Τι μάθαμε

  • Η παράγραφος είναι υποδιαίρεση του γραπτού ή τυπωμένου κειμένου και ταυτόχρονα μια μονάδα μεσαίου επιπέδου, πάνω από την πρόταση και κάτω από το κείμενο, με θεματική αυτοτέλεια και εσωτερική οργάνωση, ενταγμένη όμως στη συνολική δομή του κειμένου
  • Η παράγραφος (ή η παραγραφοποίηση στο κείμενο) διευκολύνει την ανάγνωση του κειμένου με την οπτική της διάκριση από τις γειτονικές παραγράφους, προγραμματίζει την ανάγνωση του κειμένου, υποβοηθώντας την ένταξή της στην ιεραρχία του, και προκαλεί τον διάλογο με τον αναγνώστη, προλαμβάνοντας πιθανά ερωτήματά του
  • Η παράγραφος πρέπει να αντιμετωπιστεί ταυτόχρονα ως προϊόν δημιουργίας ενός συγγραφέα και ως αντικείμενο ερμηνείας για έναν αναγνώστη. Από τη σκοπιά του συγγραφέα η παράγραφος χαρακτηρίζεται για την κλειστότητά της, τη θεματική της ενότητα, την ιεραρχική της οργάνωση και την επαναληπτικότητα. Από τη σκοπιά του αναγνώστη η παράγραφος προϋποθέτει ευχέρεια στην αναγνώριση του περιεχομένου, της μορφής και της δομής της, ώστε η διαδικασία παραγωγής και η διαδικασία πρόσληψης της παραγράφου να συμπέσουν.
 
Βλ. και Δομή παραγράφου
Ανάπτυξη παραγράφου με αιτιολόγηση
Ανάπτυξη παραγράφου με αναλογία
Ανάπτυξη παραγράφου με αντίθεση
Ανάπτυξη παραγράφου με ορισμό
Ανάπτυξη παραγράφου με παράδειγμα
Ανάπτυξη παραγράφου με ταξινόμηση
 

Βιβλιογραφία
Bessonat, D. 1988. Le découpage en paragraphes et ses fonctions. Pratiques 57:81-105.
Brown, G. & G. Yule. 1983. Discourse Analysis. Cambridge: Cambridge University Press.
Heurley, L. 1997. Processing Units in Written Texts: Paragraphs or Information Blocks? Στο Processing Interclausal Relations. Studies in the Production and Comprehension of Text, επιμ. J. Costermans & M. Fayol, 179-200. Mahwah, New Jersey: Lawrence Erlbaum.
Longacre, R. E. 1979. The Paragraph as a Grammatical Unit. Στο Syntax and Semantics: Vol. 12. Discourse and Syntax, επιμ. T. Givón, 115-134. Νέα Υόρκη: Academic Press.
Nash, W. & D. Stacey. 1997. Creating Texts: An Introduction to the Study of Composition, Κεφ. 3: About paragraphs. Λονδίνο & Νέα Υόρκη: Longman.  
Smith, C. S. 2003. Modes of Discourse. The Local Structure of Texts. Cambridge: Cambridge University Press.