Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Απόψεις :: Κοσμικά

( αμοιβαια μεταθεση ) 

ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΜΕΤΑΘΕΣΗ «Χρυσώνουν» το ασυμβίβαστο

Μαθαίνω για τα προθετικά σύνολα:

Υπηρετώ ως νοσηλεύτρια Τ.Ε. στο Περιφερειακό Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης και ζητώ αμοιβαία μετάθεση στη Θεσσαλονίκη.

Δηλώσεις Σκανδαλίδη - Νομοσχέδιο θα μελετά τρόπους για επάνοδo στο επάγγελμα

- Τα προθετικά σύνολα φανερώνουν κυρίως επιρρηματικές σχέσεις.

Πληροφορίες τηλ.300-713 (Θεσ/νίκη) και 081/341-728 (Ηράκλειο Κρήτης).

ΓΙΑΝΝΗΣ Ε. ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

Με την έννοια αυτή μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο λόγο όπως και τα επιρρήματα για να δηλώσουν: τόπο: προς την πόρτα, ως εκεί, από την Αθήνα τρόπο: με ζωηρότητα, με συντομία χρόνο: κατά τα Χριστούγεννα, για λίγο, ως αύριο κτλ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΖΑΘΑΣ

Σε υψηλούς τόνους, κλίμα πόλωσης, ακόμη και με προσωπικές κόντρες εξελίχθηκε η χθεσινή - πρώτη ημέρα - της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου για το ασυμβίβαστο μεταξύ βουλευτικής ιδιότητας και επαγγελματικής δραστηριότητας.

Δεν έλειψαν, ακόμη και οι κινήσεις τακτικής από τα δύο κόμματα σε μία προσπάθεια να καθοδηγήσουν τους βουλευτές υπέρ της μίας ή της άλλης θέσης.

Η αξιωματική αντιπολίτευση πάντως, που είχε πετύχει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής να καταψηφισθεί το νομοσχέδιο, χθες φάνηκε να χάνει τη μάχη των εντυπώσεων παρά το ότι σημειώθηκε μπαράζ τοποθετήσεων κατά των διατάξεων για το ασυμβίβαστο.

Αίσθηση προκάλεσε στη χθεσινή συνεδρίαση η τοποθέτηση του υπουργού Εσωτερικών Κώστα Σκανδαλίδη, ο οποίος προσπάθησε να καθησυχάσει τους διαφωνούντες με το ασυμβίβαστο βουλευτές.

Υποσχέθηκε ότι η κυβέρνηση θα φέρει νομοσχέδιο που, εκτός των συνταξιοδοτικών και ασφαλιστικών ρυθμίσεων των βουλευτών, θα μελετά και τρόπους για την επάνοδό τους στο επάγγελμα ή για τη μεταβίβαση των επαγγελματικών τους δραστηριοτήτων κατά τη διάρκεια της θητείας τους.

Αλλαγή στάσης

Εντύπωση προκάλεσε όμως και η στάση της Ν.Δ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενώ κατά την αναθεώρηση του Συντάγματος ήταν υπέρ του ασυμβίβαστου, χθες τάχθηκε επισήμως εναντίον της διάταξης, στάση που είχαν κρατήσει οι βουλευτές του κόμματος και κατά τη συζήτηση στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Η 180 μοιρών αλλαγή στάσης επισημοποιήθηκε χθες, καθώς ο αρχηγός της κ. Κ. Καραμανλής δήλωσε ότι το κόμμα του καταψηφίζει το σχετικό νομοσχέδιο.

Ο κ. Κ. Καραμανλής μάλιστα ετοιμαζόταν να ζητήσει χθες το βράδυ στη Βουλή ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής του σχετικού νομοσχεδίου.

Όμως, μπροστά στη διαπίστωση ότι σε μία τέτοια περίπτωση θα συσπείρωνε εναντίον της Ν.Δ. ακόμα και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που συμφωνούν μαζί της δεν προχώρησε στην κίνηση αυτή.

«Πόλωση»

Αυτό που έφερε πάντως τα «πάνω - κάτω» για τη Ν.Δ. ήταν η πόλωση την οποία επέλεξε το ΠΑΣΟΚ σε μια προσπάθεια να συσπειρώσει τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που τάσσονταν κατά του ασυμβίβαστου. Ενδεικτικό της πόλωσης είναι το γεγονός ότι ο υπουργός Πολιτισμού, ο οποίος είχε εισηγηθεί το ασυμβίβαστο βουλευτικής ιδιότητας και επαγγελματικής δραστηριότητας, έφθασε χθες να δηλώνει ότι «δεν μπορεί αρχηγός κόμματος να είναι δικηγόρος μεγάλων συμφερόντων» ­ δήλωση που, σύμφωνα με κάποιους βουλευτές, φωτογράφιζε τον πρόεδρο του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλο.

