Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Απόψεις :: Σχόλιο

( ψεύδονται οικτρά μερικοί.... ) 

Ψεύδονται οικτρά μερικοί…. Ασυμβίβαστος… πονοκέφαλος

Μαθαίνω ότι:

Η οργή των δεκαεξάρηδων ήταν το αποτέλεσμα των χτεσινών επεισοδίων και όχι των λεγόμενων γνωστών αγνώστων, που επιμελώς αναμασάνε τα ΜΜΕ.

Κυβέρνηση: «Η ψηφοφορία δεν μπορεί να λάβει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης»

- Με τον ορισμό προσπαθούμε να προσδιορίσουμε μια λέξη-έννοια διακρίνοντάς την από όλες τις άλλες. Για την Αθήνα είναι γνωστή η συγκεκριμένη καραμέλα, αλλά επεισόδια δεν έγιναν μόνο στην Αθήνα…

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ

- Η απόδοση του ορισμού μιας έννοιας είναι ιδιαίτερα απαιτητική εργασία αλλά πολύ ενδιαφέρουσα και χρήσιμη για τη γραπτή και προφορική μας επικοινωνία.

Είναι το πάθος που φουντώνει στους δεκαεξάρηδες και στις δεκαεξάρες, είναι το κομμάτι της κοινωνίας που δεν ελέγχεται από τα επιτελεία των κομμάτων, είναι τα παιδιά που φουντώνουν, ενθουσιάζονται και προπάντων έχουν τον αυθορμητισμό τους.

«Η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται», είναι το - προς τα έσω - μήνυμα που δίνεται παρασκηνιακά από χθες βράδυ, μετά την ολοκλήρωση των παρασκηνιακών επαφών για την αποτροπή της καταψήφισης του νομοσχεδίου για το ασυμβίβαστο.

- Για την απόδοση ενός απλού ορισμού ξεκινάμε από την έννοια που θα ορίσουμε (την οριστέα έννοια), μεταβαίνουμε σε μια γενικότερη κατηγορία στην οποία εντάσσεται η έννοια (η λέξη αυτή λέγεται γένος) και καταλήγουμε στην παρουσίαση των στοιχείων που διαφοροποιούν την έννοια που ορίζουμε από όλες τις άλλες που ανήκουν στην ίδια κατηγορία.

Ψεύδονται οικτρά όλοι εκείνοι που νομίζουν ότι δεν καταλαβαίνουν το τι τους επιφυλάσσει το μέλλον, το ξέρουν πολύ καλά οι μαθητές…. , κάποιοι άλλοι φαίνεται ότι δεν μπορούν (δεν θέλουν;) να αντιληφθούν τη σοβαρότητα στο θέμα της παιδείας.

Ε. Βενιζέλος και Κ. Σκανδαλίδης. Ο υπουργός Εσωτερικών επισήμανε ότι ενδεχόμενη καταψήφιση του νομοσχεδίου δεν θα σημάνει πως είναι ταυτόχρονα και αποδοκιμασία της κυβερνητικής πολιτικής

Εντοπίζουμε δηλαδή τη διαφορά που διακρίνει την έννοιά μας από όλες τις υπόλοιπες.

Προσωρινή εκτόνωση μπορεί να έρθει, ουσιαστική λύση όχι, τουλάχιστον από την πλευρά της εξουσίας, όπως έχουν δείξει οι εξελίξεις τα τελευταία χρόνια…

Το μήνυμα, που έχει αφετηρία το Μέγαρο Μαξίμου, συνοδεύεται από την προειδοποίηση ότι «όταν η κυβέρνηση και η κυβερνητική πλειοψηφία καταλήγουν σε ένα νομοσχέδιο, είναι σαφές ότι αυτό το νομοσχέδιο πρέπει να ψηφίζεται και να μην καθίσταται διάτρητο».

Ας δούμε μαζί ένα παράδειγμα:

@@@ Οι ενέργειες μερικών, όπως ο τραυματισμός της ρεπόρτερ του SKAI, δείχνουν τη βλακεία και την ανευθυνότητα κάποιων ανθρώπων, που μάλλον δεν έχουν καταλάβει ότι το σύνθημα "Αλήτες Ρουφιάνοι Δημοσιογράφοι", πολύ πιθανόν να το ασπάζεται ο συγκεκριμένος, έχει πολύ πιο βαθύτερη έννοια από το να δέρνεις δημοσιογράφους εκ του ασφαλούς…

Κυβερνητική πηγή ξεκαθάρισε, προφανώς ύστερα από επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, ότι η σημερινή ονομαστική ψηφοφορία «δεν μπορεί και δεν είναι δυνατόν να λάβει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση». Οριστέα έννοια - Γένος - Ειδοποιός διαφορά μικροσκόπιο (είναι) - το όργανο - που μεγεθύνει αντικείμενα πολύ μικρά για να τα δει το ανθρώπινο μάτι

@@@ Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί σε έναν δημοσιογράφο, όπως λέει ο Νόαμ Τσόμσκι είναι: "να αρχίζει να αυτολογοκρίνεται".

Και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να μη θέσει θέμα «κομματικής πειθαρχίας» κατά τη σημερινή ψηφοφορία.

- Εκτός από τους παραπάνω σύντομους ορισμούς υπάρχουν και οι πιο αναλυτικοί.

