Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Απόψεις :: Οικονομική είδηση

( αρνητικό το οικονομικό κλίμα ) 

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

«Με άγνοια και αδιαφορία»

Β ΟΡΙΣΜΟΣ

Αρνητικό το οικονομικό κλίμα

Οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού χωρίς υποστήριξη και ενημέρωση

Ακούω και μιλώ

Σταθερός, ωστόσο, ο ελληνικός δείκτης εμπιστοσύνης στη βιομηχανία, παρά τη γενικότερη μείωση, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

ΜΑΙΡΗ ΚΑΤΣΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

1. Παρακολουθήσατε στην τηλεόραση ένα ντοκιμαντέρ για το Γαλαξία μας.

Πτωτική πορεία ακολούθησε ο δείκτης του οικονομικού κλίματος στις 15 χώρες-μέλη της Κοινότητας, κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου έναντι του Αυγούστου.

ΡΟΥΛΑ ΤΣΟΥΛΕΑ

Ανάμεσα στις άλλες πληροφορίες ακούστηκε και ο όρος "έτη φωτός".

Αυτό προκύπτει από τακτική έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που διενεργήθηκε μεταξύ των Ευρωπαίων επιχειρηματιών και καταναλωτών.

Εντελώς αβοήθητη παραμένει σήμερα η Ελληνίδα με καρκίνο μαστού, η οποία καλείται να σηκώσει μόνη της το φορτίο της νόσου.

Οι γονείς σας σας ζητούν να τους εξηγήσετε τι σημαίνουν οι όροι αυτοί.

Ο ίδιος δείκτης κινήθηκε στο "100.2" στην Ελλάδα, έναντι του "100.8" τον Αύγουστο και του "100.9" τον Ιούλιο.

Η Ελληνίδα καρκινοπαθής, μετά το πλήγμα της διάγνωσης, αντιμετωπίζει την έλλειψη ενημέρωσης και την ανυπαρξία ψυχολογικής υποστήριξης

Προσπαθήστε να το κάνετε αξιοποιώντας το υλικό του κειμένου 3 και κυρίως το φωτογραφικό υλικό που το συνοδεύει.

Την ίδια στιγμή ο μέσος κοινοτικός όρος ήταν "104.2".

Η 43χρονη Κλεοπάτρα, που χειρουργήθηκε για καρκίνο μαστού σε μεγάλο ιατρικό κέντρο των ΗΠΑ, λέει χαρακτηριστικά:

2. Σε μια επίσκεψη του σχολείου στο Πλανητάριο του Ευγενίδειου Ιδρύματος ακούσατε πώς δημιουργήθηκε ο Ήλιος.

Παρά ταύτα, η ίδια έρευνα αναφέρει ότι το Σεπτέμβριο και παρά την γενική μείωση του δείκτη εμπιστοσύνης στην κοινοτική βιομηχανία, σε ορισμένες χώρες-μέλη, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, παρατηρείται μια σχετική σταθερότητα. «Εκεί υπάρχει πρόβλεψη και ενημέρωση για καθετί που θα απασχολήσει την άρρωστη.

Προσπαθήστε να μεταφέρετε αυτές τις πληροφορίες σ' ένα συμμαθητή σας που δεν μπόρεσε να έρθει στην επίσκεψη βασισμένοι στις πληροφορίες του κειμένου 2 και στις φωτογραφίες του Ήλιου που ακολουθούν.

Οι άλλες κοινοτικές χώρες, όπου ο δείκτης της εμπιστοσύνης στην βιομηχανική παραγωγή εμφανίζεται σταθεροποιημένος, είναι η Γερμανία, η Ισπανία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία και η Μεγάλη Βρετανία. Μια εκπαιδευμένη νοσηλεύτρια, για παράδειγμα, με ενημέρωσε λεπτομερώς τι πρέπει να αποφεύγω στο εξής, για να μην ταλαιπωρήσω το χέρι από το οποίο είχαν αφαιρεθεί οι λεμφαδένες.

Η φωτόσφαιρα, η ορατή επιφάνεια του Ήλιου

Συγκεκριμένα, για την Ελλάδα, ο εν λόγω δείκτης παρέμεινε το Σεπτέμβριο στο "5", όπως δηλαδή τον Αύγουστο και τον Ιούλιο, ενώ στην Κοινότητα ήταν "-2".

Ένα από αυτά ήταν να μη γίνει αιμοληψία από αυτό το χέρι.

Ο φωτεινός δίσκος του Ήλιου

Οικοδομή και…κατανάλωση

Όταν λοιπόν πήγα για αιμοληψία στην Ελλάδα και το είπα στη νοσηλεύτρια, με αντιμετώπισε εντελώς αδιάφορα και μου είπε ότι δεν πειράζει κι αν πάρουμε αίμα από αυτό το χέρι!

Το ηλιακό στέμμα στη διάρκεια μιας ολικής έκλειψης του Ήλιου

Ο δείκτης εμπιστοσύνης στον τομέα της οικοδομής ήταν την ίδια περίοδο στην Ελλάδα "4", μειωμένος δηλαδή σε σχέση με τον Αύγουστο που ήταν "10", τον Ιούλιο "14" και τον Ιούνιο "22".

Αυτή η άγνοια έχει ως αποτέλεσμα οι περισσότερες Ελληνίδες που χειρουργήθηκαν για καρκίνο να έχουν λεμφοίδημα στο χέρι.

περ. "ΓΕΩ", εφημ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 27/05/2000 Την ίδια στιγμή στην Κοινότητα κινούνταν στο "-12".

Κανείς επίσης δεν τις ενημερώνει ότι μπορούν να κάνουν πλαστική επέμβαση ακόμα και ταυτόχρονα με τη μαστεκτομή, ώστε να μην αισθάνονται ανάπηρες.

Μικρή χειροτέρευση παρουσίασε τον ίδιο μήνα ο δείκτης εμπιστοσύνης των καταναλωτών στην Ελλάδα με "-27" (ο ίδιος δείκτης ήταν "-25" τον Αύγουστο και τον Ιούλιο), ενώ ο μέσος κοινοτικός όρος ήταν τον ίδιο πάντα μήνα "-5".

Η λογική τους είναι "κοίτα τώρα να ζήσεις, και όλα τα άλλα είναι πολυτέλειες!"».

Όσο για το δείκτη διακύμανσης των τιμών των μετοχών στο ελληνικό χρηματιστήριο, κινούνταν το Σεπτέμβριο στις "1280.7" ("1525.2" τον Αύγουστο και "1587.5" τον Ιούλιο), ενώ ο μέσος κοινοτικός όρος ήταν "430.6".

Όπως τόνισε ο διευθυντής του Τομέα Ψυχικής Υγείας του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Μεταξά» κ. Β. Ιακωβίδης, σε εκδήλωση του Πανελλήνιου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού, «η Ελληνίδα καρκινοπαθής, μετά το πλήγμα της διάγνωσης, αντιμετωπίζει την έλλειψη ενημέρωσης και την ανυπαρξία ψυχολογικής υποστήριξης».

Η πτώση που κατέγραψε η εν λόγω έρευνα, εξηγείται, αν λάβει κανείς υπόψη του τις διορθωτικές κινήσεις στις οποίες προχώρησαν οι διεθνείς χρηματαγορές το περασμένο καλοκαίρι.

«Σε μια υπεύθυνη κοινωνία είναι απαραίτητη η οργάνωση αρκετών κέντρων πρώιμης διάγνωσης του καρκίνου», λέει ο κ. Σταμάτης Βασίλαρος, πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Δράσης και επίκουρος καθηγητής της Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, με μεγάλη εμπειρία στον καρκίνο του μαστού. «Στη χώρα μας βλέπουμε το μεγαλύτερο ποσοστό πρώιμης διάγνωσης να παραδίδεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Το ερώτημα που αναφύεται είναι: πού βρίσκονται τόσα εκπαιδευμένα άτομα για να τις στελεχώνουν;».

Πρότυπο Ογκολογικό Νοσοκομείο

Το κενό ελπίζεται να καλύψει το Πρότυπο Ογκολογικό Νοσοκομείο του Ιδρύματος «Γεώργιος Γεννηματάς», που εγκαινιάστηκε χθες στην Αθήνα. Το νέο Ογκολογικό Νοσοκομείο, εκτός από τη συνολική αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων, του ιατρικού εξοπλισμού και του έμψυχου δυναμικού του, διαθέτει αυτοδύναμη Μονάδα Κατ΄ Οίκον Νοσηλείας, Τμήμα Κοινωνικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης και Ιατρείο Πόνου για τους ασθενείς που χρειάζονται ιατρική περίθαλψη αλλά δεν είναι σε θέση να μετακινηθούν. Ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί στην αντιμετώπιση γυναικολογικών καρκίνων με τη δημιουργία Χειρουργικής Κλινικής Μαστού.

