Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Επιστολές :: Κριτική κινηματογράφου

( το σκαφος του τρομου ) 

Το φανταστικό έχει την τιμητική του ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Γ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕ ΑΧΩΡΙΣΤΑ ΜΟΡΙΑ

ΤΟ ΣΚΑΦΟΣ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ

Βιζυηνού ντοκουμέντα

Οι πρώτες μου γνώσεις για τα αχώριστα μόρια

Σκηνοθεσία: Πολ Άντερσον.

Άγνωστα κι ανέκδοτα κείμενα, ντοκουμέντα και φωτογραφίες περιλαμβάνει η έκδοση του ημερολογίου για τον Γεώργιο Βιζυηνό (από τις Εκδ. Διάμετρος)

- Ορισμένες λέξεις που δε στέκονται μόνες τους στο λόγο, αλλά χρησιμοποιούνται για την παραγωγή λέξεων, ονομάζονται αχώριστα μόρια. Παίζουν: Λόρενς Φίσμπερν, Σαμ Νιλ, Κάθλιν Κουίνλαν.

ΠΑΝΟΣ ΓΕΡΑΜΑΝΗΣ

Το όνομα του σκηνοθέτη ας μη συγχυσθεί με τη φετινή ανακάλυψη, εξαίρετο δημιουργό των "Ξέφρενων νυχτών", αλλά θα πρέπει να μας παραπέμψει στο φιλμ "Mortal Combat", γνωστότερη προηγούμενη ταινία του, ταξινομημένη κι αυτή στις περιπέτειες τρόμου.

Σκίτσο του Γ. Βιζυηνού από τον Χ. Παυλίδη

Το κλίμα στο οποίο ειδικεύεται ο Άντερσον είναι αυτό των βίαιων συγκρούσεων, του άφθονου αίματος, που ρέει χωρίς φειδώ και της γόνιμης χρήσης των ειδικών εφέ.

"Μέσα στον σημερινό κυκεώνα, τις ισοπεδωτικές τάσεις της εποχής μας και τον θρίαμβο του τεχνικού πολιτισμού, ο Γ. Βιζυηνός συμβολίζει την αστείρευτη ανθρώπινη δημιουργικότητα, την καθαρότητα, την αλήθεια, την αγάπη και την αέναη κίνηση προς το καλό".

Στο συγκεκριμένο φιλμ, όλα τα προηγούμενα βρίσκουν πεδίο εφαρμογής στο κατάστρωμα του Event Horizon, του πρώτου διαστημόπλοιου το οποίο ξεπερνάει την ταχύτητα του φωτός. Λόγια από τη φιλόλογο Κυριακή Μαμώνη (που θεωρείται η παλαιότερη και πιο ενημερωμένη Βιζυηνολόγος) για τον Γ. Βιζυηνό και το έργο του σ' ένα κείμενο, σε πρώτη δημοσίευση, υπό τον τίτλο "Ο Γ. Βιζυηνός και ο ρυθμός του κόσμου", από το ημερολόγιο 2003 της σειράς "Συγγραφείς στον χρόνο", που κυκλοφορούν οι Εκδόσεις Διάμετρος της Χαλκίδας. Μετά τη μυστηριώδη εξαφάνισή του, αρκετά χρόνια αργότερα, επανεμφανίζεται σε μία γωνία του ηλιακού συστήματος. "Ο "Μοσκώβ - Σελήμ", ένα μεγάλο αληθινό ανθρώπινο αριστούργημα του Βιζυηνού, όσο το διάβαζα με μετατόπιζε απ' τη θέση μου για να τονίζει μέσα μου ολοένα: Μια εξερευνητική ομάδα, η οποία αναλαμβάνει τη λύση του μυστηρίου, ανακαλύπτει ότι μια διαβολική δύναμη έχει καταλάβει το σκάφος… "Αλλά τούτο είν' ένας Ντοστογιέφσκι Έλληνας"", έγραφε ο Άγγελος Σικελιανός, το 1949, σε κείμενό του για τον Γ. Βιζυηνό που δημοσιεύθηκε στα "Ελεύθερα Γράμματα" και περιλαμβάνεται επίσης στο ημερολόγιο. Η έκδοση του ημερολογίου "Γεώργιος Βιζυηνός" - το οποίο έχει επιμεληθεί η Κατερίνα Κωστίου - περιλαμβάνει ντοκουμέντα, χειρόγραφα, φωτογραφίες, αναλυτικό χρονολόγιο (από το 1849 που γεννήθηκε ώς το θάνατό του, το 1896), αναλύσεις, ποιήματα και κείμενα του μεγάλου στοχαστή, αλλά και κείμενα πνευματικών ανθρώπων, όπως οι Κωστής Παλαμάς, Γρηγόριος Ξενόπουλος, Άγγελος Σικελιανός, Σπύρος Μελάς, Ι.Μ. Παναγιωτόπουλος, Νικηφόρος Βρεττάκος, Νικόλαος Βασιλειάδης. Η φιλόλογος Κυριακή Μαμώνη τονίζει πως "σήμερα μεγάλη και αδιαφιλονίκητη είναι η παρουσία του Γ. Βιζυηνού μέσα στον ελληνικό πνευματικό χώρο. Είναι πλασμένος και θρεμμένος, υπό το κράτος μιας τραγικής αντινομίας, λαϊκός και λαϊκότροπος, μαζί και αριστοκράτης, μοναχικός και απόκοσμος αλλά και διονυσιακός, αποτελεί μέσα στην ιστορία της νεοελληνικής γραμματείας μια εντυπωσιακή ιδιοτυπία".

Η επιμελήτρια, φιλόλογος Κατερίνα Κωστίου, αναφέρει δε πως με το ημερολόγιο προσπάθησε να δείξει "την πολυμέρεια της προσωπικότητας ενός συγγραφέα, ο οποίος εκκινώντας από την ποίηση άρδευσε την αφηγηματική του δεξιοτεχνία και χόρδισε τον ρυθμό του λόγου του, αντλώντας από τη φιλοσοφία την αισθητική και την παιδαγωγική και δημιουργώντας καινοφανή και στέρεα διηγήματα".

Σε κάθε μήνα του ημερολογίου "Γεώργιος Βιζυηνός 2003" αντιστοιχούν κείμενα του συγγραφέα αλλά και άλλα που αναφέρονται στο έργο και την προσωπικότητά του: Ποίηση, διηγήματα, μελέτες, αφιερώματα περιοδικών, μελοποιήσεις.

INFO

"Γεώργιος Βιζυηνός", ημερολόγιο, Εκδόσεις Διάμετρος, Σελ. 353, Τιμή: 22 ευρώ.