόψεις :: Σύντομη είδηση

( μυθεύματα ) 

Μυθεύματα Ανταρσία με ονοματεπώνυμο

Κείμενο 4 Τι είναι τα ηφαίστεια;

Αυτό που στην καθημερινή γλώσσα λέμε "μία σου και μία μου", στη γνωστή διαμάχη των κ. Γιαννόπουλου και Κεδίκογλου έχει γίνει σε επίπεδο φακέλων "δύο σου και δύο μου".

Μπλόκο στη Βουλή για ονομαστική ψηφοφορία στο «ασυμβίβαστο»

"Ηφαίστεια ονομάζουμε τους σχηματισμούς του εδάφους που δημιουργούνται όταν το μάγμα -δηλαδή το διάπυρο υλικό που βρίσκεται μέσα στη Γη- βγει στην επιφάνεια με τη μορφή της λάβας σχηματίζοντας συνήθως κωνικής μορφής ψηλά ή χαμηλά βουνά". Ο φάκελος των δύο μηνύσεων του υπουργού Δικαιοσύνης κατά του Β. Κεδίκογλου βρίσκεται στον πρόεδρο της Βουλής, όπως δήλωσε χθες ο ίδιος ο κ. Γιαννόπουλος.

ΓΙΑΝΝΗΣ Ε. ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

Γεωγραφία Α' Γυμνασίου, ΟΕΔΒ, 2003

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, αντεπιτιθέμενος, είπε χαρακτηριστικά πως, πριν την εκδίκαση της υπόθεσης από τα δικαστήρια, θα προηγηθεί μια άλλη δίκη για τον κ. Κεδίκογλου.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΖΑΘΑΣ

Η δίκη του ενώπιον της Βουλής, κατά τη συζήτηση της άρσης της ασυλίας του.

Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Αριστεράς «μπλόκαραν» χθες στη Βουλή το νομοσχέδιο για το επαγγελματικό «ασυμβίβαστο» ύστερα από μία συνεδρίαση που κινήθηκε σε πολύ υψηλούς τόνους και ανάγκασε την κυβέρνηση να δεχθεί - σήμερα - ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής για το νομοσχέδιο.

"Κι εκεί θα γελάσει κάθε πικραμένος".

Κυβερνητικά στελέχη πάντως διεμήνυαν στους βουλευτές ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω και υπενθύμισαν ότι ενδεχόμενη καταψήφιση του νομοσχεδίου θα οδηγήσει στην υιοθέτηση του απόλυτου ασυμβίβαστου.

Τον κ. Β. Κεδίκογλου χαρακτήρισε ακόμη μια φορά δημοσίως "ψυχοπαθή και κατασκευαστή μυθευμάτων".

Μάλιστα οι κ.κ. Στ. Μανίκας, υπουργός Επικρατείας, και Ν. Λεβογιάννης, γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, προσπάθησαν να μεταπείσουν ορισμένους από τους 10 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος να πάρουν πίσω την υπογραφή τους στην αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας.

Μυθευμάτων, που προκειμένου να στηρίξει με επιχειρήματα, επένδυσε με στοιχεία από τον στρατιωτικό φάκελο του υπουργού Δικαιοσύνης, πράξη που ο τελευταίος υποστηρίζει πως είναι παράνομη.

Δεν το πέτυχαν όμως.

Για να δούμε πού θα καταλήξει η ιστορία.

Και το κείμενο για την ψηφοφορία κατατέθηκε τελικώς στο προεδρείο από τους κ.κ. Δ. Κρεμαστινό, Γ. Καψή, Π. Κρητικό, Ελισάβετ Παπαζώη, Θ. Κατσανέβα, Κ. Σπυριούνη, Κ. Διαμαντή, Λ. Γρηγοράκο, Γ. Χρονόπουλο, Γ. Παπαγεωργίου του ΠΑΣΟΚ, Α. Σκυλλάκο, Ν. Γκατζή, Α. Τζέκη, Δ. Τσιόγκα, Γ. Χουρμουζιάδη, Π. Κοσιώνη από το ΚΚΕ, Ν. Κωνσταντόπουλο, Φ. Κουβέλη, Ασημίνα Ξυροτύρη, Γιάννη Στεργίου από τον ΣΥΝ και τον ανεξάρτητο Β. Κεδίκογλου. Ωστόσο, ύστερα από τις πιέσεις που ασκήθηκαν, ορισμένοι από τους «10» σκέπτονται πλέον να μην παραστούν στη σημερινή συνεδρίαση. Πάντως, όλοι οι διαφωνούντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισαν πολλές φορές ότι με τη στάση τους και ενδεχομένως με την αρνητική σημερινή ψήφο τους δεν βάζουν στο στόχαστρο την κυβέρνηση. Και αυτό το μετέφεραν και στον υπουργό Επικρατείας Στέφανο Μανίκα.

