3. Πώς οργανώνεται ένα δελτίο ειδήσεων;

Έχει διαπιστωθεί ότι το τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων έχει την ακόλουθη δομή:
 

Οπτικό σήμα έναρξης + Τίτλοι + (Οπτικά σήματα) + Ειδήσεις (1-Ν) + Οπτικό σήμα λήξης

 
Ένα τηλεοπτικό δελτίο δηλαδή ξεκινά με το δικό του χαρακτηριστικό σήμα έναρξης, ακολουθούν οι κυριότερες ειδήσεις σε τίτλους, στη συνέχεια παρουσιάζονται οι ειδήσεις (από μία έως πολλές) και προαιρετικά πριν από αυτές ίσως προβάλλεται ένα οπτικό σήμα πριν προβληθεί το οπτικό σήμα λήξης. Εναλλακτικά, το δελτίο μπορεί να ξεκινά με τους κυριότερους τίτλους, να ακολουθεί το χαρακτηριστικό σήμα έναρξης, στη συνέχεια να παρουσιάζονται οι ειδήσεις και τέλος να ακολουθεί το σήμα λήξης.

Το τμήμα της είδησης

αποτελείται από έναν πυρήνα που εκφωνείται συνήθως από τον παρουσιαστή,  ο οποίος βρίσκεται στο στούντιο, και μπορεί να επεκταθεί με την προβολή ενός μαγνητοσκοπημένου ρεπορτάζ από έναν ρεπόρτερ-ανταποκριτή. Η παρουσίαση της είδησης μπορεί να κλείσει με συζήτηση και σχολιασμό μεταξύ του παρουσιαστή και του ρεπόρτερ, η οποία συνήθως πραγματοποιείται είτε στο στούντιο είτε στον χώρο όπου εξελίσσεται η είδηση. Η προβολή ρεπορτάζ και ο επιπλέον σχολιασμός είναι προαιρετικά στοιχεία της είδησης, ενώ το απαραίτητο δομικό στοιχείο είναι η εκφώνηση της είδησης από τον παρουσιαστή.

Βασικές διαφορές

μεταξύ δελτίων ειδήσεων εντοπίζονται στην αναλογία των διαφόρων τμημάτων (πυρήνες-ρεπορτάζ-συνεντεύξεις-σχόλια), καθώς επίσης στην παρουσία μικρού ή μεγάλου αριθμού πυρήνων (πολυθεματικό-ολιγοθεματικό δελτίο).  Άλλα δελτία στηρίζονται στη συζήτηση του κεντρικού παρουσιαστή με πολιτικούς συντάκτες που σχολιάζουν τις ειδήσεις της επικαιρότητας. Ο παρουσιαστής διαδραματίζει καίριο ρόλο στις συνεντεύξεις, αφού τις κατευθύνει και συμμετέχει ενεργά. (Πολλά δελτία μάλιστα αποτελούν μια ιδιαίτερα μεγάλης διάρκειας συζήτηση πολλών πολιτικών σχολιαστών). Άλλα δελτία είναι πολυθεματικά με ισορροπημένη αναλογία ρεπορτάζ και συνεντεύξεων. Για τις ειδήσεις επικαιρότητας, υπάρχουν και ρεπορτάζ και ανταποκρίσεις με τη μορφή συνεντεύξεων (είτε ανταποκριτών είτε πολιτικών σχολιαστών), ενώ η παρουσίαση των υπόλοιπων θεμάτων βασίζεται στην εναλλαγή πυρήνα και ρεπορτάζ.