5. Ταυτίζεται το χιούμορ με το γέλιο;

Συχνά στην κοινή αντίληψη το χιούμορ ταυτίζεται με το γέλιο, θεωρούμε δηλαδή ότι όπου εμφανίζεται γέλιο υπάρχει και χιούμορ – και το αντίστροφο. Έρευνες, ωστόσο, δείχνουν ότι το γέλιο έχει πολλές λειτουργίες και σημασίες στον λόγο και δεν συνδέεται αναγκαστικά με το χιούμορ.

 Συγκεκριμένα:

·         Η εμφάνιση του γέλιου συνδέεται με ποικίλους στόχους των ομιλητών/τριών.

o   Για παράδειγμα, σε προφορικές συνομιλίες οι ομιλητές/τριες μπορεί να χρησιμοποιούν το γέλιο για να δείξουν ότι περιμένουν και από τους/τις συνομιλητές/τριές τους να γελάσουν και αυτοί/ές, για να δηλώσουν το κλείσιμο ενός θέματος συζήτησης και το άνοιγμα ενός καινούργιου, για να δημιουργήσουν οικειότητα μεταξύ τους, για να δείξουν την αξιολόγησή τους όσα λέγονται κλπ.

·         Μολονότι το χιούμορ στοχεύει συνήθως στην πρόκληση γέλιου και αυτό είναι το επιθυμητό του αποτέλεσμα, η απουσία οποιασδήποτε αντίδρασης στο χιούμορ δεν σημαίνει πάντα ότι το χιούμορ δεν έγινε αντιληπτό. Ορισμένες φορές η απουσία γέλιου μπορεί να σημαίνει ότι οι συνομιλητές/τριες αναγνωρίζουν το χιούμορ και αφήνουν τον/την ομιλητή/τρια να (το) συνεχίσει. Άλλοτε σημαίνει ότι αντιλήφτηκαν το χιούμορ, αλλά δεν το θεώρησαν «πετυχημένο», δηλαδή δεν συμφωνούν με αυτό (βλ. παραπάνω).

·         Το γέλιο δεν είναι μια αυτόματη αλλά μια λιγότερο ή περισσότερο ελεγχόμενη αντίδραση που αποκτάται μέσω μάθησης, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να μη συνηθίζουν να γελούν με το χιούμορ ή να μη γελούν πάντοτε με αυτό.

Άρα: