3. Ένα παράδειγμα δημοσιογραφικής είδησης

Ας διαβάσουμε προσεκτικά το ακόλουθο παράδειγμα:

Ο χειμώνας έφτασε νωρίς στις ΗΠΑ

Χωρίς ρεύμα εκατομμύρια πολίτες
 
Ξαφνική χιονοθύελλα αιφνιδίασε τους πολίτες της Ανατολικής Ακτής των ΗΠΑ με εκατομμύρια πολίτες να έχουν μείνει χωρίς παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.
 
Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ εξέδωσε προειδοποίηση για έκτακτα καιρικά φαινόμενα σε 12 πολιτείες από το βράδυ του Σαββάτου έως και σήμερα [Κυριακή] και συνέστησε στους πολίτες να αποφεύγουν τις μετακινήσεις λόγω της επικινδυνότητας των δρόμων.
                Σε ορισμένες περιοχές η ταχύτητα του ανέμου έφτασε τα 75 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης περισσότερα από 500.000 νοικοκυριά πλήττονται από τις διακοπές, στην πλειονότητα τους στην Πενσιλβάνια. Μόνο στη Φιλαδέλφεια, 160.000 πελάτες ξέμειναν από ρεύμα, ενώ ανάλογα προβλήματα έπληξαν επίσης το Κονέκτικατ, τη Νέα Υόρκη και το Μέριλαντ όπου περισσότερα από 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι έμειναν χωρίς ηλεκτρισμό.
                Ακόμη, στη Νέα Υόρκη αναφέρθηκε χιονόπτωση τριών εκατοστών, η μεγαλύτερη τον Οκτώβριο από το 1869, ενώ σε πόλεις όπως η Άλενταουν στην Πενσιλβάνια και η Ουόρσεστερ στη Μασαχουσέτη αναφέρθηκε χιονόπτωση 30 εκατοστών και πλέον, στο δε Νιου Τζέρσεϊ και τη Μασαχουσέτη το χιόνι ξεπέρασε τα 40 εκατοστά.
                Πολλές είναι οι καθυστερήσεις ή η ματαιώσεις πτήσεων στα αεροδρόμια της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσεϊ 
Καθημερινή 30/10/2011
http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=322078 (πρόσβαση 30/10/2011)
 
