Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Απόψεις :: Σύντομη είδηση

( άλλο λέοπαρντ, άλλο s 300 ) 

Άλλο Λέοπαρντ, άλλο S 300 Οκτώ απαντήσεις και 5 γρίφοι για την τρομοκρατία

Διαθεματική εργασία

Σε χρόνο ανάλογο με εκείνον που θα απαιτήσει η διασφάλιση των τεχνολογικών μυστικών των ρωσικών πυραύλων S300V, θα ξεκινήσει η διαδικασία για την εγκατάσταση τους στην Κρήτη…

Οι πτυχές που παραμένουν ακόμη και σήμερα σκοτεινές παρά τα εκατοντάδες ενοχοποιητικά στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι Αρχές

"Είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον. Δε δειλιάζουμε μπροστά στα προβλήματα" είναι ο τίτλος του πολιτιστικού διήμερου που θα οργανώσει το σχολείο σας στο τέλος του σχολικού έτους. Χθες συναντήθηκαν οι υπουργοί Άμυνας Ελλάδος και Κύπρου Α. Τσοχατζόπουλος και Γ. Χρυσοστομής και κατέληξαν ότι οι πύραυλοι θα μείνουν υπό κυπριακή ιδιοκτησία έως ότου η Αθήνα αποσβέσει το κόστος τους καταβάλλοντας ετήσιο δικαίωμα χρήσης.

ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΤΖΙΔΗΣ

Χωρισμένοι σε ομάδες: Τα πράγματα ήταν πιο εύκολα για τα άρματα μάχης Λέοπαρντ που ο κ.Τσοχατζόπουλος παρουσίασε στο Κιλκίς.

Γρίφοι, μύθοι και πραγματικότητα. Είκοσι τρεις κατηγορούμενοι της 17Ν και του ΕΛΑ έχουν οδηγηθεί στις Φυλακές Κορυδαλλού. Τα ενοχοποιητικά στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι αστυνομικές και δικαστικές πηγές καλύπτουν χιλιάδες σελίδες. Και όμως, οκτώ μήνες μετά την έκρηξη της 29ης Ιουνίου, που οδήγησε στην εξάρθρωση της 17Ν και ακολούθως του ΕΛΑ, πολλές πτυχές της ελληνικής τρομοκρατίας παραμένουν ακόμη και σήμερα σκοτεινές. «ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν σήμερα τους λυμένους και άλυτους γρίφους στον μακρύ χειμώνα της τρομοκρατίας στην Ελλάδα.

- Συλλέξτε φωτογραφικό ή οπτικοακουστικό υλικό για προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία και τους νέους και κατατάξτε το σε θεματικές ενότητες.

Τα… σκοτεινά σημεία

- Αναζητήστε με τη συνεργασία του φιλολόγου της τάξης λογοτεχνικά κείμενα (ποίηση-πεζογραφία) μέσα από τα οποία "προβάλλονται" τα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα.

1. Οι… γνωστοί-άγνωστοι

- Οργανώστε σε συνεργασία με τον καθηγητή της Μουσικής μια εκδήλωση με μουσική και τραγούδια που αναφέρονται σε σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα.

Υπήρχε ή όχι «υπηρεσία πληροφοριών» της 17Ν; Ο Σάββας Ξηρός υποστήριξε ότι έψαχναν στους δρόμους για αμερικανικές πινακίδες και δεν γνώριζαν ποιον δολοφονούσαν. Ο Βασίλης Ξηρός όμως είπε ότι γνώριζαν από την πρώτη στιγμή για τον Σόντερς (στη φωτό πάνω από τη δολοφονία του Βρετανού διπλωμάτη)

- Γράψτε ποικίλα κείμενα (στίχους, θεατρικό κείμενο, διήγημα κτλ.) για το πώς βιώνετε ή αισθάνεστε εσείς απέναντι σε ανθρώπους ή ομάδες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως αυτά που συναντήσαμε στην 8η ενότητα.

Κατά τη διάρκεια της 27ετούς δράσης της 17Ν, τρία μέλη της οργάνωσης έχασαν τη ζωή τους κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες.

"Αναρτήστε" αυτά τα κείμενα στην ιστοσελίδα του σχολείου σας.

