3. Διεπιστημονικότητα και εφαρμογές

Η συνάντηση της γλωσσολογίας με άλλες επιστήμες, όπως η κοινωνιολογία, η ψυχολογία, η νευρολογία, η πληροφορική οδήγησε στην ανάπτυξη διεπιστημονικών κλάδων με πολλές εφαρμογές.

Η κοινωνιογλωσσολογία μελετά τη σχέση της γλώσσας με την κοινωνία και τις γλωσσικές ποικιλίες που δημιουργεί

 . Κλάδος της κοινωνιογλωσσολογίας είναι και η διαλεκτολογία που μελετά τις κατά περιοχή διαφορετικές ποικιλίες (= διαλέκτους) μιας γλώσσας. Στο ευρύτερο πεδίο της κοινωνιογλωσσολογίας εντάσσεται και η γλωσσική πολιτική, η ανάγκη δηλαδή καθορισμού από τις κυβερνήσεις ή άλλα αρμόδια όργανα μιας επίσημης γλώσσας ή πρακτικών σχετικών με τη γλωσσική εκπαίδευση.

Η ψυχογλωσσολογία διερευνά την απόκτηση της μητρικής γλώσσας από μονόγλωσσα ή δίγλωσσα παιδιά και χρησιμοποιεί μεθόδους της πειραματικής ψυχολογίας για να μελετήσει την παραγωγή και την κατανόηση του λόγου, η

νευρογλωσσολογία ερευνά τη σχέση γλώσσας και εγκεφάλου.
 Η αναγνώριση, κατηγοριοποίηση και θεραπευτική αντιμετώπιση των γλωσσικών διαταραχών στους αφασικούς ασθενείς, ανθρώπους δηλαδή που έχασαν γλωσσικές ικανότητες λόγω εγκεφαλικής βλάβης, είναι π.χ. μια βασική εφαρμογή των πορισμάτων της ψυχογλωσσολογίας και νευρογλωσσολογίας (κλινική γλωσσολογία, λογοθεραπεία).

Η συνεργασία με την πληροφορική δημιούργησε τον κλάδο της υπολογιστικής γλωσσολογίας

 που έχει εφαρμογές στη σύνθεση και αναγνώριση ομιλίας (παραγωγή τεχνητής ομιλίας από γραπτό κείμενο και μετατροπή ομιλίας σε γραπτό κείμενο αντίστοιχα), στην υφομετρία, δηλαδή στην υπολογιστική ανάλυση και αναγνώριση του ύφους και της πατρότητας ενός κειμένου, και σε πολλούς άλλους τομείς.

Υπολογιστικές μέθοδοι και στατιστική χρησιμοποιούνται και στη γλωσσολογία σωμάτων κειμένων (φυσικού λόγου) που επεξεργάζεται και αναλύει στατιστικά ηλεκτρονικά αποθηκευμένα κείμενα για διάφορες χρήσεις.

 Ο σχετικά νεοσύστατος κλάδος της δικαστικής γλωσσολογίας αναλύει γλωσσικά δεδομένα και μαρτυρίες (π.χ. αναγνώριση ύφους επιστολών) για  τις ανάγκες αστυνομικών/δικαστικών υποθέσεων
Στους εφαρμοσμένους κλάδους ανήκουν και η διδακτική και εκμάθηση (ξένων) γλωσσών, η μετάφραση και η λεξικογραφία. Οι κλάδοι αυτοί επηρεάζονται άμεσα από τις εξελίξεις στη θεωρητική γλωσσολογία ακολουθώντας συγκεκριμένα ρεύματα και σχολές και εφαρμόζοντας πορίσματα της συντακτικής, σημασιολογικής και πραγματολογικής ανάλυσης.