Άσκηση 1

Να αναλύσετε ένα δημοσιογραφικό άρθρο της επιλογής σας με βάση όσα παρουσιάζονται στο παραπάνω λήμμα.

Απάντηση

Απάντηση

Ας διαβάσουμε ενδεικτικά την ακόλουθη δημοσιογραφική είδηση:

 

25.8.2013 | 19:09

Κροκόδειλος άρπαξε 24χρονο μπροστά στους φίλους του, στην Αυστραλία

Η αστυνομία προσπαθεί μάταια να βρει το πτώμα που νεαρού

 

Ένας κροκόδειλος άρπαξε 24χρονο, την ώρα που διέσχιζε ποταμό στη βόρεια Αυστραλία. Το περιστατικό έγινε μπροστά σε φίλους του νεαρού. Το θύμα γιόρταζε χθες μαζί με τους φίλους του, όταν, κάποια στιγμή, αποφάσισε να βουτήξει μαζί με έναν από αυτούς στο ποτάμι της Βόρειας Επικράτειας. Και τούτο παρά το ότι γνώριζαν πως σε αυτό ζουν κροκόδειλοι που φτάνουν σε μήκος τα επτά μέτρα και ζυγίζουν ένα τόνο. «Τον κοιτούσαν να διασχίζει τον ποταμό. Μετά είδαν τον κροκόδειλο που τον άρπαξε στα σαγόνια του», είπε ο αστυνομικός Τζοφ Μπάνερτ. Η αυστραλιανή αστυνομία προσπαθεί μάταια να βρει το πτώμα του νεαρού άνδρα. Οι έρευνες συνεχίζονται και σήμερα. Σήμερα μάλιστα, η αστυνομία σκότωσε τον μεγαλύτερο κροκόδειλο που ζούσε στην περιοχή. Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, ο νεαρός άνδρας και ο φίλος του αγνόησαν τις προειδοποιήσεις των αρχών για την παρουσία κροκοδείλων στον ποταμό, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 100 χλμ από το Ντάργουιν. «Στην περιοχή αυτή βρίσκεται ένας από τους ποταμούς με το μεγαλύτερο πληθυσμό κροκοδείλων, υπάρχει ένας μεγάλος κάθε δύο χιλιόμετρα», σχολίασε εργαζόμενος στο δήμο. Από τη δεκαετία του 1970, οι κροκόδειλοι προστατεύονται στην Αυστραλία και έκτοτε ο αριθμός τους δεν έχει πάψει να αυξάνεται […].

http://www.lifo.gr/now/world/32611 (τελευταία πρόσβαση 25/8/2013)

 

Στο κείμενο αυτό διακρίνουμε την ακόλουθη δομή:

Περίληψη της είδησης: Κροκόδειλος άρπαξε 24χρονο μπροστά στους φίλους του, στην Αυστραλία. Η αστυνομία προσπαθεί μάταια να βρει το πτώμα που νεαρού.

Κεντρικό γεγονός της είδησης (και λεπτομέρειες): κάποια στιγμή, αποφάσισε να βουτήξει μαζί με έναν από αυτούς στο ποτάμι της Βόρειας Επικράτειας - ένας κροκόδειλος άρπαξε 24χρονο, την ώρα που διέσχιζε ποταμό στη βόρεια Αυστραλία - τον κοιτούσαν να διασχίζει τον ποταμό. Μετά είδαν τον κροκόδειλο που τον άρπαξε στα σαγόνια του.

Αποτελέσματα: Η αυστραλιανή αστυνομία προσπαθεί μάταια να βρει το πτώμα του νεαρού άνδρα. Οι έρευνες συνεχίζονται και σήμερα. Σήμερα μάλιστα, η αστυνομία σκότωσε τον μεγαλύτερο κροκόδειλο που ζούσε στην περιοχή.

Χώρος, χρόνος και συμμετέχοντες/ουσες: 24χρονο - το περιστατικό έγινε μπροστά σε φίλους του νεαρού. Το θύμα γιόρταζε χθες μαζί με τους φίλους του - και τούτο παρά το ότι γνώριζαν πως σε αυτό ζουν κροκόδειλοι που φτάνουν σε μήκος τα επτά μέτρα και ζυγίζουν ένα τόνο - αστυνομικός Τζοφ Μπάνερτ - αυστραλιανή αστυνομία - ο νεαρός άνδρας και ο φίλος του αγνόησαν τις προειδοποιήσεις των αρχών για την παρουσία κροκοδείλων στον ποταμό, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 100 χλμ από το Ντάργουιν - στην περιοχή αυτή βρίσκεται ένας από τους ποταμούς με το μεγαλύτερο πληθυσμό κροκοδείλων, υπάρχει ένας μεγάλος κάθε δύο χιλιόμετρα - από τη δεκαετία του 1970, οι κροκόδειλοι προστατεύονται στην Αυστραλία και έκτοτε ο αριθμός τους δεν έχει πάψει να αυξάνεται.

Αξιολόγηση: άρπαξε - θύμα - κάποια στιγμή - παρά το ότι γνώριζαν πως σε αυτό ζουν κροκόδειλοι που φτάνουν σε μήκος τα επτά μέτρα και ζυγίζουν ένα τόνο - προσπαθεί μάταια - πτώμα - τον μεγαλύτερο κροκόδειλο που ζούσε στην περιοχή - αγνόησαν τις προειδοποιήσεις των αρχών - ένας από τους ποταμούς με το μεγαλύτερο πληθυσμό κροκοδείλων, υπάρχει ένας μεγάλος κάθε δύο χιλιόμετρα - ο αριθμός τους δεν έχει πάψει να αυξάνεται.

 

Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι η (αρνητική) αξιολόγηση τονίζει την αυξημένη επικινδυνότητα της περιοχής και την απερισκεψία του νεαρού και των φίλων του. Στο ίδιο αποτέλεσμα συμβάλλει και η επανάληψη (ως μηχανισμός αξιολόγησης) λέξεων ή φράσεων μέσα στην είδηση (άρπαξε, προσπαθεί μάταια, κροκόδειλος-κροκοδείλων, 24χρονος, νεαρός-φίλοι).

 

 

Άσκηση 2

Να αναζητήσετε δύο άρθρα από τον τύπο ή το διαδίκτυο που να αναφέρονται στο ίδιο γεγονός και να εντοπίσετε τις διαφορές και τις ομοιότητές τους ως προς τον θεματικό τους πυρήνα, τις πληροφορίες που παρέχουν και τις αξιολογήσεις που περιέχουν.

 

 

Άσκηση 3

Να συνθέσετε ένα άρθρο για ένα περιστατικό που σας συνέβη ή στο οποίο ήσασταν μάρτυρες και να το συγκρίνετε με αντίστοιχα φίλων ή συμμαθητών/τριών σας.