5. Με ποια γλωσσικά μέσα πραγματοποιούνται οι διάφορες λειτουργίες της γλώσσας;

Αν παρατηρήσουμε τα παραπάνω εκφωνήματα, θα δούμε ότι σε κάθε περίπτωση επιλέγονται από τους ομιλητές συγκεκριμένα γλωσσικά μέσα για να πραγματοποιηθούν οι διάφορες λειτουργίες. Π.χ. η κατευθυντική (ή βουλητική) λειτουργία του τέταρτου εκφωνήματος εξυπηρετείται καλύτερα από την προστακτική έγκλιση του ρήματος κλείσε και από την επιλογή του επιρρήματος αμέσως.
Η ποιητική λειτουργία πραγματοποιείται με επιτυχία, εάν ο ποιητής (ή ο λογοτέχνης) κάνουν τις καταλληλότερες επιλογές λέξεων, συντακτικών δομών ή άλλων στρατηγικών, όπως η μεταφορά.
Στον προφορικό λόγο ιδιαίτερο ρόλο για την πραγματοποίηση των διάφορων λειτουργιών παίζει ο επιτονισμός (δηλαδή ο τόνος της φράσης).
Ο Roman Jakobson, ο γλωσσολόγος που διατύπωσε το 1960 τη διάκριση των λειτουργιών της γλώσσας που εξετάσαμε, αναφέρει την περίπτωση του σκηνοθέτη του Θεάτρου της Μόσχας, Stanislavsky, ο οποίος απαιτούσε από τους ηθοποιούς να μπορούν να πουν τη φράση σήμερα το απόγευμα με σαράντα διαφορετικούς τρόπους, έτσι ώστε οι θεατές να μπορούν να καταλάβουν κάθε φορά διαφορετική ψυχική κατάσταση.