Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Απόψεις :: Σχόλιο

( κλείνοντας τους τίτλους της χρονιάς ) 

Κλείνοντας τους τίτλους της χρονιάς

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΕΕΘΑ - ΔΙΑΚΛΑΔΙΚΑ ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΑ

Γ ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΛΕΞΕΩΝ

Αναζητώντας τις σελίδες του χρόνου που πέρασε, αναπολείς το παρελθόν και περνάνε από το μυαλό σου διάφορες εικόνες, που έζησες και δεν πρόκειται να ξανάρθουν.

Σε ζωντανή… σύνδεση με όλα τα μέτωπα

Κείμενο 6 [Πολίτικη κουζίνα]

Ήρθε το τέλος για το 1998, όπως έρχεται το τέλος για κάθε τι στη ζωή μας…. κάποια στιγμή.

ΛΟΥΚΑΣ ΔΗΜΑΚΑΣ

2003 (Έγχρ.) 108'

@@@ Ο θάνατος που κλείνει τον κύκλο της ανθρώπινης ζωής…. έχει χάσει την γνησιότητά του, την ιερότητά του…

Πρεμιέρα στο ΓΕΕΘΑ. Από χθες η Ελλάδα πέρασε στις 5 χώρες σ' όλο τον κόσμο που διαθέτουν «Σύστημα Διοίκησης, Ελέγχου, Επικοινωνιών και Πληροφοριών» (C4I) με το οποίο μπορούμε να έχουμε σε πραγματικό χρόνο όλα τα δεδομένα φίλιων και εχθρικών δυνάμεων. Να σημειωθεί ότι το σύστημα κατασκευάστηκε από ελληνικά χέρια

Ελληνική ταινία σε σκηνοθεσία Τάσου Μπουλμέτη, με τους: Γιώργο Χωραφά, Ιεροκλή Μιχαηλίδη, Στέλιο Μάινα, Ρένια Λουιζίδου, Ταμέρ Καραντάλ, Τάσο Μπαντή.

Δεν υμνούμε τον θάνατο, αλλά είναι θλιβερό να έχει "πεθάνει" και ο θάνατος "Ο θάνατος θέλει σέβας και σιωπή" του Αλέξη Σεβαστάκη επιλέχθηκε μαζί με άλλα κείμενα που δημοσιεύθηκαν την χρονιά που μας πέρασε στο "Τυποραφείον".

Η κρίση στον Κόλπο κλιμακώνεται επικίνδυνα - οι πρώτοι πύραυλοι έχουν αρχίσει να εκτοξεύονται. Ο Φάνης, Πολίτης στην καταγωγή και αστροφυσικός στο επάγγελμα, ξαναγυρίζει στην Πόλη ύστερα από τριάντα χρόνια, για να δει τον άρρωστο παππού του.

@@@ Ο Μιχάλης Κατσαρός μπορεί να μην υπάρχει σαν σάρκα, το πνεύμα του όμως παραμένει και το αντισταθείτε δεν πρόκειται να χάσει ποτέ την βαρύτητά του, ακόμα και αν αυτό είναι η γαλήνη.

Η ελληνική φρεγάτα «Ύδρα» περιπολεί ανοιχτά των Στενών του Ορμούζ, σε ασφαλή τομέα. Το ταξίδι δίνει την αφορμή για αναδρομή στο παρελθόν, όταν ως παιδί στην Πόλη μάθαινε τα μυστικά της μαγειρικής από τον παππού του και ζούσε τον πρώτο έρωτα με τη μικρή Σαϊμέ.

Γιατί μέχρι σήμερα ότι κατακτήθηκε ήταν αποτέλεσμα αντίστασης και αγώνων και για να μην χαθεί επιβάλλεται η αντίσταση στα πάντα, από τον εαυτό μας μέχρι και την αιώνια γαλήνη @@@

Στο β' υπόγειο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στο θωρακισμένο Κέντρο Επιχειρήσεων, ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ ζητά να μάθει αμέσως την αντιαεροπορική κάλυψη της περιοχής μέχρι το πλοίο να απομακρυνθεί.

Μνήμες από την Πόλη, χιούμορ, συγκίνηση, γαστρονομία και φιλοσοφία της ζωής.