Αλλά και ο κ. Κωνσταντόπουλος δεν έμεινε πίσω… Κατηγόρησε τον υπουργό ότι «το παίζει» καθηγητής, νομίζοντας ότι απευθύνεται σε μαθητές και όχι σε βουλευτές.

Και υποστήριξε ότι κατά την αναθεώρηση του Συντάγματος, ο κ. Βενιζέλος ως εισηγητής της πλειοψηφίας εισήγαγε τη διάταξη του βασικού μετόχου στα ΜΜΕ και σε εταιρείες τους Δημοσίου, κάνοντας ουσιαστικά το χατίρι των μεγάλων συμφερόντων.

Ο Φώτης Κουβέλης

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατούσε χθες στη Βουλή ήταν το ότι η τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπρόσωπου του ΣΥΝ Φώτη Κουβέλη κατά του ασυμβίβαστου χειροκροτήθηκε ακόμα και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι επικρότησαν και την ανάλογη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Αντώνη Σκυλλάκου. Και ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Ευτύχιος Δαμιανάκης παραδέχθηκε ότι υπήρχε πρόβλημα με το νομοσχέδιο.

«Κακώς τέθηκε ως ημερομηνία έναρξης ισχύος της διάταξης του ασυμβίβαστου η 1.1.2003 και όχι η αρχή της επόμενης κοινοβουλευτικής περιόδου. Και ασφαλώς σημειώθηκε καθυστέρηση στην εισαγωγή του σχετικού νόμου στη Βουλή».

Εκρηκτική συνεδρίαση με σκληρές κόντρες

Το κυβερνών κόμμα προτίμησε από την αρχή να σηκώσει τους τόνους αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευση. Οι υπουργοί κ.κ. Κ. Σκανδαλίδης και Ευ. Βενιζέλος μίλησαν σε έντονο ύφος, παρά το ότι ο αρχηγός της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής δεν επέλεξε στην παρέμβασή του σκληρές εκφράσεις, όπως σε άλλες ομιλίες του. Επέλεξε μάλιστα να «οχυρωθεί» πίσω από την έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής για το νομοσχέδιο, λέγοντας ότι είναι κόλαφος για τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, για να δηλώσει ότι θα το καταψηφίσει και να προσθέσει ότι «τραυματίζεται η αξιοπρέπεια και το κύρος του βουλευτή και του Κοινοβουλίου».

Αλλά οι κόντρες περίσσεψαν χθες. «Η ψήφος για το ασυμβίβαστο είναι απέναντι στο Σύνταγμα και όχι απέναντι στην κυβέρνηση» έσπευσε να απαντήσει ο υπουργός Εσωτερικών. Και αμέσως μετά ο υπουργός Πολιτισμού έκανε λόγο για «αρλουμπολογίες της αντιπολίτευσης».

«Υποκρισία»

Κατηγόρησε τη Ν.Δ. για υποκρισία και υπεκφυγή και αναρωτήθηκε γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση δεν καταθέτει μία δική της πρόταση νόμου.

Ήταν όμως η χθεσινή συνεδρίαση σε πολλές στιγμές της «εκρηκτική». Ξεχώρισε η σκληρή κόντρα - επί της διαδικασίας - του προέδρου της Βουλής και του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, κυρίως όταν ο δεύτερος είπε ότι «το ασυμβίβαστο πέρασε με τις ψήφους Σημίτη - Κακλαμάνη», αλλά και ότι το προεδρείο συνηθίζει να του αφαιρεί τον λόγο.

«Λυπάμαι πολύ γι' αυτό που είπατε» αντέτεινε ο κ. Κακλαμάνης. «Είναι προσβολή σε μένα. Με αδικείτε επτά ολόκληρα χρόνια. Διαψευσθήκατε ότι θα ήταν η χειρότερη Βουλή επί των ημερών μου».

Η συνεδρίαση πάντως είχε και στιγμές χωρίς ένταση. Βουλευτές από όλα τα κόμματα τοποθετήθηκαν για το ασυμβίβαστο, αναπτύσσοντας αντίθετες με το νομοσχέδιο απόψεις, με περισσότερο επικριτικούς από το κυβερνών κόμμα τους κ.κ. Φ. Ιωαννίδη και Π. Κρητικό, ενώ υπέρ του ασυμβίβαστου τάχθηκαν κυρίως οι κ.κ. Α. Ακριβάκης και Κ. Γείτονας. Ο κατάλογος όμως των ομιλητών είναι μακρύς και αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα.