Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Απόψεις :: Επιστολή αναγνώστου

( σχόλιο στη "στήλη επιστολών" ) 

Σχόλιο στη "Στήλη Επιστολών" ΤΟΡΠΙΛΗ στην ΕΥΡΩΠΗ

Κείμενο 3 [Ελλάδα είναι οι άνθρωποι]

Φίλες και φίλοι αναγνώστες

Οργή του γαλλογερμανικού άξονα και της ελληνικής προεδρίας για τη διακήρυξη των "8"

Οι Έλληνες έχουν μια χαρακτηριστική λέξη που περιγράφει θαυμάσια τη διάθεσή τους απέναντι στους ξένους: φιλοξενία.

Η εφημερίδα "Μακεδονία" σας ζητεί συγνώμη, που διακόπτει εν μέρει τη δημοσίευση απαντήσεων στο θέμα: "Τι περιμένουν οι Θεσσαλονικείς από το νέο δήμαρχο;".

ΕΙΡΗΝΗ Δ. ΚΑΡΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Η φιλοξενία είναι μια αρετή των Ελλήνων από τότε που εμφανίστηκαν στην ιστορία.

Η διακοπή αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι η "Μ" κατακλύστηκε από επιστολές που αναφέρονται στην υπόθεση Οτσαλάν.

Την οργή της ελληνικής προεδρίας αλλά και του γαλλογερμανικού άξονα προκάλεσε η κοινή διακήρυξη οκτώ ηγετών της Ένωσης και χωρών της διεύρυνσης, με την οποία στηρίζονται ευθέως οι αμερικανικές θέσεις και ενέργειες κατά του Ιράκ.

Ήδη στα ομηρικά έπη περιγράφονται σκηνές πολύ εγκάρδιας φιλοξενίας, όπου ο ξένος επισκέπτης αντιμετωπίζεται ως ιερό πρόσωπο.

Πάντως, φίλες και φίλοι, το ερώτημα: "Τι περιμένουν οι Θεσσαλονικείς από το νέο δήμαρχο" παραμένει, ενώ όλες οι απαντήσεις σας θα δημοσιεύονται με σειρά προτεραιότητας.

Με πρωτοβουλία του Ισπανού πρωθυπουργού, Χοσέ-Μαρία Αθνάρ, οι ηγέτες Βρετανίας, Ιταλίας, Δανίας, Τσεχίας, Ουγγαρίας, Πολωνίας και Πορτογαλίας υπέγραψαν διακήρυξη που όχι μόνον παρέχει ουσιαστικά "πράσινο φως" στην Ουάσιγκτον, αλλά τινάζει και στον αέρα τις προσπάθειες της ελληνικής προεδρίας και άλλων ευρωπαϊκών παραγόντων να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή θέση σε ένα ύψιστο θέμα εξωτερικής πολιτικής.

Οι θεοί των αρχαίων Ελλήνων -και ειδικά ο Δίας- πολύ συχνά έπαιρναν ανθρώπινη μορφή και εμφανίζονταν ως ξένοι στα σπίτια των ανθρώπων, για να τους βοηθήσουν σε διάφορα σημαντικά ζητήματα αλλά και για προσωπικές τους υποθέσεις (κυρίως ερωτικές).

Ο κ. Γιώργος Χιονίδης, ο οποίος με επιστολή του αναφέρεται στον "Βεροιώτη", Δημήτριο Βικέλα, τον πρωτεργάτη της αναβιώσεως (1896) των Ολυμπιακών Αγώνων, μας οδήγησε σε μια ιδέα, σε μια πρόταση.

Ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ενοχλήθηκε ιδιαιτέρως και από το γεγονός ότι η Αθήνα δεν είχε ενημερωθεί από τους "8" για τις προθέσεις τους, μολονότι προχθές ο κ. Σημίτης είχε μιλήσει τηλεφωνικώς και με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ, και με τον Ιταλό ομόλογό του, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Οι αρχαίοι Έλληνες λοιπόν, κάθε φορά που ένας ξένος χτυπούσε την πόρτα τους, τον υποδέχονταν με τιμές και τον αντιμετώπιζαν ως ιερό πρόσωπο, έχοντας πάντα στο νου τους ότι μπορεί να είναι κάποιος θεός.

Η πόλη της Βέροιας και οι φορείς της να προσπαθήσουν να γίνει το 2004 και ένα αγώνισμα στη Βέροια, στη γενέτειρα του μεγάλου οραματιστή και ευεργέτη Δ. Βικέλα.

Αυτός που ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό ήταν τελικώς ο… Ούγγρος ηγέτης, που έτυχε να πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα.