Ο ρόλος τους και οι συνθήκες θανάτου τους δεν εξακριβώθηκαν ποτέ.

Στείλτε τα και επικοινωνήστε με άλλα σχολεία της Ελλάδας και του εξωτερικού μέσω του διαδικτύου και του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ζητώντας να ανταλλάξετε απόψεις.

Πρόκειται για τον Γιάννη Σκανδάλη, με το συνθηματικό ψευδώνυμο «Κόμης», ο οποίος σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα τον χειμώνα του 1994, στο Γύθειο.

Χρήσιμες ηλεκτρονικές διευθύνσεις http://www.photo-zone.net (δικτυακός τόπος για ξενάγηση στο χώρο της φωτογραφίας) http://www.okana.gr (η ηλεκτρονική διεύθυνση του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών) http://www.uefa.com (δικτυακός τόπος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου όπου υπάρχει υλικό και για θέματα αθλητικής βίας)

Τον Οζτούρκ Γιαβούζ, τον Τούρκο πολιτικό πρόσφυγα με το συνθηματικό όνομα «Αποστόλης», ο οποίος πέθανε από καρδιακή ανακοπή. Και τον Κανέλλο Ζαμπούφλο, τον φίλο και συγκάτοικο του Χριστόδουλου Ξηρού, ο οποίος πέθανε από πνευμονικό οίδημα σε ηλικία 33 ετών.

Από την πρώτη στιγμή των ερευνών, οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας σχημάτιζαν την εντύπωση ότι οι θάνατοι των τριών προσώπων είναι πολύ πιθανόν να σχετίζονται με «εσωτερικές εκκαθαρίσεις» της 17Ν. Κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ.

Ούτε καν ο ακριβής ρόλος που διαδραμάτισαν τα προαναφερόμενα πρόσωπα στις τάξεις της οργάνωσης. Για τον Σκανδάλη, ο Χριστόδουλος Ξηρός είχε καταθέσει ότι τον γνώρισε από τον Δημήτρη Κουφοντίνα. Με τη σειρά του ο Βασίλης Τζωρτζάτος ανέφερε ότι γνώρισε τον Ζαμπούφλο μέσω του Χριστόδουλου Ξηρού. Σε ό,τι αφορά τον Γιαβούζ, ο οποίος εντάχθηκε στις τάξεις της οργάνωσης πριν από το 1984, ο Χριστόδουλος Ξηρός αναφέρει ότι ήταν «οικονομικός πρόσφυγας και τορναδόρος».

2 . Η Λουίζης Ριανκούρ

Σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, στην περίφημη συνάντηση αστυνομικών και τρομοκρατών, στους Αμπελοκήπους, πρόσωπο-κλειδί ήταν μια γυναίκα, η οποία ήταν ο πληροφοριοδότης που οδήγησε τις ειδικές δυνάμεις της ΕΛ. ΑΣ στο ομώνυμο φιάσκο της 27ης Μαρτίου 1992. Παρά την αυταπόδειχτη κρισιμότητα της υπόθεσης, οι αξιωματικοί της αρμόδιας υπηρεσίας δεν κατάφεραν να βγάλουν ένα αξιόπιστο συμπέρασμα. Τα πράγματα, αντί να ξεδιαλύνουν, περιπλέχτηκαν περισσότερο.

Σε μια από τις πολυάριθμες καταθέσεις του ο Σάββας Ξηρός υποστήριξε ότι οι αστυνομικοί έπλασαν τον μύθο της Μαρίας, για να εισπράξουν την αμοιβή. Ο ίδιος, ωστόσο, δεν δίνει καμία απάντηση για το πώς έφτασαν οι διώκτες τους σε απόσταση αναπνοής. Από την πλευρά τους, στελέχη του Μεγάρου της οδού Κατεχάκη επιμένουν στη θεωρία τους ότι η Μαρία είναι υπαρκτό πρόσωπο. Ποτέ όμως δεν θέλησαν να δώσουν την οποιαδήποτε πληροφορία η οποία θα επιβεβαίωνε τα λεγόμενά τους.

