1. Τι είναι η περιγραφή;

Με τον όρο περιγραφή αναφερόμαστε στη διαδικασία με την οποία αναπαριστούμε γλωσσικά τα κύρια χαρακτηριστικά και τις ιδιότητες ενός ατόμου, ενός μέρους, ενός αντικειμένου, ενός φαινομένου ή, ευρύτερα, μιας πτυχής της αντικειμενικής πραγματικότητας ή μιας φανταστικής απεικόνισής της. Στόχος της περιγραφής είναι η ταξινόμηση των αντικειμένων που περιγράφονται έτσι ώστε ο αποδέκτης του κειμένου να αντιληφθεί τη γενική κατηγορία στην οποία ανήκουν και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Επομένως, τα περιγραφικά κείμενα ασχολούνται κατεξοχήν με την οργάνωση των πληροφοριών και την κωδικοποίηση και μετάδοση γνώσεων.

 
 

Η περιγραφή, μαζί με την αφήγηση και την επιχειρηματολογία, και –σε κάποιες ταξινομήσεις– τον εκθετικό και τον παραινετικό λόγο, αποτελούν τους βασικούς τύπους κειμένων

 . Τα περιγραφικά κείμενα δίνουν έμφαση στην τοποθέτηση και ταξινόμηση των στοιχείων, ενώ τα αφηγηματικά επικεντρώνονται στο χρονολογικό πλαίσιό τους, τα επιχειρηματολογικά στη λογική στήριξη των απόψεων, τα εκθετικά στην παρουσίαση και ερμηνεία πληροφοριών και τα παραινετικά στην καθοδήγηση του αποδέκτη (στην πειθώ). Βέβαια, μεμονωμένα στοιχεία ή εκτεταμένα τμήματα περιγραφής εντοπίζονται σε διάφορα κείμενα που ανήκουν σε άλλους τύπους κειμένων, όπως λ.χ. σε αφηγηματικά ή εκθετικά κείμενα, κυρίως στην αρχή τους, εφόσον συνήθως είναι αναγκαίο να περιγράψει κανείς μια κατάσταση ή ένα φαινόμενο προτού τα εξιστορήσει ή τα ερμηνεύσει.