Του έβαζαν να φάει, του γέμιζαν το ποτήρι με εκλεκτό κρασί, του έστρωναν να κοιμηθεί, και μόνο όταν είχε χορτάσει και είχε ξεκουραστεί έπαιρναν το θάρρος να τον ρωτήσουν ποιος είναι και από πού έρχεται.

Περαιτέρω η "Στήλη Επιστολών" από τις 20 Μαρτίου έως και το Πάσχα 11 Απριλίου θα δέχεται και θα δημοσιεύει επιστολές, με στοχασμούς σχετικούς με την 25η Μαρτίου, με την κατανυκτική Μεγάλη Εβδομάδα και με την Ανάσταση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Πρωτόπαπας, και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών επιχείρησαν αρχικά να υποβαθμίσουν το θέμα, επιμένοντας ότι η Ένωση έχει κοινή θέση, αυτή που προέκυψε από το Συμβούλιο της περασμένης Δευτέρας.

Οι σημερινοί Έλληνες είναι αρκετά διαφορετικοί.

Για την "Στήλη Επιστολών"

Απέφυγαν, μάλιστα, επιμελώς να αποδοκιμάσουν την ενέργεια των "8", διότι, όπως έλεγε πηγή του υπουργείου Εξωτερικών, "δεν είναι προς όφελος ούτε της Ελλάδας ούτε της προεδρίας η κόντρα με εταίρους".

Πολλοί από αυτούς που ζουν και εργάζονται στις τουριστικές περιοχές, αν και περηφανεύονται για την καταγωγή τους, αγνοούν παντελώς το νόημα της λέξης φιλοξενία.

Μ.Ζ.

Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα, ο Κώστας Σημίτης, ως προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προέβη σε γραπτή δήλωση με την οποία εμμέσως πλην σαφώς αποδοκιμάζεται η ενέργεια Μπλερ, Αθνάρ και λοιπών και τονίζεται η σημασία της ενιαίας ευρωπαϊκής στάσης.

Για να μην αναφέρουμε ότι οι περισσότεροι δεν είναι καν Έλληνες.

Το γεγονός ότι ταυτοχρόνως με τον κ. Σημίτη προέβησαν σε αντίστοιχες - αν όχι πιο σκληρές - δηλώσεις οι εκπρόσωποι των κυβερνήσεων Γαλλίας και Γερμανίας ενέτεινε τις "υπόνοιες" πως προϋπήρξαν συνεννοήσεις μεταξύ των κ.κ. Σημίτη, Σρέντερ και Σιράκ.

Ξανθές τουρίστριες που βρήκαν τον τρόπο για δωρεάν ή και κερδοφόρες διακοπές σάς σερβίρουν μη ελληνικά ποτά ενώ εσείς απολαμβάνετε ξένη μουσική παρέα με δεκάδες άλλους ξένους.

Το Παρίσι, μάλιστα, σε μια σαφή ενέργεια υποτίμησης των χωρών της διεύρυνσης που υπογράφουν, έκανε λόγο για "πρώην ανατολικές χώρες".

Ξένοι σερβιτόροι σάς δίνουν ξενόγλωσσα μενού για να παραγγείλετε ξένες σπεσιαλιτέ.

Τα ερωτηματικά για το ρήγμα που δημιουργήθηκε στην Ένωση εντάθηκαν και από το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρέσβης Τομ Μίλερ ζήτησε αιφνιδιαστικά συνάντηση με τον Γιώργο Παπανδρέου, η οποία έγινε στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος", καθώς ο υπουργός Εξωτερικών αναχωρούσε για την Άγκυρα.

Ξένες ρεσεψιονίστ σάς εξυπηρετούν μιλώντας τη δική τους γλώσσα, για να έχετε μια αξέχαστη διαμονή σε ένα περιβάλλον που δεν έχει καμία σχέση με την πατρίδα μας.

Συνεργάτες του κ. Παπανδρέου έλεγαν ότι αντικείμενο της συνάντησης ήταν η… κρίση στην Κορέα, την οποία προτίθεται να επισκεφθεί ο υπουργός στις 10 Φεβρουαρίου.

Και ίσως κάποια αφίσα στον τοίχο του δωματίου σας, με κάποια ερημική ακρογιαλιά από αυτές που δεν ξέρει κανείς να σας πει πού ακριβώς είναι, να σας θυμίζει με ένα τεράστιο GREECE τη χώρα στην οποία κάνετε διακοπές.

Η οργή του κ. Σημίτη για την ευθεία υπονόμευση της κοινής εξωτερικής πολιτικής έγινε φανερή και στο διπλωματικό επίπεδο.

Η Ελλάδα δεν είναι μόνο ήλιος και θάλασσα και τα υπέροχα τοπία που βλέπετε στις καρτ ποστάλ.

Ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού, Θόδωρος Σωτηρόπουλος, φέρεται να προέβη σε διαμαρτυρία προς τα διπλωματικά γραφεία των "8".