3. Το δίκτυο πληροφόρησης

Είχε η 17Ν τη δική της «υπηρεσία πληροφοριών»; Ένας ακόμη φάκελος των ερευνών που παραμένει ελλειμματικός. Τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Αντιτρομοκρατική δεν επαρκούν για να απαντηθεί με σαφήνεια η ύπαρξη ή μη ατόμων σε νευραλγικές θέσεις που συνεισέφεραν στον πληροφοριακό τομέα της 17Ν. Για την ηγεσία της οδού Κατεχάκη, η απάντηση είναι αρνητική. «Πρόκειται για άλλον έναν μύθο που ξεθώριασε», υποστηρίζουν, σε μια σαφή προσπάθεια να υποβαθμίσουν το θέμα. Κατά τις εκτιμήσεις τους, οι πληροφορίες που αφορούσαν στόχους της οργάνωσης δεν ήταν διαβαθμισμένες, αλλά «δημοσιογραφικές». «Οι άνθρωποι, σε πολλές περιπτώσεις, δεν γνώριζαν ποιον δολοφονούσαν». Βασικοί υπερασπιστές της άποψής τους είναι πολλοί από τους κατηγορουμένους, όπως ο Χριστόδουλος Ξηρός, ο οποίος υποστήριξε ότι περίμενε στους δρόμους να δει αμερικανικές πινακίδες! Στον αντίποδα βρίσκονται οι «σκεπτικιστές» αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, κυρίως για την υπόθεση Σόντερς. Ο Βασίλης Ξηρός υποστήριξε ότι όχι μόνο γνώριζαν ποιος ήταν, αλλά είχαν πληροφορηθεί τον ερχομό του στην Ελλάδα πολύ πριν πατήσει το πόδι του στην Αθήνα. Το ερώτημα, ωστόσο, παραμένει. Αν η 17Ν έμαθε το όνομα του Στίβεν Σόντερς από τις εφημερίδες, γιατί δεν έμαθε ότι ήταν ταξίαρχος και όχι πτέραρχος;

4. Η τεχνο-γνωσία

Ποιοι ήταν οι «τεχνικοί σύμβουλοι», οι «εμπειρογνώμονες» που εκπαίδευσαν τα μέλη της 17Ν στην κατασκευή αυτοσχέδιων ωρολογιακών μηχανισμών, τηλεχειριζόμενων βομβών και των ιδιαίτερα περίπλοκων αυτοσχέδιων πυροσωλήνων εκτόξευσης ρουκετών; Κανείς δεν ξέρει. Ο λαλίστατος, κατά τα άλλα, Σάββας Ξηρός, ούτε λίγο ούτε πολύ αφήνει να εννοηθεί ότι μόνοι τους μυήθηκαν στις εκρηκτικές συνδεσμολογίες. Σε αντίθεση δηλαδή με τους αρμόδιους αξιωματικούς της Αστυνομίας και του Στρατού, που εκπαιδεύονται επί χρόνια στο αντικείμενο, οι ίδιοι μέσα από μια απλή ανάγνωση σχετικών εγχειριδίων κατάφεραν να γίνουν ειδικοί. «Εάν ήταν έτσι τα πράγματα, τότε αντί για τα γκαζάκια θα είχε γεμίσει η Αθήνα με βόμβες. Η κατασκευή βομβών με τηλεχειρισμό, η εκτόξευση ρουκετών με αυτοσχέδια μπαζούκας απαιτεί πολυετή γνώση, άρτια εκπαίδευση και εμπειρία», υπογραμμίζουν.