@@@Και κλείνοντας δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από αυτό που είχε πει ο Γκασμέτ Καπλάνι, "Διαβάζω μικρές αγγελίες που καταλήγουν 'Αποκλείονται Αλβανοί'.

Στην τεράστια οθόνη, με όλη την περιοχή από την Ιταλία μέχρι σχεδόν την Ινδία, ο χειριστής φέρνει τον κέρσορα του ηλεκτρονικού ποντικιού στη θέση των αντιαεροπορικών όπλων, κοντά στη φρεγάτα:

Εντυπωσιακή παραγωγή, με πολύ καλές ερμηνείες, ιδιαίτερα από τον Ιεροκλή Μιχαηλίδη.

Δεν είναι φοβερό να σου αφαιρούνε το δικαίωμα να είσαι αθώος;"

Δύο συστοιχίες Πάτριοτ προβάλλουν στην οθόνη βεβαιώνοντας ότι η «Ύδρα» βρίσκεται κάτω απ' την ομπρέλα τους…

περ. Αθηνόραμα, Οκτώβριος 2003

@@@ Καλή χρονιά!

Το περιστατικό δεν είναι εικονικό - τουλάχιστον στο δεύτερο σκέλος. Από χθες η Ελλάδα πέρασε στις 5 χώρες σ' όλο τον κόσμο οι Ένοπλες Δυνάμεις των οποίων διαθέτουν Ενιαίο Διακλαδικό «Σύστημα Διοίκησης, Ελέγχου, Επικοινωνιών και Πληροφοριών» (C4I) με το οποίο μπορεί το ΓΕΕΘΑ να έχει σε πραγματικό χρόνο όλα τα δεδομένα στρατιωτικών δυνάμεων (ελληνικών ή εχθρικών) σ' όλη την επικράτεια - και πέραν αυτής. Παράλληλα, με βάση τα στοιχεία που παρουσίασαν ο υπουργός κ. Γ. Παπαντωνίου, ο υφυπουργός κ. Λ. Αποστολίδης και ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ στρατηγός Γ. Αντωνακόπουλος, το σύστημα:

* Εμφανίζει, σε κάθε μέτωπο, τις δυνάμεις που υπάρχουν αναπτυγμένες ή μπορούν να το επηρεάσουν.

* Προσφέρει δυνατότητα άμεσης, αμφίδρομης μεταφοράς πληροφοριών και διαταγών μεταξύ ΓΕΕΘΑ - Διακλαδικών Στρατηγείων (τα δεύτερα επικοινωνούν, με αντίστοιχα συστήματα, με τις πιο κάτω μονάδες).

* Διασυνδέεται με στρατιωτική βάση δεδομένων για ενίσχυση της εικόνας με βίντεο για τη γεωγραφία και το ανάγλυφο του μετώπου.

* Δίνει τη θέση, προέλευση, ταχύτητα, κατεύθυνση και δυνατότητες κάθε εχθρικού πλοίου ή αεροπλάνου σε μεγάλη ακτίνα πέραν των συνόρων. Χθες, την ώρα της επίδειξης, αποκάλυψε ναυτικό «στόχο» στην Ψέριμο και «άγνωστο» αεροσκάφος - μη τουρκικό - νοτίως της Σαντορίνης…

* Τέλος, δίνει δυνατότητα για ασφαλείς τηλεδιασκέψεις συνδέοντας 8 Κέντρα Επιχειρήσεων σ' όλη τη χώρα.

Το νέο C4I στηρίζεται σε δίκτυο οπτικών ινών, και ραχοκοκαλιά του είναι το σύστημα επικοινωνιών «Ερμής» που συνεχώς επεκτείνεται.

«Η εγκατάσταση του C4I λειτουργεί πολλαπλασιαστικά στην ισχύ και την αποτελεσματικότητα των Ε.Δ.», τόνισε ο κ. Γ. Παπαντωνίου ενώ ο κ. Λ. Αποστολίδης το χαρακτήρισε το «νευρικό σύστημα» του στρατεύματος. Το κόστος ανήλθε σε 3,7 δισ. δρχ. ενώ από τη χρησιμοποίηση μονίμων και εφέδρων για την ανάπτυξη του λογισμικού εξοικονομήθηκαν περίπου 7 δισ. δρχ. Το πρότυπο του συστήματος δοκιμάζεται ήδη σε άσκηση («Νέαρχος»).