Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Απόψεις :: Κοσμικά

( κηδειες ) 

ΚΗΔΕΙΕΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Διαβάζω και γράφω

Την αγαπημένη μας μητέρα, αδελφή, γιαγιά και θεία

«Διχοτόμηση, αν δεν υπάρξει λύση τώρα»

1. Σε ποια ρήματα ανήκουν οι μετοχές με έντονα γράμματα και τι παρατηρείτε σχετικά με τη θέση του τόνου σε συνάρτηση με την ορθογραφία τους; ΕΥΑΝΘΙΑ ΜΠΛΟΥΚΟΥ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΛΛΙΣ

α. Δεν ανέβηκα τις σκάλες τρέχοντας, για να μη μου πέσει το κουτί. (κείμ. 3)

Παρακαλούμε τους συγγενείς και φίλους να συνοδεύσουν την εκφορά.

Λίγες μόλις εβδομάδες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας της 28ης Φεβρουαρίου που έχει θέσει ο ΟΗΕ, ο πρώην πρόεδρος της Κύπρου Γιώργος Βασιλείου υποστηρίζει ότι, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, θα ακολουθήσει η οριστική διχοτόμηση της νήσου «με όλους τους κινδύνους που αυτή περικλείει».

β. Σε λίγο καιρό πρόκειται να κυκλοφορήσει ένα καινούριο λαχείο, το ξυστό - αυτό δηλαδή που ξύνοντάς το γνωρίζεις αμέσως αν κέρδισες ή όχι. (κείμ. 2)

Τα παιδιά Μιχάλης - Παρασκευή, Κυριακή - Βασίλης. Ο κ. Βασιλείου λίγες ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές, καλεί την ελληνοκυπριακή πολιτική ηγεσία να δηλώσει χωρίς ενδοιασμούς ότι αποδέχεται το σχέδιο Ανάν και να μη δίνει την εντύπωση ότι «δεν βιαζόμαστε», γιατί τα Ην. Έθνη «δεν θα ασχολούνται επ' άπειρον με την Κύπρο».

γ. Το AIDS διαπρέπει γεννώντας καταστάσεις επιδημίας. (κείμ. 5)

Οι αδελφές Μαρία Ιωαννίδου, Νίκη Παλαβού. Κατηγορεί μάλιστα τον κύριο αντίπαλο του προέδρου Κληρίδη στις εκλογές της Κυριακής Τάσσο Παπαδόπουλο για ασυνέπεια, υπενθυμίζοντας ότι μόλις πριν από δύο χρόνια απέρριπτε κατηγορηματικά τη δέσμη ιδεών Γκάλι, οι πρόνοιες της οποίας εθεωρούντο πιο θετικές για την ελληνοκυπριακή πλευρά.

2. Διαβάζοντας τις παρακάτω προτάσεις, μεταφέρετε τις μετοχές στην ονομαστική ενικού στο αρσενικό γένος, εντοπίστε τη χρονική βαθμίδα στην οποία αναφέρονται και γράψτε το χρόνο τους.

Τα εγγόνια Κωνσταντίνος, Ευανθία.

Ο πρώην πρόεδρος (1988-93), ο οποίος στη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας ήταν επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε., είχε από την αρχή επιμείνει στη διαδικασία ένταξης πιστεύοντας ότι αυτή θα λειτουργήσει ως καταλύτης και για τη λύση του Κυπριακού.

- Ποια είναι η κατάληξή τους;

Τα ανίψια.

Και τώρα, μετά τις πρόσφατες διαδηλώσεις των Τουρκοκυπρίων, αισθάνεται δικαιωμένος.

α. Το 95 % αυτών ζουν σε αναπτυσσόμενες χώρες. (κείμ. 5)

Οι συγγενείς.

Υποστηρίζετε ότι το σχέδιο Ανάν πρέπει να γίνει αποδεκτό ως έχει.

β. Υπολογίζεται ότι 3,1 εκατομμύρια άνθρωποι, συμπεριλαμβανόμενων 610.000 παιδιών, πέθαναν από AIDS μέσα στο 2002. (κείμ. 5)

Η δεξίωση στην αίθουσα Αναστάσεως του Κυρίου.

