Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

ΔΩΡΕΑ ΔΝΤ: 12 επώδυνα μέτρα

Ε ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ

Με τη συμπλήρωση 3 ετών από τον θάνατο της συζύγου μου ΟΛΓΑΣ Π. ΣΙΔΕΡΑΚΗ ετέλεσα τρισάγιο επί του τάφου της και αντί μνημοσύνου κατέθεσα στο ταμείο της UNICEF 300.000 δρχ. για τους σκοπούς αυτής

Καμπανάκι για ανάπτυξη, πληθωρισμό, χρέος, ασφαλιστικό

Κείμενο 6 [Σέβομαι τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας]

Ο σύζυγος ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΣΙΔΕΡΑΚΗΣ

ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

http://www.in.gr, 7/4/04

Ανησυχεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και ζητά από την κυβέρνηση να λάβει 12 επώδυνα μέτρα.

1. Από το κείμενο 2 συγκεντρώστε τις λέξεις και τις φράσεις που αναφέρονται στις αιτίες και τα αποτελέσματα των τροχαίων ατυχημάτων και εντάξτε τες στην αντίστοιχη στήλη. Καμπανάκι για την ανάπτυξη, τον πληθωρισμό, το δημόσιο χρέος, το εμπορικό ισοζύγιο, για τη γρήγορη πιστωτική επέκταση και για το μέλλον του ασφαλιστικού συστήματος χτυπά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. - Έπειτα συμπληρώστε τη στήλη για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων με λέξεις και φράσεις από το κείμενο 6.

Στην έκθεση, που παρέδωσε η αντιπροσωπεία του στην κυβέρνηση μετά την επίσκεψή της στην Αθήνα, το ΔΝΤ κυριολεκτικά βομβαρδίζει την κυβέρνηση με τις παρατηρήσεις του για τις αδυναμίες της οικονομίας, που μπορεί να υπονομεύσουν σοβαρά το μέλλον της. Αιτίες - Αποτελέσματα τροχαίων ατυχημάτων - Τρόποι πρόληψης τροχαίων ατυχημάτων

Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν παραλείπει να αναφερθεί και στα «λαϊκά ομόλογα», εκφράζοντας την αντίθεσή του σε μία έκδοση που δεν ακολουθεί τους κανόνες της αγοράς, αλλά είναι μία έμμεση επιχορήγηση και αυξάνει το δημόσιο χρέος. 2. Φτιάξτε οικογένειες λέξεων επιλέγοντας κάποιες από το λεξιλόγιο της ενότητας. …………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Διαφαίνονται κίνδυνοι

3. Χωρίστε τις παρακάτω λέξεις και φράσεις των κειμένων 1 και 4 σε αυτές που αναφέρονται σε προβλήματα που δημιουργεί ο σύγχρονος τρόπος ζωής, όπως άγχος, αποξένωση, εσωστρέφεια, και σε αυτές που προτείνουν λύσεις αυτών των προβλημάτων:

Σήμερα, αναγνωρίζει το ΔΝΤ, η οικονομία κινείται με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, εν μέσω παγκόσμιας επιβράδυνσης.

δεν ενδιαφέρομαι, ακαμψία, χαλαρώνω, παρωπίδες, μονόδρομος, αγχωτικές ειδήσεις, καταστροφολογίες, ευάλωτος, κλίμα αγωνίας, άγχους, αβεβαιότητας, αντιμετωπίζω συνολικά/θετικά, στροφή προς τον εαυτό μας, δύσκολο και άλυτο πρόβλημα, ζοφερή προοπτική, δε συνθηκολογώ, άγχος, ενοχές, άγρυπνος, ανησυχώ, ανυπόμονος, ευέξαπτος, δυσκολεύομαι να συγκεντρωθώ, κρίση, τσακώνομαι, απογοητεύομαι, φαίνομαι γενναιόδωρος, δίνω περισσότερο χρόνο, δεν πιέζομαι, δεν προλαβαίνω

Όμως, προειδοποιεί, «έχουν αρχίσει να διαφαίνονται κίνδυνοι στη διατηρησιμότητα της σημερινής οικονομικής μεγέθυνσης».

Προβλήματα: …………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Κι αυτό γιατί η δημοσιονομική εξυγίανση έχει επιβραδυνθεί, το δημόσιο χρέος παραμένει υψηλό, το έλλειμμα του ισοζυγίου διευρύνεται σ' ένα από τα μεγαλύτερα μεταξύ των βιομηχανικών χωρών και η πιστωτική επέκταση και η χρέωση του ιδιωτικού τομέα αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς.

Λύσεις: …………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Το ΔΝΤ συνιστά στην κυβέρνηση να λάβει μέτρα, ορισμένα από τα οποία είναι σκληρά για τους εργαζόμενους και έχουν πολιτικό κόστος.

4. Διαμορφώστε έναν πίνακα με τις βασικότερες συνδετικές λέξεις και φράσεις που θα βρείτε είτε στα εισαγωγικά κείμενα είτε σε κείμενα άλλων σχολικών μαθημάτων.

Προειδοποιεί, όμως, ότι «αν οι απαιτούμενες προσαρμογές δεν εφαρμοσθούν εγκαίρως, η ανάπτυξη θα περιοριστεί, ενώ οι απαραίτητες δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα προωθηθούν κάτω από λιγότερο ευνοϊκές συγκυρίες».

- Χωρίστε τις συνδετικές λέξεις σε κατηγορίες ανάλογα με τη σημασία τους.