Η Ελλάδα είναι και οι άνθρωποι που ζουν εδώ.

"Στον ύπνο"

Και αξίζει να αναζητήσετε στα ταξίδια σας και τα δύο, ίσως περισσότερο τους ανθρώπους της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο περιβάλλον του Πρωθυπουργού, αλλά και του υπουργού Εξωτερικών επικρατεί προβληματισμός για το κατά πόσον η "γραμμή" των ίσων αποστάσεων από ΗΠΑ και γαλλογερμανικό άξονα, στο θέμα του Ιράκ ιδίως, είναι ορθή.

Αλλά αν είναι μία φορά δύσκολο να ανακαλύψετε αμόλυντα και αυθεντικά τοπία, είναι δύο φορές δύσκολο να ανακαλύψετε αυθεντικούς Έλληνες.

Και τούτο διότι για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα η προεδρία της Ένωσης "πιάνεται στον ύπνο": "η Αθήνα δεν εγνώριζε την πρόθεση Γαλλίας και Γερμανίας για κοινή θέση στην Ένωση (και το ΝΑΤΟ) όπως δεν εγνώριζε και τη διακήρυξη των "8"".

Αναζητήστε τους μακριά από τις τουριστικές περιοχές.

Μάλιστα, πηγές του υπουργείου Εξωτερικών υπενθύμιζαν πως κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον κ. Παπανδρέου, στο Νταβός, ο Κόλιν Πάουελ τον προειδοποίησε πως "έχουμε 12 χώρες μαζί μας".

http://members.tripod.com/petrokefali/war.htm

"Στόχος, η κοινή εξωτερική πολιτική"

Στέφανος Ψημένος, Ανεξερεύνητη Πελοπόννησος, εκδ. ROAD, 2001

Ο προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης επέκρινε την πρωτοβουλία των οκτώ ηγετών.

Ερωτήσεις κατανόησης

"Ο τρόπος με τον οποίο εκδηλώθηκε η πρωτοβουλία για το ζήτημα του Ιράκ δεν συμβάλλει στην κοινή προσέγγιση του προβλήματος", δήλωσε.

1. Από πού φαίνεται στο κείμενο ότι η φιλοξενία ήταν μια αρετή των Ελλήνων στην αρχαιότητα;

"Στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να έχει κοινή εξωτερική πολιτική, γι' αυτό υπάρχει ανάγκη συντονισμού για το Ιράκ".

2. Ποια πραγματικότητα θα συναντήσει κάποιος σήμερα αν επισκεφθεί μια τουριστική περιοχή;

Το Βερολίνο κάλυψε χθες την ελληνική προεδρία.

3. Πού προτείνει ο συγγραφέας στους επισκέπτες της Ελλάδας να αναζητήσουν τους "αυθεντικούς Έλληνες" και γιατί νομίζετε ότι κάνει αυτή την πρόταση;

"Η δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έγκειται στην κοινή της θέση", δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Μπέλα Άντα. "Για τον συγκεκριμένο λόγο, η γερμανική κυβέρνηση είναι σύμφωνη με την ελληνική προεδρία, όσον αφορά τη σημασία τού να εκπονηθεί μια κοινή ευρωπαϊκή θέση για ειρηνική επίλυση".

Νέα αντιπαράθεση με τη Ν.Δ.

Το θέμα πάντως είχε και παρενέργειες στο εσωτερικό, καθώς έδωσε αφορμή για μια νέα αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τη Ν.Δ.. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Χρήστος Πρωτόπαπας συνέστησε στην αξιωματική να "καταλάβει ότι η προεδρία δεν είναι υπόθεση που αφορά ένα κόμμα, αλλά αφορά το Έθνος, τη χώρα, την Ελλάδα" και χαρακτήρισε τη στάση της "μικρόψυχη και απαράδεκτη". Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. κ. Θ. Ρουσόπουλος απάντησε ότι "είναι προφανές πως οι οκτώ αγνόησαν την ελληνική προεδρία και αυτό δεν τιμά ιδιαιτέρως το κύρος της".

Στη διαμάχη παρενέβη και ο κ. Μ. Έβερτ, που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι γελοιοποίησε τη χώρα και χαρακτήρισε μεγάλη την ευθύνη του υπουργείου Εξωτερικών. Το ΚΚΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση για διγλωσσία, λέγοντας ότι από τη μια μεριά εμφανίζεται να μη θέλει τον πόλεμο και από την άλλη αφήνει περιθώρια για τη δικαιολόγησή του, ενώ ο ΣΥΝ ζήτησε από την κυβέρνηση να αντιδράσει στις φιλοπόλεμες κραυγές των "οκτώ".