Τι μάθαμε για το δημοσιογραφικό σχόλιο

·       Το σχόλιο είναι ένα σύντομο στοχαστικό κείμενο που αξιολογεί και ερμηνεύει γεγονότα της επικαιρότητας, απαραίτητο συμπλήρωμα της εξιστόρησης των ειδήσεων.
·       Είναι πάντοτε ενυπόγραφο, γιατί υπερασπίζεται μια θέση απέναντι σε επίμαχο ζήτημα δημόσιου ενδιαφέροντος, έχει αποδεικτική αλλά και διδακτική πρόθεση, στηρίζεται σε μια απλή οργανωτική δομή επιχειρηματολογίας, ποικίλλει ως προς τον τόνο ανάλογα με το θέμα του και χαρακτηρίζεται από την προσωπική γραφή του σχολιογράφου.
·       Προϋποθέσεις για τη σύνταξη καλών σχολίων είναι κυρίως η καλλιέργεια του συντάκτη, η ικανότητά του να επηρεάζει συναισθηματικά τους αναγνώστες του, η τόλμη στην άσκηση κριτικής αλλά και η ευαισθησία απέναντι στους ασθενέστερους, η πρωτοτυπία των θεμάτων και η ζωντάνια του ύφους.
·       Η πολιτική και κοινωνική λειτουργία του δημοσιογραφικού σχολιασμού έγκειται στο γεγονός ότι επιτρέπει στα μέσα ενημέρωσης να παρεμβαίνουν στον δημόσιο διάλογο για θέματα μεγάλης σπουδαιότητας και στον πλούτο εμπεριστατωμένων γνωμών που προσφέρει στο αναγνωστικό κοινό δίπλα στην καθημερινή ειδησεογραφία.