ΑΝΑΓΚΑΙΟΣ Ο «ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ»

Επώδυνη αναμονή για το χειρουργείο…

Ο κ. Σταμάτης Βασίλαρος, πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Δράσης και επίκουρος καθηγητής της Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

«Η θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου έπαψε να είναι έργο ενός γιατρού. Θα πρέπει κάθε θεραπεία να προσδιορίζεται από ομάδα διαφόρων ιατρικών ειδικοτήτων, που απαρτίζουν το ογκολογικό συμβούλιο. Πόσα τέτοια συμβούλια λειτουργούν στη χώρα μας;», τονίζει ο κ. Βασίλαρος.

Για να πάρει τη σειρά της στο κρατικό χειρουργείο, η Ελληνίδα με καρκίνο μαστού πρέπει να υποστεί την επώδυνη αναμονή (δύο μήνες κατά μέσο όρο στην Κλινική Μαστού του «Αγίου Σάββα»). «Αιτία είναι η κακή διακίνηση των ασθενών», σχολιάζει ο κ. Βασίλαρος. «Ασθενείς που σε ιδιωτικές κλινικές νοσηλεύονται μόνο δυο - τρεις ημέρες, στο νοσοκομείο για την ίδια ακριβώς αιτία νοσηλεύονται 15 ημέρες ή και ένα μήνα. Ο ρυθμός με τον οποίο εκτελούνται οι διάφορες εξετάσεις, αλλά και ο μηχανισμός που πρέπει να κινηθεί προκειμένου ο ασθενής να φθάσει στο χειρουργείο, είναι απαράδεκτος. Ατυχώς, ορισμένα Ταμεία Υγείας δεν καλύπτουν τα έξοδα διαγνωστικών εξετάσεων, εάν ο ασθενής δεν νοσηλεύεται. Ένας άλλος λόγος για τις ουρές είναι ότι πολλά από τα κρεβάτια στα αντικαρκινικά νοσοκομεία διατίθενται σε μη καρκινοπαθείς».

Ο πολυσυζητημένος, αλλά ανεφάρμοστος στην Ελλάδα, ποιοτικός έλεγχος των ιατρικών πράξεων θα ανέβαζε και την ποιότητα της περίθαλψης των καρκινοπαθών: «Να λειτουργήσει, επιτέλους, ένας μηχανισμός ελέγχου ιατρικών πράξεων», τονίζει ο κ. Βασίλαρος. «Τέτοιες επιτροπές (tissue committees) λειτουργούν σε κάθε νοσοκομείο των ΗΠΑ. Αυτή η επιτροπή θα έχει το δικαίωμα να ελέγχει οποιονδήποτε φάκελο ασθενούς από δημόσιο ή ιδιωτικό νοσηλευτικό ίδρυμα. Και μην πει κανείς ότι υπάρχουν επιτροπές δεοντολογίας κ.λπ., γιατί πράγματι δεν τις είδα ποτέ να λειτουργούν!»

ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΡΧΕΙΩΝ

Δεν καταγράφονται τα νέα κρούσματα

Θολό και αμφιλεγόμενο είναι στην Ελλάδα το «πρόσωπο» του καρκίνου, καθώς τα νέα κρούσματα της νόσου δεν καταγράφονται σε ένα κεντρικό αρχείο.

Ένας στους τρεις Έλληνες εκτιμάται ότι θα αρρωστήσει από καρκίνο κάποια στιγμή της ζωής του. Σε περίπου 25.000 υπολογίζονται σήμερα οι νέες περιπτώσεις καρκίνου κάθε χρόνο και σε περίπου 22.000 οι θάνατοι από τη νόσο ετησίως. Όλα, όμως, αυτά στο… περίπου, κατ' εκτίμηση και κατά προσέγγιση, καθώς η καταγραφή των στοιχείων - είχε αρχίσει φιλόδοξα το 1986 με το Εθνικό Αρχείο Νεοπλασιών στο υπουργείο Υγείας - γρήγορα ατόνησε.

