Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Επιστολές :: Δελτίο καιρού

( γενικη προγνωση καιρου ελλαδας ) 

ΓΕΝΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ Η ιστορία στον καμβά τους

Γ ΤΟ Β’ ΣΥΝΘΕΤΙΚΟ

Για σήμερα Κυριακή στην ανατολική χώρα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις.

Δύο «άγνωστα» έργα του Νικολάου Γύζη και ένας αιώνας ελληνικής ζωγραφικής παρουσιάζονται στην έκθεση της Τραπέζης Ελλάδος στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Κείμενο 6 [Χτίζοντας την Ακρόπολη στην αρχαία Αθήνα]

Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος.

ΜΑΙΡΗ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ

…Έτσι δημιουργήθηκε ένας μεγάλος κύκλος εργασιών: ως πρώτα υλικά έπρεπε να χρησιμοποιήσουν λιθάρι, χαλκό, ελεφαντόδοντο, χρυσάφι, έβενο, ξύλο κυπαρισσιού και άλλα.

Η ορατότητα στα ηπειρωτικά τις πρωινές ώρες θα είναι περιορισμένη και θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες.

«Έρως και Κένταυρος» (1896-1898), ελαιογραφία του Νικολάου Γύζη από τη συλλογή της Τραπέζης της Ελλάδος, που παρουσιάζεται στην έκθεση «Η γένεση της νεώτερης ελληνικής ζωγραφικής»

Οι τεχνίτες, που θα τα χρησιμοποιούσαν και θα τα κατεργάζονταν, θα ήταν ξυλουργοί, γλύπτες, χαλκουργοί, μαρμαράδες, επιχρυσωτές, ελεφαντουργοί, ζωγράφοι, κοσμηματογράφοι, τορνευτές, αυτοί που θα αναλάβαιναν την αποστολή και μεταφορά τους ήταν για τη θάλασσα έμποροι και ναύτες και κυβερνήτες πλοίων, και για την ξηρά αμαξουργοί, καραγωγείς, αμαξηλάτες, σκοινοποιοί, λιναράδες, εργάτες δερμάτων, οδοποιοί, μεταλλωρύχοι… Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ασθενείς, στα ανατολικά βόρειοι μέτριοι μέχρι ισχυροί και τις πρωινές ώρες στο νότιο Αιγαίο τοπικά πολύ ισχυροί.

Μια γεύση από τα πρώτα βήματα της νεώτερης ελληνικής ζωγραφικής, μέσα από μια μικρή πινακοθήκη με ελαιογραφίες, ξυλογραφίες και λιθογραφίες, που φέρουν την υπογραφή των «πατέρων» της νεώτερης εικαστικής δημιουργίας, θα πάρουν οι επισκέπτες της έκθεσης «Η γένεση της νεώτερης ελληνικής ζωγραφικής», που διοργανώνει η Τράπεζα της Ελλάδος, με αφορμή τα εβδομήντα πέντε χρόνια της και φιλοξενείται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Πλούταρχος, "Περικλής", 12, 6, στο Πλουτάρχου Βίοι, μτφρ. Μ.Χ. Οικονόμου - Β.Η. Τσακατίκας, ΟΕΔΒ, 1986 Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από -1 έως 10 βαθμούς, στο Ιόνιο και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 4 έως 14 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου από 8 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Οι 39 δημιουργίες 24 κλασικών Ελλήνων καλλιτεχνών του πρώτου αιώνα της σύγχρονης ελληνικής ζωγραφικής (1830-1930) προέρχονται από την πλούσια συλλογή της Τραπέζης, καθώς και από την Εθνική Πινακοθήκη, το Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη και ιδιωτικές συλλογές και παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά το περασμένο φθινόπωρο στο Atrium της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στη Θεσσαλονίκη

«Δεν πρόκειται για μια ολοκληρωμένη παρουσίαση της νεώτερης ελληνικής τέχνης», εξηγεί στα «ΝΕΑ» η σύμβουλος της έκθεσης, Μαίρη Μιχαηλίδου. Για σήμερα Κυριακή προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός. «Στην έκθεση περιλαμβάνονται πολύ σημαντικά έργα-σταθμοί κάθε περιόδου. Η ορατότητα το πρωί θα είναι περιορισμένη. Ανάμεσά τους και έργα που σπάνια εκτίθενται, όπως η "Όρθια Κοπέλα" του Ιωάννη Ζαχαριά ή οι μικρών διαστάσεων ελαιογραφίες του Νικόλαου Γύζη "Άποψη της Αθήνας από το Χαϊδάρι" και "Η Μούσα", που ανήκουν στη συλλογή Ν. Πετσάλη-Διομήδη και δεν είχαν εκτεθεί μέχρι σήμερα». Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς.

Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Νικόλαος Γκαργκάνας θέλησε να μεταφέρει την έκθεση και στην Αθήνα, ώστε να έχει την ευκαιρία το ελληνικό κοινό να δει μια διοργάνωση διεθνών προδιαγραφών», λέει η κ. Μιχαηλίδου.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

«Στην ελληνική παρουσίαση επιδιώκουμε κάτι καινούργιο σε σχέση με την αμερικανική», επισημαίνει η επιμελήτρια της έκθεσης, κ. Έφη Ανδρεάδη.

Στην Αττική

«Ο άξονας θα είναι από τα νεώτερα προς τα παλαιότερα έργα, ενώ τον πυρήνα θα αποτελέσουν οι δημιουργίες του Νικόλαου Γύζη και κυρίως η επιβλητική "Παλλάς Αθηνά" του, που είχε αποτελέσει το προσχέδιο για τη σημαία του Πανεπιστημίου Αθηνών». Για σήμερα Κυριακή προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός.

Εικαστικό «παρών»

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι και πρόσκαιρα στα ανατολικά ισχυροί με γρήγορη εξασθένηση.

Πορτρέτα των αγωνιστών της Επανάστασης είναι τα πρώτα έργα των Θεόδωρου Βρυζάκη και Διονυσίου Τσόκου κι ακολουθούν πίνακες της επόμενης γενιάς, των Κωνσταντίνου Βολανάκη και Ιωάννη Αλταμούρα.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Η κυριαρχία της Ακαδημίας του Μονάχου αποτυπώνεται στα έργα του θεμελιωτή της σύγχρονης ελληνικής ζωγραφικής Νικηφόρου Λύτρα, στις δυναμικές μορφές του Νικολάου Γύζη, τα πορτρέτα του Γεωργίου Ιακωβίδη, τα τοπία του Κωνσταντίνου Βολανάκη, ενώ οι πρώτες πινελιές του ιμπρεσιονισμού μπαίνουν στα έργα του Περικλή Πανταζή.

Η επιρροή του νέου καλλιτεχνικού κέντρου, του Παρισιού (τέλη 19ου αιώνα) διαφαίνεται στους πίνακες των Κωνσταντίνου Μαλέα και Μιχάλη Οικονόμου. Στην έκθεση δίνουν ακόμη το «παρών» έργα των Κωνσταντίνου Παρθένη, Ορέστη Κανέλλη, Στρατή Αξιώτη, Θάλειας Φλωρά-Καραβία, Σπύρου Παπαλουκά, αλλά και Γιάννη Τσαρούχη.

INFO

«Η γένεση της νεώτερης ελληνικής ζωγραφικής» εγκαινιάζεται στις 17 Φεβρουαρίου, στις 7.30 μ.μ., στο Φουαγιέ του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη 1, τηλ. 210-7282.000). Έως τις 30 Μαρτίου. Κατάλογος: 15 ευρώ.