5. Η 29η Ιουνίου 2002

«Αυτή η βόμβα είναι διαφορετική». Από την πρώτη στιγμή της έκρηξης, οι ειδικοί εμπειρογνώμονες της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.) που περιεργάστηκαν τη βόμβα του Πειραιά εξέφραζαν την απορία τους για την ταυτότητά της. Πριν ακόμη γίνει γνωστό ότι δράστης ήταν ο Σάββας Ξηρός, τον οποίο ο αδελφός του Βασίλης τον κατονόμασε ως μέλος της 17Ν, οι εμπειρογνώμονες της ΕΛ.ΑΣ., αναλύοντας τη συνδεσμολογία της βόμβας, έκαναν λόγο για την οργάνωση Επαναστατικοί Πυρήνες. Τόσο ο τύπος του ρολογιού (κουάρτζ) όσο και η συσκευασία της εκρηκτικής ύλης (μονωτική ταινία) θύμιζαν τις πατέντες που χρησιμοποιούσαν οι Πυρήνες και όχι η 17Ν, η οποία προτιμούσε τα κλασικά επιτραπέζια ρολόγια και τα πλαστικά μπολ για την τοποθέτηση της δυναμίτιδας. Ο προβληματισμός των πυροτεχνουργών της Αστυνομίας, ακόμη και όταν εξακριβώθηκε ότι ο επίδοξος βομβιστής ήταν μέλος της 17Ν, δεν έπαψε να ισχύει. Ο Σάββας Ξηρός, αν και έδωσε τις δικές του εκτιμήσεις για τους λόγους, τα λάθη, που οδήγησαν στην πρόωρη έκρηξη και τον τραυματισμό του, δεν θέλησε να πει οτιδήποτε άλλο. Γιατί, φερ' ειπείν, ενώ υπήρχαν έτοιμες βόμβες στις γιάφκες της οργάνωσης, προτίμησε έναν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό νέου τύπου, ο οποίος έμελλε να είναι και ο μοιραίος για την οργάνωσή του;

Τα «αινίγματα» που λύθηκαν

1. Οι εμπρησμοί πολυκαταστημάτων

Από τον εμπρησμό του πολυκαταστήματος «Κατράντζος» τον Δεκέμβριο του '80. Την ενέργεια ενέλαβε ο «Οχτώβρης '80». Η οργάνωση αποτελούσε «αντάρτικο» του Χρ. Τσουτσουβή

Από τον Δεκέμβριο του '80 που οι εμπρησμοί των πολυκαταστημάτων «Μινιόν» και «Κατράντζος» συγκλόνισαν το κέντρο της Αθήνας, η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία αναζητούσε τον μίτο που θα οδηγούσε στην οργάνωση Οχτώβρης '80, η οποία με προκήρυξή της ανέλαβε την ευθύνη. Οι «αναλυτές» της αρμόδιας υπηρεσίας γρήγορα τοποθέτησαν τον Οχτώβρη '80 στις τάξεις του ΕΛΑ, πέραν αυτού όμως τίποτα. Από την προσοχή τους δεν διέφυγε η επικριτική αναφορά της 17Ν, αλλά και η παγωμένη αντίδραση του ΕΛΑ. Δεν γνώριζαν ότι πίσω από την εμπρηστική οργάνωση ήταν ο Χρήστος Τσουτσουβής, ο οποίος τότε άρχισε το δικό του αντάρτικο διαχωρίζοντας τη θέση του από τον ΕΛΑ που, κατά τον ίδιο, παρουσίαζε σημάδια «αγωνιστικής κόπωσης».

2. Το τυφλό χτύπημα

Περισσότερο από 17 χρόνια οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής επιχειρούσαν να λύσουν τον γρίφο της τυφλής επίθεσης με ωρολογιακό μηχανισμό, που εξερράγη στις 31 Οκτωβρίου 1985 σε λεωφορείο της ΕΑΣ, στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης. Ποτέ άλλοτε δεν είχε εκδηλωθεί παρόμοια ενέργεια στην Ελλάδα. Με την εξάρθρωση της 17Ν το μυστήριο λύθηκε. Ένας εκ των συλληφθέντων αποκάλυψε ότι κατασκευαστής της βόμβας ήταν μέλος της οργάνωσης Επαναστατική Μαχητική Αριστερά, η οποία εμφανίστηκε μία και μοναδική φορά τις ημέρες της έκρηξης στη Βουλιαγμένη. Με προκήρυξή της έκανε λόγο για επικείμενη έκρηξη βόμβας έξω από το σπίτι της οικογένειας Τσάτσου, στο Κολωνάκι, η οποία δεν επαληθεύθηκε ποτέ. Ο λόγος; Κατά τις εκτιμήσεις της Αστυνομίας, περαστικός της οδού Κανάρη θεώρησε πολύτιμο θησαυρό την τσάντα που βρισκόταν έξω από το σπίτι τής γνωστής οικογένειας. Την πήρε μαζί του, μη γνωρίζοντας το εκρηκτικό του περιεχόμενο, και όταν επιβιβάστηκε στο λεωφορείο συνέβη το μοιραίο.