Έτσι, σήμερα, η χώρα μας είναι η μόνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (αλλά και στην πρώην Ανατολική Ευρώπη) που δεν έχει επίσημα επιδημιολογικά στοιχεία για τον καρκίνο και οι Έλληνες ογκολόγοι στις διεθνείς επιτροπές αναγκάζονται να επικαλούνται στοιχεία της Ιταλίας ή της Ισπανίας.

«Ανίκανοι άνθρωποι»

Ο καθηγητής κ. Δ. Τριχόπουλος είναι κατηγορηματικός: «Κακή οργάνωση και ανίκανοι άνθρωποι είναι οι αιτίες της μη καταγραφής των περιπτώσεων καρκίνων στη χώρα μας, έχει μεγάλες επιπτώσεις στην υπόθεση του καρκίνου στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει η δυνατότητα να αντικειμενικοποιήσει κανείς την κατάσταση και να έχει την εικόνα του καρκίνου στη χώρα μας. Υπάρχει μόνο εντύπωση για το τι συμβαίνει και επομένως ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει».

Ο καθηγητής κ. Γολεμάτης, ο οποίος ως πρόεδρος του ΚΕΣΥ προσπάθησε να δραστηριοποιήσει το Αρχείο Νεοπλασιών του υπουργείου Υγείας, επισημαίνει ότι «μείζονα αιτία για τη στασιμότητα αυτή αποτελεί κυρίως η απουσία ενιαίας γραμμής, καθώς και η έλλειψη συντονισμού, επαρκούς κατανόησης και πνεύματος συνεργασίας από τη δική μας μεριά, των γιατρών».

Και προσθέτει: «Οι ευθύνες ωστόσο κατανέμονται πολλαπλώς, καθώς στην καθυστέρηση έχουν συμβάλει και οι γνωστές γραφειοκρατικές παρακωλύσεις, οικονομικές παράμετροι και νομικά ζητήματα που αφορούν μεταξύ άλλων τη διασφάλιση του ιατρικού απορρήτου. Παρ' όλα αυτά, η συγκρότηση ενός Αρχείου Νεοπλασιών είναι απολύτως επιβεβλημένη».

«Εθνική Ανάγκη», χαρακτηρίζει την καταγραφή του καρκίνου ο καθηγητής Ογκολογίας κ. Ν. Παυλίδης, η έλλειψη της οποίας «αποτελεί» - όπως λέει - «ένα χρόνιο και ανίατο πρόβλημα στη χώρα μας».

«Φρένο» στον προγραμματισμό

«Τροχοπέδη» για οποιονδήποτε προγραμματισμό στον χώρο της Ογκολογίας στην Ελλάδα θεωρεί την απουσία κεντρικού αρχείου για τον καρκίνο ο ογκολόγος κ. Κ. Συρίγος. «Η πιο σημαντική επίπτωση για τους ασθενείς είναι ότι χωρίς κεντρικό αρχείο δεν υπάρχει τρόπος καταγραφής της αποτελεσματικότητας κάθε θεραπείας και έτσι της αξιολόγησης του έργου κάθε ογκολογικού κέντρου».

Ο καθηγητής Ογκολογίας κ. Α. Δημόπουλος προσθέτει και τις συνέπειες στην πρόληψη: «Η πλημμελής καταγραφή των διαφόρων τύπων καρκίνου στην Ελλάδα δεν βοηθά τη χάραξη ορθολογικής πολιτικής πρόληψης του καρκίνου, εφόσον πρέπει να γνωρίζουμε πού πρέπει να επενδυθούν τα αντίστοιχα κονδύλια. Επίσης, έχουμε δυσκολία στο να μελετήσουμε τυχόν ιδιαιτερότητες που μπορεί να έχει κάποιος τύπος καρκίνου στην Ελλάδα».

Την έλλειψη αρχείων κατά νοσοκομείο και τμήμα επισημαίνει ο χειρουργός κ. Σ. Βασίλαρος: «Για να υπάρξει καταγραφή όλων των περιπτώσεων καρκίνου στη χώρα μας, θα έπρεπε κάθε διαγνωστικός ή νοσηλευτικός χώρος να διατηρεί πλήρως ενημερωμένο αρχείο. Τέτοια αρχεία σπάνια συναντώνται».