Να γίνουν διαπραγματεύσεις, αλλά να συνειδητοποιήσουμε ότι δεχόμαστε τη φιλοσοφία του σχεδίου και, επίσης, ότι οι αλλαγές που θα γίνουν δεν θα είναι δραματικές.

γ. Για τους πολλούς, τους "χαμένους", η εμμονή στο παιχνίδι της τύχης είναι αποπροσανατολιστική από πιο στέρεους στόχους, οδηγεί ουσιαστικά στην απραξία. (κείμ. 2)

Την προσφιλή μας αδελφή, ανιψιά και εξαδέλφη

Δεν θα αλλάξουν την όλη συγκρότηση του σχεδίου.

δ. Δίνονται στη δημοσιότητα πίνακες και παγκόσμιοι χάρτες "κοκκινισμένοι". (κείμ. 5)

ΝΑΖΑΡΕΤ ΣΕΝΙΚΟΓΛΟΥ

Στόχος είναι να πετύχουμε όσα μπορούμε μέσα από αυτή τη διαπραγμάτευση.

Μετοχές - Καταλήξεις - Χρονική βαθμίδα/Χρόνος

Παρακαλούμε τους συγγενείς και φίλους να συνοδεύσουν την εκφορά. Αλλά είναι βέβαιο ότι η χειρότερη προοπτική είναι να μείνουμε όπως είμαστε.

3. Στις παρακάτω φράσεις του κειμένου 1 θα βρείτε μετοχές που δεν τις συναντάτε σε σύγχρονα κείμενα.

Η αδελφή Μαρία.

Γίνεται να υπάρξει λύση έως τις 28 Φεβρουαρίου;

Αν γράφατε εσείς αυτές τις προτάσεις, με ποιες μετοχές θα μπορούσατε να τις αντικαταστήσετε;

Η θεία.

Εγώ βλέπω λύση και αύριο, εάν υπάρχει πολιτική θέληση.

α. Ο Άγγελος επήρε τα τρία ουράνια δώρα του και έφυγε τρέχων εκείθεν.

Τα εξαδέλφια.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει από τον κ. Ντενκτάς, ούτε θα υπάρξει.

β. Η γυνή επροσπάθει ν' αποκοιμίση με ολίγον ξηρόν άρτον τα πέντε τέκνα, βλασφημούσα άμα την ώραν που είχεν υπανδρευθή.

Οι λοιποί συγγενείς.

Η ουσία πλέον είναι να υπάρξει βούληση από την Άγκυρα, όπου είναι γνωστό ότι εκδηλώνεται σήμερα μια διαμάχη, αλλά είμαι αισιόδοξος ότι θα επικρατήσει η πλευρά που θέλει λύση διότι αυτή επιθυμεί και την ένταξη στην Ε.Ε. και τον εκδημοκρατισμό και την πρόοδο της Τουρκίας.

γ. Ανέβη εις μέγα κτίριον πλουσίως φωτισμένον.

Η δεξίωση θα γίνει στις αίθουσες Αναστάσεως του Κυρίου.

Ο κ. Ντε Σότο μίλησε για «σκότος και αβεβαιότητα» μετά τον Φεβρουάριο. Ασπάζεστε την «ανησυχία» του;

δ. Επήρε… και την ζωήν, την πλασμένην διά να πάλλη εις τας καρδίας, ετάνυσε τας πτέρυγας, και επανήλθεν εις τας ουρανίας αψίδας.

Αυτό που λέω είναι αυτό που υπονοεί και ο κ. Ντε Σότο.

τρέχων ? ……………………….

Δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε την άποψη ότι, εάν δεν υπάρξει λύση τώρα δεν χάθηκε ο κόσμος, θα υπάρξει αργότερα και εάν όχι τότε, σε κάποια άλλη στιγμή, σε μεταγενέστερο στάδιο.

βλασφημούσα ? ……………………….

Σύμφωνα με αυτό το σκεπτικό, δεν έχουμε λόγο να βιαζόμαστε.

φωτισμένον ? ……………………….

Δεν είναι, όμως, έτσι.

πλασμένην ? ……………………….

