Ενότητες

Κατηγορίες

Ημερολόγιο

ΚΔΤΤΠΠΣ
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Βρες
π.χ. (2006, 2006-10, 2006-10-11)

Ενημερωτικό Δελτίο

Κανάλι RSS

13η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (12-15/5/2016)

14 Απρ. 2016 10:04

Με τιμώμενη χώρα τη Ρωσία, θεματικό αφιέρωμα «Πρόσφυγες, τότε και σήμερα», Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών και Φεστιβάλ Μετάφρασης θα πραγματοποιηθεί η εφετινή 13η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης από τις 12 ως τις 15 Μαΐου στον χώρο του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου της Θεσσαλονίκης, με τη συνδιοργάνωση του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, της ΔΕΘ-HELEXPO, ελλήνων εκδοτών και του Δήμου Θεσσαλονίκης, υπό την εποπτεία και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Στην εφετινή διοργάνωση συμμετέχουν εκδότες και συγγραφείς από την Κίνα, τον Καναδά, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ουκρανία, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Τουρκία, την Κροατία, Σλοβακία, την Σερβία, την Ρουμανία, την Αλβανία κ.ά. καθώς και τα Ινστιτούτα των εν λόγω χωρών στην Ελλάδα.

Το πρόγραμμα της 13ης ΔΕΒΘ περιλαμβάνει:

Το πολιτιστικό πρόγραμμα που θα παρουσιάσει η τιμώμενη Ρωσία, στο πλαίσιο του Έτους Ελληνορωσικής Φιλίας 2016, σε κεντρικό χώρο 500 τ.μ. της Έκθεσης, με τη συμμετοχή Ρώσων εκδοτών και συγγραφέων. Η Ρωσία θα δώσει ένα πανόραμα της πολιτιστικής της πραγματικότητας (παρουσιάσεις συγγραφέων και ποιητών, σύγχρονων αισθητικών και λογοτεχνικών ρευμάτων, προβολές ταινιών και animation, αλλά και παρουσιάσεις προγραμμάτων μετάφρασης από τα ρωσικά στα ελληνικά). Θα παρουσιαστούν επίσης οι θησαυροί των μουσείων της Ρωσίας και θα υλοποιηθούν πλήθος εκδηλώσεων που αναδεικνύουν τη σχέση της με την Ελλάδα.

Ειδική θεματική με τίτλο «Πρόσφυγες, τότε και σήμερα» που διοργανώνεται σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης και στοχεύει να αναδείξει τη σύγχρονη πραγματικότητα του προβλήματος αλλά και τις ιστορικές διαστάσεις του. Θα περιλαμβάνει: θεματική έκθεση βιβλίων, συζητήσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, πολυσυλλεκτική έκθεση φωτογράφων και φωτορεπόρτερ που έχουν αποτυπώσει στιγμιότυπα της διαδρομής των προσφύγων, προβολές σχετικών κινηματογραφικών ταινιών σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης καθώς και άλλες επιμέρους δράσεις.

Το Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, που τις προηγούμενες δύο χρονιές έτυχε θερμής υποδοχής από τους νέους συγγραφείς και το κοινό, διευρύνεται στην τρίτη του διοργάνωση με διεθνείς συμμετοχές από το Φεστιβάλ Λογοτεχνίας του Τορόντο και από άλλες χώρες, δίνοντας και φέτος το βήμα στις νέες λογοτεχνικές φωνές.

Το Φεστιβάλ Μετάφρασης θα φιλοξενηθεί σε ξεχωριστό περίπτερο και περιλαμβάνει πολλές ενημερωτικές και διαδραστικές εκδηλώσεις με ευρωπαϊκούς φορείς, Ινστιτούτα και αντίστοιχα τμήματα των ελληνικών πανεπιστημίων. Θα πραγματοποιηθούν σεμινάρια μετάφρασης, παρουσιάσεις των νέων προγραμμάτων στήριξης της Λογοτεχνικής Μετάφρασης και του The Language Project-Translation Slam, με συμμετοχές εμβληματικών προσώπων του πεδίου της μετάφρασης.

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης της 13ης ΔΕΒΘ θα πραγματοποιηθούν λογοτεχνικές και επαγγελματικές συναντήσεις, θεματικές ημερίδες, εργαστήρια μετάφρασης, ομιλίες, στρογγυλά τραπέζια, η παιδική και εφηβική γωνιά, καθώς και το φιλολογικό καφενείο, κινηματογραφικές προβολές, εικαστικά και θεατρικά δρώμενα. Παράλληλες σχετικές πολιτιστικές δράσεις θα γίνουν σε διάφορα σημεία της πόλης της Θεσσαλονίκης.

Όπως δηλώνουν οι διοργανωτές, «Η 13η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης προσβλέπει σταθερά στη διεύρυνση των οριζόντων της ανάγνωσης, την υποστήριξη των Ελλήνων εκδοτών, την ανάδειξη νέων, αλλά και την αναγνώριση παλαιότερων εγχώριων και διεθνών δημιουργών, καθώς και τη σύνδεση όλων των παραπάνω με την κοινωνικοπολιτική εθνική και διεθνή συγκυρία. Πάνω από όλα αποτελεί και φέτος μια σημαντική διαδραστική συνάντηση των ανθρώπων (δημιουργών και αναγνωστών) γύρω από το βιβλίο, τις τέχνες και τον πολιτισμό, ενώ η συμμετοχή στη φετινή διοργάνωση των Αρχών, των επιστημονικών και πολιτιστικών Ιδρυμάτων και Φορέων, καθώς και της πανεπιστημιακής και σχολικής κοινότητας της πόλης, είναι ενεργή τόσο σε πραγματικό, όσο και σε συμβολικό επίπεδο, δίνοντας τη διάσταση ενός μεγάλου κοινωνικού γεγονότος».

To αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα αναρτηθεί προσεχώς στην ιστοσελίδα της 13ης ΔΕΒΘ και στον λογαριασμό της στο Facebook.

Πηγή: http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=792436

14 Απρ 2016 | Σχόλια 0