Διαβάζοντας προσεκτικά αυτό το άρθρο και λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω συστατικά, παρατηρούμε τα εξής:
1.      Το κεντρικό γεγονός που αφηγείται ο/η δημοσιογράφος είναι η κακοκαιρία που συνέβη στις ανατολικές ΗΠΑ στα τέλη Οκτωβρίου του 2011, η οποία κρίνεται άξια αφήγησης επειδή είναι ξαφνική, συνέβη νωρίς και είχε έντονα χαρακτηριστικά.
2.      Ο τίτλος και η αρχική παράγραφός του δίνουν μια περίληψη των γεγονότων (Ο χειμώνας έφτασε νωρίς στις ΗΠΑ, Ξαφνική χιονοθύελλα αιφνιδίασε τους πολίτες της Ανατολικής Ακτής των ΗΠΑ…), καθώς και τα αποτελέσματά τους (Χωρίς ρεύμα εκατομμύρια πολίτες,με εκατομμύρια πολίτες να έχουν μείνει χωρίς παροχή ηλεκτρικού ρεύματος).
3.      Στη συνέχεια παρουσιάζονται τα γεγονότα με περισσότερες λεπτομέρειες, όπου επαναλαμβάνονται βασικές πληροφορίες που έχουν δοθεί στην αρχή:
·         Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ εξέδωσε προειδοποίηση για έκτακτα καιρικά φαινόμενα σε 12 πολιτείες από το βράδυ του Σαββάτου έως και σήμερα και συνέστησε στους πολίτες να αποφεύγουν τις μετακινήσεις λόγω της επικινδυνότητας των δρόμων.
·         Σε ορισμένες περιοχές η ταχύτητα του ανέμου έφτασε τα 75 χιλιόμετρα την ώρα
·         Ακόμη, στη Νέα Υόρκη αναφέρθηκε χιονόπτωση τριών εκατοστών, η μεγαλύτερη τον Οκτώβριο από το 1869, ενώ σε πόλεις όπως η Άλενταουν στην Πενσιλβάνια και η Ουόρσεστερ στη Μασαχουσέτη αναφέρθηκε χιονόπτωση 30 εκατοστών και πλέον, στο δε Νιου Τζέρσεϊ και τη Μασαχουσέτη το χιόνι ξεπέρασε τα 40 εκατοστά.
4.      Το άρθρο παρέχει πληροφορίες για όσους/ες συμμετέχουν στα γεγονότα, τον χώρο και τον χρόνο εκτύλιξής τους (στις ΗΠΑ, εκατομμύρια πολίτες, Ανατολική ακτή των ΗΠΑ, Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ, σε 12 πολιτείες από το βράδυ του Σαββάτου έως και σήμερα, σε ορισμένες περιοχές, Πενσιλβάνια, Φιλαδέλφεια, 160.000 πελάτες, Κονέκτικατ, Νέα Υόρκη, Μέριλαντ, περισσότερα από 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι, Άλενταουν, Ουόρσεστερ, Μασαχουσέτη, Νιου Τζέρσεϊ).
5.      Τα αποτελέσματα των γεγονότων δεν παρουσιάζονται όλα μετά από τα ίδια τα γεγονότα, αλλά και ανάμεσα σε αυτά, παραβιάζοντας έτσι την πραγματική χρονολογική σειρά:
·         με εκατομμύρια πολίτες να έχουν μείνει χωρίς παροχή ηλεκτρικού ρεύματος ·         περισσότερα από 500.000 νοικοκυριά πλήττονται από τις διακοπές, στην πλειονότητα τους στην Πενσιλβάνια. Μόνο στη Φιλαδέλφεια, 160.000 πελάτες ξέμειναν από ρεύμα, ενώ ανάλογα προβλήματα έπληξαν επίσης το Κονέκτικατ, τη Νέα Υόρκη και το Μέριλαντ όπου περισσότερα από 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι έμειναν χωρίς ηλεκτρισμό ·         Πολλές είναι οι καθυστερήσεις ή η ματαιώσεις πτήσεων στα αεροδρόμια της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσεϊ.
6.      Τα αξιολογικά στοιχεία αποκαλύπτουν γιατί ο/η δημοσιογράφος έκρινε την αφήγηση των συγκεκριμένων γεγονότων ενδιαφέρουσα για το αναγνωστικό κοινό (σημειώνονται με πλάγια γραμματοσειρά στο ίδιο το κείμενο). Η κακοκαιρία έγινε δημοσιογραφική είδηση επειδή
·         δεν αναμενόταν τη συγκεκριμένη εποχή (χειμώνας, νωρίς, ξαφνική, αιφνιδίασε, έκτακτα καιρικά φαινόμενα),
·         είχε ιδιαίτερα έντονα χαρακτηριστικά (η ταχύτητα του ανέμου έφτασε τα 75 χιλιόμετρα την ώρα, χιονόπτωση τριών εκατοστών, η μεγαλύτερη τον Οκτώβριο από το 1869, χιονόπτωση 30 εκατοστών, το χιόνι ξεπέρασε τα 40 εκατοστά),
·         άφησε χωρίς ρεύμα πολλούς ανθρώπους (εκατομμύρια πολίτες, περισσότερα από 500.000 νοικοκυριά πλήττονται από τις διακοπές, 160.000 πελάτες ξέμειναν από ρεύμα, περισσότερα από 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι έμειναν χωρίς ηλεκτρισμό) και
·         προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στις συγκοινωνίες (πολλές είναι οι καθυστερήσεις ή η ματαιώσεις πτήσεων, να αποφεύγουν τις μετακινήσεις λόγω της επικινδυνότητας των δρόμων).
Επίσης, η αυξημένη σημασία που ο/η δημοσιογράφος θεωρεί ότι έχουν τα γεγονότα που αφηγείται φαίνεται και στην επανάληψή τους στον τίτλο, την αρχική παράγραφο και το κύριο μέρος του κειμένου του (βλ. παραπάνω).