Τα κυριότερα μέτρα που κρίνει ο διεθνής οργανισμός ως αναγκαία είναι τα εξής:

Σημασία - Συνδετικές φράσεις 1. Αντίθεση - 2. Επεξήγηση - 3. Συμπέρασμα - 4. Τρόπος - 5. Έμφαση - 6. Αιτιολόγηση - (συνεχίστε…) -

1. Συγκρατημένες μισθολογικές αυξήσεις, ανάλογες με αυτές της ευρωζώνης.

5. Σε κάθε θεματική ενότητα εκτός από το γενικό λεξιλόγιο συναντούμε και ειδικό λεξιλόγιο.

2. Εισαγωγή της μερικής απασχόλησης στο Δημόσιο, αλλά όχι άλλες προσλήψεις.

Προσπαθήστε να συγκεντρώσετε ειδικό λεξιλόγιο τόσο για τα τροχαία ατυχήματα όσο και για το άγχος, και φτιάξτε όπου είναι δυνατόν οικογένειες λέξεων.

Αντίθετα, υπάρχει περιθώριο μείωσης του αριθμού των εργαζομένων και ανακατανομής τους ­ μέσω μετατάξεων ­ ανάλογα με τις ανάγκες του Δημοσίου.

ΕΙΔΙΚΟ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ Για τα τροχαία ατυχήματα - Για το άγχος, το στρες

Έτσι θα μπορέσουν να δοθούν και καλύτεροι μισθοί, υποστηρίζει το ΔΝΤ, για να «γλυκάνει το χάπι».

3. Έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση του ασφαλιστικού συστήματος, καθώς οι δαπάνες προβλέπεται να διπλασιαστούν τις επόμενες δεκαετίες και κάτι τέτοιο «δεν είναι βιώσιμο». Η μεταρρύθμιση του 2002, όπως αναγνώριζε το ΔΝΤ, «εμπεριείχε σημαντικά θετικά βήματα, όπως την ενοποίηση των Ταμείων, την επιμήκυνση της ασφαλιστικής περιόδου για τον υπολογισμό της σύνταξης και αντικίνητρα πρόωρης συνταξιοδότησης», αλλά «δεν κατάφερε να περιορίσει τη μακροπρόθεσμη ραγδαία αύξηση των συνταξιοδοτικών δαπανών». Η προβλεπόμενη αύξηση θα είναι μακράν η μεγαλύτερη μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.

4. Περιορισμός των εγγυήσεων των δανείων προς τις δημόσιες επιχειρήσεις και των επιχορηγήσεων προς αυτές.

5. Προσδιορισμός δεσμευτικών ανωτάτων ορίων δαπανών σε όλο τον δημόσιο τομέα, τα οποία να επεκτείνονται σε ορίζοντα πέραν του ενός έτους.

6. Καθιέρωση ενός οικονομικά αποδοτικότερου συστήματος υγείας. Πρέπει να διασφαλισθεί ότι οι ανάγκες επάνδρωσης του αποκεντρωμένου συστήματος υγείας θα καλυφθούν χωρίς πρόσθετες δαπάνες, με αναδιανομή των πόρων μέσα στον ίδιο τον τομέα και ότι όλες οι υποχρεώσεις πληρωμής θα διευθετούνται έγκαιρα.

7. Ενίσχυση της διαφάνειας στις διαδικασίες των δημοσίων συμβάσεων. Σκόπιμη θα ήταν μία δημόσια εκστρατεία που να τονίζει τη σημασία της διαφάνειας και να πραγματεύεται αποφασιστικά τους τομείς κακής διαχείρισης.

8. Αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο χρηματοπιστωτικός τομέας, καθώς «οι πιστώσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών έχουν αυξηθεί ραγδαία και οι κίνδυνοι στον χρηματοοικονομικό τομέα αυξάνονται». Χρειάζεται επαγρύπνηση και αναβάθμιση της ελεγκτικής ικανότητας, καθώς και αναθεώρηση των συστημάτων διαχείρισης εσωτερικών κινδύνων των τραπεζών. Επίσης, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες χρεοκοπίας που παρατείνονται υπερβολικά.

9. Στον ασφαλιστικό τομέα απαιτείται επειγόντως ενισχυμένη εποπτεία, καθώς η απόδοση έχει μειωθεί αισθητά.

10. Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις αγορές εργασίας. Το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι «η σχετικά εκτεταμένη προστασία της εργασίας παρεμποδίζει τη δραστηριότητα στον επίσημο τομέα και κρατά τους εργαζόμενους στον ανεπίσημο τομέα, χωρίς κοινωνική προστασία και δίχτυ ασφαλείας».

11. Περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού, ιδίως στο επίπεδο της πώλησης.

12. Αποχώρηση του κράτους από όλες τις εμπορικές δραστηριότητες.

Γκαργκάνας : Ναι σε όλα

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Ν. Γκαργκάνας είπε «ναι σε όλα» στις συστάσεις αυτές του ΔΝΤ, ενώ ο υπουργός Οικονομίας κ. Ν. Χριστοδουλάκης ήταν επιφυλακτικός.

Χαρακτηριστικά για την αγορά εργασίας είπε ότι αντιμετωπίζεται το θέμα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και απέφυγε να αναφερθεί σε πιθανές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

* Σχολιάζοντας την έκθεση, ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Γιώργος Αλογοσκούφης είπε ότι «αποτελεί έναν ακόμη κόλαφο για την κυβερνητική πολιτική», αφού επισημαίνει κινδύνους για την ανάπτυξη, επιβράδυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής και αδυναμία της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης να περιορίσει την αύξηση των συνταξιοδοτικών δαπανών.