2. Ποιος είναι ο επικοινωνιακός τους στόχος;

Βασικός στόχος των σημειώσεων και των πρακτικών είναι να καταγράψουν με οικονομικό τρόπο τα σημαντικότερα σημεία ενός (προφορικού ή γραπτού) κειμένου, έτσι ώστε να μπορούμε να το ανακαλέσουμε με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ευκολία και ακρίβεια.

 Τα πρακτικά έχουν επιπλέον ως στόχο να διαφυλάξουν τις αποφάσεις ενός συλλογικού σώματος και άλλες λεπτομέρειες με τη μορφή ενός αρχείου για κοινή μελλοντική αναφορά όλων όσοι ενδιαφέρονται.
Τόσο η λήψη σημειώσεων όσο και η τήρηση πρακτικών μάς βοηθούν όχι μόνο να διατηρήσουμε στη μνήμη βασικές πληροφορίες, αλλά και να τις κατανοήσουμε έτσι ώστε να δημιουργήσουμε ένα δικό μας κείμενο ή να σχεδιάσουμε μια μελλοντική δραστηριότητα. Επειδή ακριβώς βοηθούν τη διαδικασία της μάθησης, είναι ιδιαίτερα σημαντικές στο σχολικό περιβάλλον. Οι σημειώσεις και τα πρακτικά δεν αποτελούν απλή αντιγραφή ενός (προφορικού ή γραπτού κειμένου), αλλά προϋποθέτουν τη διατήρηση στη μνήμη, την κατανόηση, ταξινόμηση και σύνδεση των πληροφοριών μεταξύ τους, καθώς και την καταγραφή τους έτσι ώστε να είναι κατανοητές αργότερα. Τέλος, αποτελούν τη βάση για τη δημιουργία περίληψης του κειμένου μέσω της ανάπτυξης των συνοπτικών πληροφοριών σε συνεχές κείμενο.