Δυστυχώς, το πρόβλημα για το ρόλο των ΜΜΕ δεν λύνεται με τέτοιες ενέργειες, αλλά είναι πολύ βαθύτερο "αγαπητέ" μου, που κατεβάζεις κράνη σε κεφάλια…

«Οι βουλευτές», είπε, «είναι ελεύθεροι να ενεργήσουν κατά βούληση.

Πιο συγκεκριμένα, αρχίζουμε με ένα σύντομο ορισμό της έννοιας και στη συνέχεια αναπτύσσουμε χωριστά καθένα από τα χαρακτηριστικά της έννοιας (προσέξτε το κείμενο 1 του Τετραδίου Εργασιών).

Το νομοσχέδιο δεν αλλάζει, κι αν δεν ψηφιστεί, θα ισχύσει το απόλυτο ασυμβίβαστο που προβλέπεται από το άρθρο 57 του Συντάγματος». Όπως ανέφερε η ίδια πηγή, «προφανώς επίσης δεν τίθεται θέμα δεδηλωμένης για την κυβέρνηση» εξ αφορμής πιθανής καταψήφισης του νομοσχεδίου από αριθμό βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

Οι θεσμοί

Ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης, σε δήλωσή του χθες το βράδυ, τόνισε ότι «ούτε το ΠΑΣΟΚ δοκιμάζεται ούτε η κυβέρνηση αποδοκιμάζεται με την ψήφο κατά συνείδηση των βουλευτών. Επαναλαμβάνω όμως ότι όπως δεν απαλλοτριώνεται το δικαίωμα της θετικής ή της αρνητικής ψήφου για κάθε βουλευτή, το ίδιο δεν απαλλοτριώνεται η υποχρέωση της κυβέρνησης να μην παίζει με τους θεσμούς, το Κοινοβούλιο και το Σύνταγμα».

Ωστόσο, είναι φανερό ότι οι χθεσινές εξελίξεις στη Βουλή δημιουργούν πολιτικό θέμα για την κυβέρνηση, καθώς την εμφανίζουν αδύναμη να ελέγξει την κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή. Η καταψήφιση στην επιτροπή της αρχής του νομοσχεδίου για το ασυμβίβαστο είχε δημιουργήσει την αίσθηση ότι η κυβέρνηση είχε πάρει τα μέτρα της ώστε να αποφευχθούν ανάλογες «περιπέτειες» κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια. Φαίνεται όμως ότι είτε λόγω αδυναμίας των εντεταλμένων για την Κοινοβουλευτική Ομάδα οργάνων είτε γιατί η συντεχνιακή νοοτροπία κάποιων βουλευτών υπερισχύει των κομματικών καθηκόντων, χθες παρουσιάστηκε το φαινόμενο δέκα βουλευτές της πλειοψηφίας να ζητήσουν ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής του νομοσχεδίου.

Η εξέλιξη, για την οποία ενημερώθηκε αμέσως ο κ. Σημίτης, προκάλεσε έντονο προβληματισμό, δεδομένου ότι πρόκειται για μια κόντρα στην κυβέρνηση, και μάλιστα επί ενός νομοσχεδίου που απλώς εφαρμόζει το Σύνταγμα. Ο προβληματισμός έχει να κάνει με την εκτίμηση ότι αν οι βουλευτές παίζουν με τα νεύρα της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού επί ενός θέματος που δεν περιλαμβάνεται καν στην κυβερνητική πολιτική, τι θα πράξουν όταν στη Βουλή κατατεθούν προς συζήτηση σοβαρά νομοσχέδια; Μια πρώτη προσέγγιση που έγινε σε σχέση με τα πολιτικά χαρακτηριστικά των δέκα βουλευτών δεν απέφερε πολλά. Και τούτο γιατί κοντά στη γνωστή ομάδα όσων έχουν εναπομείνει από τη λεγόμενη «εσωκομματική αντιπολίτευση» στη Βουλή, προστέθηκαν βουλευτές που πρόσκεινται στους λεγόμενους εκσυγχρονιστές ή άλλοι που εμφανίζονται απογοητευμένοι. Για τον λόγο αυτό, η κυβερνητική πηγή που προαναφέρθηκε, τόνισε ότι οι προειδοποιήσεις προς τους βουλευτές «ασφαλώς και αφορούν και το μέλλον» και πρόσθεσε ότι «οι βουλευτές οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους πλέον. Κανείς δεν μπορεί να παίζει με τη συνοχή της κυβερνητικής παράταξης»…

Συνεχείς επαφές

Χθες πάντως υπήρξαν συνεχείς επαφές του υπουργού Επικρατείας Στ. Μανίκα και του γενικού γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου Σ. Κοσμίδη τόσο με τον πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη όσο και με ορισμένους από τους κυβερνητικούς βουλευτές που συνυπέγραψαν την πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας. Οι επαφές είχαν αντικείμενο να αποτρέψουν ορισμένους από τους συνυπογράφοντες την πρόταση βουλευτές να λάβουν μέρος στη σημερινή ψηφοφορία. Είναι όμως δύσκολο να πει κανείς πόσο αποτελεσματικές ήταν οι παρεμβάσεις ­ αυτό θα φανεί σήμερα. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η υπόθεση αυτή ανοίγει και πάλι ένα νέο κύκλο συζητήσεων σχετικά με την κατάσταση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και ειδικότερα με τα πολλαπλασιαζόμενα κρούσματα απειθαρχίας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.