1. Τι είναι η συνέντευξη και η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης;

Η συνέντευξη, η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης και τα παρόμοια

κειμενικά είδη (τηλεοπτικά πάνελ, ντιμπέιτ ή τηλεμαχίες, αγώνες λόγου, εκπομπές με καλεσμένους, «τοκ σόου» κ.ά.) αποτελούν διαλογικά κείμενα με καθορισμένες ιδιότητες. Συγκεκριμένα, πρόκειται για μη συμμετρικά διαλογικά κείμενα, δηλαδή κείμενα στα οποία ένας ομιλητής φέρει την ευθύνη για τη διεξαγωγή της συζήτησης μέσα σε προκαθορισμένο πλαίσιο , σε αντίθεση με τα συμμετρικά διαλογικά είδη συνομιλίας, στα οποία όλοι οι ομιλητές έχουν ίσα δικαιώματα συμμετοχής στην αλληλεπίδραση και δεν υπάρχει προκαθορισμένο πλαίσιο. Στη συνέντευξη υπάρχουν κανονικά δύο συμμετέχοντες, ο παρουσιαστής-συνεντευκτής και ο καλεσμένος-συνεντευξιαζόμενος. Στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης οι καλεσμένοι είναι περισσότεροι από έναν.

Τα

κειμενικά αυτά είδη αποτελούν παραδείγματα δημόσιου διαλόγου και συνηθέστερα είναι διαμεσολαβημένα, δηλαδή απαντούν σε ηλεκτρονικά μέσα όπως το ραδιόφωνο και η τηλεόραση ή σε έντυπα όπως οι εφημερίδες και τα περιοδικά.
 Μπορεί όμως να μην υπάρχει διαμεσολάβηση, όπως π.χ. σε ένα συνέδριο ή μια ημερίδα όπου γίνεται συζήτηση στρογγυλής τραπέζης μεταξύ ενός συντονιστή και εισηγητών χωρίς την παρουσία μέσων ή σε μια επιστημονική συνέντευξη, στην οποία ο ερευνητής συνομιλεί με έναν ή περισσότερους πληροφορητές.