Ο υπουργός Εσωτερικών είχε επισημάνει νωρίτερα ότι ενδεχόμενη καταψήφιση του νομοσχεδίου δεν θα σημάνει πως είναι ταυτόχρονα και αποδοκιμασία της κυβερνητικής πολιτικής, ενώ ο πρόεδρος της Βουλής από προχθές είχε εκφράσει εμμέσως από την έδρα μία δυσφορία για ορισμένους κυβερνητικούς χειρισμούς για το «ασυμβίβαστο», λέγοντας μάλιστα πως η τροποποίηση που έφερε ο κ. Σκανδαλίδης δεν αλλάζει τίποτα το ουσιαστικό.

Προκαλεί το πάθος αλλά όχι και το ενδιαφέρον η συζήτηση στη Βουλή για το ασυμβίβαστο…

Την ίδια ώρα, η Ν.Δ. έδινε την εντύπωση ενός κόμματος που είχε αποσυρθεί από το προσκήνιο αποφεύγοντας να συνυπογράψει την πρόταση για ονομαστική ψηφοφορία. Κι αυτό γιατί - όπως σχολίαζε κορυφαία κοινοβουλευτική πηγή της - σε μία τέτοια περίπτωση μπορεί να οδηγούσε σε συσπείρωση τους κυβερνητικούς βουλευτές και να μην την υπέγραφαν. Παράλληλα, διότι δεν ήθελε να προκαλέσει την αντίδραση βουλευτών της, οι οποίοι στην αναθεώρηση του Συντάγματος είχαν ταχθεί υπέρ του «ασυμβίβαστου». Μάλιστα, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έλεγαν ότι ορισμένοι συνάδελφοί τους από τη Ν.Δ. που ανήκουν στην παραπάνω κατηγορία δεν αποκλείεται να απέχουν από τη σημερινή συνεδρίαση.

Και βολές εκ των έσω…

Διαφορετικές απόψεις για το μέλλον του νομοσχεδίου εμφανίστηκαν να έχουν οι υπουργοί Ε. Βενιζέλος και Κ. Σκανδαλίδης, ενώ ο πρώτος δέχθηκε τα περισσότερα πυρά ακόμα και από βουλευτές του κόμματός του.

Από την «επίθεση» δεν γλίτωσε ούτε ο Πρωθυπουργός, κυρίως όταν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κυριάκος Σπυριούνης τον κάλεσε «να μην στυλώνει εγωιστικά το πόδι» και «να εμφανίζεται στη Βουλή» κάνοντας λόγο για «εξωθεσμικούς παράγοντες» που επηρεάζουν το κυβερνών κόμμα.

Ο υπουργός Πολιτισμού είπε ότι μπορεί το υπάρχον νομοσχέδιο να τροποποιηθεί πολλές φορές, τονίζοντας ότι «υπάρχει περιθώριο και ωριμοτέρων σκέψεων στο μέλλον υπό το φως της πρακτικής και της δεοντολογίας η οποία είναι αναγκαίο να διαμορφωθεί». Από την άλλη, ο υπουργός Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδης, αφού κατέστησε σαφές για το νομοσχέδιο ότι «εγώ εκφράζω την κυβέρνηση και κανένας άλλος εδώ μέσα».

Στο μεταξύ, η συνεδρίαση «χρωματίσθηκε» από ορισμένες τοποθετήσεις. Ο κ. Κ. Μητσοτάκης ζήτησε εμμέσως συγγνώμη από τον πρόεδρο της Βουλής για την προχθεσινή τους «κόντρα» επί διαδικαστικού θέματος.

