1. Εισαγωγή: Τι είναι η Φωνητική;

Φωνητική

ονομάζουμε εκείνον τον κλάδο της γλωσσολογίας που περιγράφει όλους τους ήχους που δημιουργούνται όταν μιλάνε οι άνθρωποι.   
Επομένως η Φωνητική δεν μελετά άλλους ήχους, όπως αυτοί που παράγονται από τα ζώα (π.χ. τα τιτιβίσματα των πουλιών, ή τα γαυγίσματα των σκύλων), ή άλλους ήχους που δημιουργούνται στη φύση (π.χ. τη βροντή, ή τους παφλασμούς των κυμάτων), ή από την τριβή διαφόρων αντικειμένων (π.χ. οι ήχοι που παράγονται από τα μουσικά όργανα, ή από τη μηχανή του αυτοκινήτου ή από ένα αντικείμενο που πέφτει και σπάζει).
Επίσης, δεν μελετά όλους εκείνους τους ήχους που δημιουργούνται μεν από τον άνθρωπο, αλλά δεν χρησιμοποιούνται όταν μιλάμε μεταξύ μας (π.χ. το χασμουρητό, το φτέρνισμα, το σφύριγμα ή το βήξιμο). 
 

Η Φωνητική λοιπόν περιγράφει ΜΟΝΟ τους ήχους που παράγονται από το ανθρώπινο στόμα όταν μιλάμε. Μάλιστα, για να ξεχωρίσουμε τους ήχους που μελετά η Φωνητική από όλους τους υπόλοιπους ήχους, τους ονομάζουμε φθόγγους.

 
Εκείνο που χαρακτηρίζει τη Φωνητική είναι η πολύ μεγάλη λεπτομέρεια με την οποία γίνεται η περιγραφή των ήχων. Στόχος αυτής της λεπτομέρειας είναι η ακριβής και αντικειμενική περιγραφή των φθόγγων κάθε γλώσσας.