Τι μάθαμε για την επιφυλλίδα

·                     Η επιφυλλίδα είναι ένα μέσης έκτασης στοχαστικό κείμενο, ιδιαίτερα επιμελημένο στη γραφή του, που αναλύει ζωτικά θέματα της δημόσιας ζωής με όργανο την παιδεία, τον εγκυκλοπαιδισμό και την κριτική σκέψη ενός διανοούμενου συγγραφέα.
·                      Η θεματολογία είναι ευρύτατη και συναρτημένη με την επικαιρότητα, συχνά όμως στρέφεται και σε θέματα τεχνών και πολιτισμού. Η οπτική γωνία είναι άλλοτε του προσεκτικού παρατηρητή και άλλοτε του ανθρώπου που έχει προσωπική εμπειρία καταστάσεων. Η οργανωτική δομή, ανάλογα με το θέμα, είναι είτε διαλογική, εκθέτοντας αντίπαλες θέσεις χωρίς να φαίνεται η προτίμηση του συγγραφέα, ή αντιπαραθετική, όταν ανασκευάζεται μια επίμαχη θέση. Όσο για τα επιχειρήματα, αυτά είναι στη μορφή τους αιτιολογικά, αν και οι αιτίες που επικαλούνται οι συγγραφείς για να εξηγήσουν διαπιστώσεις και ισχυρισμούς είναι, πολύ συχνά, και οι ίδιες ισχυρισμοί χωρίς τεκμηρίωση. Τέλος, το ύφος είναι προσωπικό, ιδιαίτερα καλλιεργημένο και εύκολα αναγνωρίσιμο από το κοινό.
·                      Η τύχη της επιφυλλίδας στο περιβάλλον του διαδικτύου είναι απρόβλεπτη. Η ευκολία με την οποία οι αναγνώστες «συνομιλούν» με τις επιφυλλίδες στις ηλεκτρονικές εκδόσεις των εφημερίδων και η μεγάλη διάδοση των ιστολογίων (της «δημοσιογραφίας των πολιτών») θέτουν σε δοκιμασία την απήχηση της επιφυλλίδας στην παραδοσιακή της μορφή.