Ο κ. Γ. Καψής (ΠΑΣΟΚ) τάχθηκε υπέρ του πλήρους ασυμβίβαστου. Αναφέρθηκε όμως σε κομματικές νομενκλατούρες. Και πρόσθεσε ότι αυτό που συμβαίνει σήμερα «δεν είναι αντιπαράθεση κομμάτων, αλλά αγωνιστών και προσκυνημένων».

Ο κ. Φ. Κουβέλης (ΣΥΝ) είπε ότι δεν μπορεί ορισμένοι της κυβέρνησης να λοιδορούν βουλευτές. Ο κ. Δ. Λιτζέρης (ΠΑΣΟΚ) τόνισε ότι «η ακαμψία δεν ταιριάζει σε πολιτικό», και ο κ. Α. Χρυσανθακόπουλος (ανεξάρτητος) έκανε λόγο για βουλευτές εξαρτημένους από μεγάλα συμφέροντα.

Κόντρες

Ένταση δημιουργήθηκε από νωρίς στη συνεδρίαση όταν η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη εκτόξευσε ευθείες βολές κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου λέγοντας ότι, ως δημοσιογράφος, «υποχρεώθηκε από εκδότη να πάρει τον υπουργό Πολιτισμού ως δικηγόρο». Και πρόσθεσε ότι το ίδιο έγινε και «με καναλάρχη που την πίεσε να παρουσιάζει τον κ. Ε. Βενιζέλο σε εκπομπές της γιατί έχει πολιτικές φιλοδοξίες».

Η έκρηξη του υπουργού ήταν άμεση. «Άλλο πράγμα η προσωπική ανευθυνότητα», είπε, αναφερόμενος στη βουλευτή, «άλλο ο δημοσιογραφικός κιτρινισμός και άλλο η κοινοβουλευτική δεοντολογία και η πολιτική πράξη». Και χαρακτήρισε τα λόγια τής κ. Κανέλλη ως «αφόρητη, αδικαιολόγητη και απολύτως ψευδή συκοφαντία την οποία κατασκεύασε σε μία συνείδηση, που εγώ δεν μπορώ να ελέγξω και σε μία διανοητική κατάσταση που δεν μπορώ να ελέγξω εν ψυχρώ».

«Αποφεύγω»…

Ο κ. Ε. Βενιζέλος, αφού διαβεβαίωσε ότι ουδέποτε υπήρξε δικηγόρος της κ. Λιάνας Κανέλλη και πως όλες οι τηλεοπτικές του εμφανίσεις με τη βουλευτή του ΚΚΕ ήταν επεισοδιακές τόνισε ότι «η κ. Κανέλλη πρόκειται για ένα πρόσωπο που ο ίδιος συστηματικά το αποφεύγει». Και απευθυνόμενος προς τα έδρανα του ΚΚΕ συμπλήρωσε: «Να τη χαίρεται την κ. Κανέλλη το ΚΚΕ…».

Η προτροπή αυτή, όμως, του υπουργού Πολιτισμού προκάλεσε την αντίδραση του βουλευτή του ΚΚΕ Άγγελου Τζέκη, ο οποίος, σε υψηλούς τόνους, του ζήτησε να είναι περισσότερος προσεκτικός και να μη συνδέει τα λεγόμενα της κ. Κανέλλη με τη συνολική στάση του ΚΚΕ. Και πρόσθεσε ότι την επίσημη θέση του κόμματος εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Αντώνης Σκυλλάκος.

Αποστασιοποίηση

Γεγονός που, ερμηνεύθηκε από άλλους βουλευτές, ως μία μορφή αποστασιοποίησής του από την κ. Κανέλλη. Κάποιοι έκαναν λόγο και για «άδειασμα». Αργότερα, όμως, ο κ. Τζέκης διευκρίνισε στους δημοσιογράφους ότι με την άποψη που διατύπωσε κάλυψε πλήρως τη βουλευτή ενώ η ίδια έλεγε πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και πως ο Άγγ. Τζέκης ως συναισθηματικός άνθρωπος «τα πήρε στο κρανίο με τα όσα είπε ο κ. Βενιζέλος».