3. Τα αρχεία Πάρνηθας

Επί πολλά χρόνια το πολύτιμο για τις διωκτικές αρχές ομώνυμο αρχείο, που βρέθηκε το 1978 στις παρυφές του βουνού, έκρυβε έναν άλυτο γρίφο. Πολλά από τα σημειώματα που αφορούσαν τα αποτελέσματα παρακολουθήσεων (στόχων) είχαν γραφεί με γραφομηχανή τής 17Ν. Δύο στόχοι, ωστόσο, χτυπήθηκαν από τον ΕΛΑ. Ο Πέτρος Μπάμπαλης και το εργοστάσιο της AEG, όπου έχασε τη ζωή του ο Χρήστος Κασσίμης. Αν και υποστηρικτές της θεωρίας περί συγκοινωνούντων δοχείων, οι αξιωματικοί της αρμόδιας υπηρεσίας δεν μπορούσαν να εξηγήσουν τη «συνύπαρξη» των δύο οργανώσεων στην Πάρνηθα, κυρίως, μάλιστα, όταν 17Ν και ΕΛΑ (δυο οργανώσεις με διαφορετική δομή και ιδεολογική πλατφόρμα) πολλές φορές λειτουργούσαν ανταγωνιστικά. Μετά την εξάρθρωση των δύο οργανώσεων, η αρμόδια υπηρεσία θεωρεί ότι αυτό συνέβη γιατί τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης 17Ν και ΕΛΑ διέθεταν κοινή γιάφκα.

4. Το κλειδί-μπρελόκ

Δύο ακόμη στοιχεία που τεκμηριώνουν την εκτίμηση ότι 17Ν και ΕΛΑ ξεκίνησαν από τον ίδιο χώρο αφορούν τα ευρήματα στη γιάφκα του Χρήστου Τσουτσουβή. Από το πλήθος των εκρηκτικών, πολυτιμότερο κρίθηκε ένα μπρελόκ και ένα κλειδί. Το μπρελόκ έφερε ένα ιδιόχειρο σημείωμα του Τσουτσουβή που αφορούσε τον αστυνομικό Πέτρου, ο οποίος σκοτώθηκε στις 16 Ιανουαρίου του 1980 από τη 17Ν! Το κλειδί απέκτησε αξία ως εύρημα, όταν διαπιστώθηκε ότι ξεκλείδωνε το αυτοκίνητο μάρκας Σίμκα, που χρησιμοποιήθηκε στη δολοφονία του Ρίτσαρντ Γουέλς από τη 17Ν. Η «συνύπαρξη» πειστηρίων της 17Ν σε γιάφκα πρώην μέλους του ΕΛΑ αιτιολογήθηκε το καλοκαίρι, όταν έγινε γνωστό ότι ο Τσουτσουβής κατά την αποχώρησή του από τον ΕΛΑ πήρε και τον οπλισμό της οργάνωσης, στον οποίο υπήρχαν και τα δύο ευρήματα της 17Ν!

5. Στον… Στρατό

Χρόνια οι ερευνητές της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας έψαχναν στις τάξεις της 17Ν να βρουν τον μόνιμο αξιωματικό του Στρατού, ο οποίος θα δικαιολογούσε το γιατί η οργάνωση… μπαινόβγαινε με ευκολία στα στρατόπεδα, γιατί δεν χτύπησε ποτέ κάποια μονάδα και δεν επέκρινε τον θεσμό των Ενόπλων Δυνάμεων. Στον στρατιωτικό θα έβρισκαν και τον κατασκευή βομβών της οργάνωσης. Δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι η σχέση 17Ν και Στρατού θα εξαντλούνταν στη στρατιωτική θητεία ορισμένων μελών της.