Η Κύπρος δεν είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο που έχει προβλήματα. Τα Ην. Έθνη δεν μπορούν συνεχώς να είναι επικεντρωμένα στο Κυπριακό. Αν δεν θέλουμε λύση, να το πούμε, γιατί δεν μπορούμε να αναμένουμε ότι επ' άπειρον θα ασχολούνται με μας.

Τι κινήσεις πρέπει να κάνουμε προς την τουρκοκυπριακή πλευρά;

Εκείνο που προέχει είναι να στείλουμε το ξεκάθαρο μήνυμα ότι επιθυμούμε λύση με βάση το σχέδιο Ανάν και να ζητήσουμε από τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει πίεση στην Άγκυρα να αποδεχθεί το σχέδιο. Δυστυχώς, δεν νομίζω ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να προχωρήσουμε με τα μέτρα καλής θέλησης, παρ' ότι εγώ ήμουν ένας από αυτούς που εργάσθηκαν και ετοίμασαν αυτά τα μέτρα. Οι Τουρκοκύπριοι πολιτικοί που είναι στην αντιπολίτευση θεωρούν ότι ανακοίνωση τέτοιων μέτρων αντί να βοηθήσει μπορεί αντιθέτως να δημιουργήσει την εικόνα ότι οι Ελληνοκύπριοι τούς κοιτούν αφ' υψηλού και τους προσφέρουν ορισμένες δυνατότητες, αλλά δεν ενδιαφέρονται πραγματικά για τη λύση.

Εμείς θέλουμε να ζήσουμε μαζί;

Σε εμάς, μια μεγάλη μερίδα Ελληνοκυπρίων εξακολουθεί να ζει με την εικόνα του ενιαίου κράτους. Όλα αυτά τα χρόνια που είμαστε χωριστά έχουμε συνηθίσει στην ιδέα του ενιαίου κράτους και μας φαίνεται λίγο περίεργη η ιδέα ότι θα ζήσουμε σε μια ομοσπονδία. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι, εάν δεν πάμε για ομοσπονδία, θα πάμε για διχοτόμηση, με όλους τους κινδύνους που αυτό περικλείει.

«Δεν άλλαξε γραμμή ο Τ. Παπαδόπουλος»

Στο εξωτερικό, η διεκδίκηση της προεδρίας από τους κ.κ. Κληρίδη και Μαρκίδη δείχνει περίεργη. Δυσκολεύει τη διαπραγμάτευση του Κυπριακού;

Το ότι η κατάσταση είναι περίεργη δεν το αμφισβητεί κανείς. Όλος ο κόσμος το βλέπει. Αλλά από την άλλη, πρέπει να πω ότι και οι δύο ειλικρινώς διαπραγματεύονται και εργάζονται για να μπορέσουν να πετύχουν λύση. Βέβαια, το τελικό αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από τη στάση της άλλης πλευράς.

Πώς βλέπετε την προοπτική λύσης εάν εκλεγεί πρόεδρος ο κ. Παπαδόπουλος;

Εγώ δέχομαι ότι ένας άνθρωπος μπορεί κάποτε στη ζωή του να είχε πει κάποια πράγματα, και τώρα να λέει άλλα. Εκείνο, όμως, που με ενοχλεί στη στάση του κ. Παπαδόπουλου στο Κυπριακό είναι το γεγονός ότι δεν έχει δείξει ότι πράγματι έχει αλλάξει γραμμή. Είναι γνωστό ότι είχε πρωταγωνιστήσει στον αγώνα ενάντια στη «δέσμη ιδεών Γκάλι», όταν ήμουν εγώ πρόεδρος. Και καλά αυτό, ήταν πριν ένδεκα χρόνια. Αλλά μέχρι και πριν δύο χρόνια, όταν ρωτήθηκε σε μια συνέντευξη τι θα έκανε εάν ο γ.γ. υπέβαλλε και πάλι τη «δέσμη ιδεών», απάντησε ότι θα έπρεπε να απορριφθεί στις λεπτομέρειες και στο σύνολό της.

Ένας άνθρωπος, λοιπόν, που πιστεύει αυτό δεν μπορεί σήμερα να θέλει να δεχθεί το σχέδιο Ανάν.