6. Οι χώροι αποθήκευσης

Στο πλαίσιο αναζήτησης των χώρων αποθήκευσης του οπλισμού της 17Ν, η Αντιτρομοκρατική έψαχνε στις αραιοκατοικημένες περιοχές της Αττικής κάποιο εξοχικό κατάλυμα. Εκεί πίστευε ότι κρύβονταν οι ρουκέτες. Δεν μπορούσαν να φανταστούν, ούτε να παραδειγματιστούν από τις Ερυθρές Ταξιαρχίες, ότι η 17Ν θα έκρυβε τον οπλισμό της σε πολυκατοικίες πολυσύχναστων περιοχών της Αθήνας!

7. Η «μαύρη τρύπα»

«Μα πού πήγαν;». Η μόνιμη απορία των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. για το πού και το πώς χάνονταν οι κομάντος της 17Ν ύστερα από κάθε επίθεσή τους, λύθηκε από την αποκάλυψη των διαμερισμάτων που χρησιμοποιούσαν ως κρησφύγετα - γιάφκες. Μετά την 29η Ιουνίου παρατήρησαν ότι τα μέλη της 17Ν δεν έπεφταν σε κανένα μπλόκο της Αστυνομίας γιατί κρύβονταν στα διαμερίσματά τους. Αυτό συνέβη, για παράδειγμα, με τον Στίβεν Σόντερς, τον Κώστα Περατικό και τον Παύλο Μπακογιάννη. Εκεί που χτυπούσαν, είχαν και γιάφκα.

8. Ο Φιλίπ - Τζιάνι

Τον είχαν εντοπίσει από το 1980. Έκτοτε τον παρακολουθούσαν. Πρόσφατα, ωστόσο, διαπίστωσαν ότι είχαν κάνει λάθος το πατρώνυμο του υπόπτου. Οι διωκτικές αρχές παρακολουθούσαν τον αρχιτέκτονα Κώστα Αγαπίου, εξάδελφο του αρχιτέκτονα (δίχως πτυχίο) Κώστα Αγαπίου! Όταν κατάλαβαν το λάθος τους βρήκαν τη Μυρτώ και τον Τζορτζ, ο οποίος στα αρχεία της Στάζι ήταν ένας Παλαιστίνιος.

Προσωπικότητες απ' όλο τον κόσμο υπέρ Σερίφη -Ψαραδέλλη

«Καθ' ολοκληρίαν άδικη» χαρακτηρίζουν σε κάλεσμά τους 50 προσωπικότητες από όλο τον κόσμο τη σύλληψη των Γ. Σερίφη και Θ. Ψαραδέλλη.

Στο κάλεσμα, εκφράζοντας τις ανησυχίες τους για τη «σταδιακή απώλεια των ελευθεριών στην Ευρώπη, στο όνομα της "τρομοκρατίας", αλλά και το «κυνήγι μαγισσών από τα κυρίαρχα ΜΜΕ», δηλώνουν την αντίθεσή τους στην «αυθαίρετη» ­ όπως τη χαρακτηρίζουν ­ φυλάκιση των δύο αυτών ανθρώπων, με βάση μαρτυρίες «μετανοημένων». Στο κείμενο, το οποίο προσυπογράφουν μεταξύ άλλων ο Αμίν Σαμίρ από το Παγκόσμιο Εναλλακτικό Φόρουμ, ο συνδικαλιστής Κρ. Αγκιτόν, πανεπιστημιακοί από τη γαλλική ακαδημαϊκή κοινότητα, ευρωβουλευτές και συγγραφείς, τονίζεται η εκφρασμένη αντίθεση και των δύο στην πρακτική της 17Ν, ενώ γίνεται αναφορά στην πολύχρονη πορεία τους στα μαζικά κινήματα και τον αντιδικτατορικό αγώνα.

Αντίστοιχη κίνηση πραγματοποίησαν περισσότεροι από 90 φίλοι και συναγωνιστές του Θεολόγου Ψαραδέλλη, οι οποίοι με κείμενό τους ζητούν την άμεση αποφυλάκισή του, δηλώνοντας τη συμπαράστασή τους στον άνθρωπο με τον οποίο, όπως αναφέρουν, μοιράστηκαν «τους αγώνες και τις αγωνίες των Λαμπράκηδων, των Ιουλιανών, τα κρατητήρια της χούντας και αργότερα τις κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στους εργαζομένους και τους πολιτικούς κρατουμένους».