Άσκηση 1

Υπογραμμίστε τις καταλήξεις των ρημάτων που αναφέρονται στα πρόσωπα των συμμετεχόντων στην επικοινωνιακή περίσταση (σημειώνοντας Ο για τους ομιλητές και Α για τους ακροατές σε ένα διάλογο):

Α. Γυρίζω τότε και του λέω: «Ποιος νομίζεις ότι είσαι»; Και τι νομίζετε ότι μου απαντά: «Είμαι ο άρχοντας του σύμπαντος». Τι να του πεις μετά; Άμα μπλέξεις με τρελούς μπορεί να βρεις και τον μπελά σου.

Β. Όποιος βιάζεται σκοντάφτει, λένε κάποιοι, αλλά εγώ νομίζω ότι όποιος βιάζεται κάνει τη δουλειά του γρηγορότερα από αυτόν που δεν βιάζεται. Αν θέλεις να σε βοηθήσω, θα πρέπει να με αφήσεις να το κάνω με τον δικό μου ρυθμό – όχι σαν τη μητέρα σου που θέλει να τα κανονίζει όλα εκείνη. Όταν το αποφασίσεις, πες το μου και θα αρχίσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Γ. Είχε μεσημεριάσει και μόλις η οικογένεια είχε μετακομίσει στη ξακουστή έπαυλη Howard. Καθώς προχωρούσαν με την άμαξα για να πάνε στο νέο τους σπίτι, ο αμαξάς τους ρώτησε: «Ποιος άνεμος σας φέρνει απ’ τα μέρη μας»; «Μόλις μετακομίσαμε στην πόλη» απάντησε ο κύριος Κλωντ. «Τότε πείτε μου που μένετε;» ρώτησε ο αμαξάς. «Μένουμε στην έπαυλη Howard» είπε ενθουσιασμένη η κυρία Μπεθ. «Με συγχωρείτε που σας διακόπτω, δεσποινίς Μπεθ», αλλά όπως λέω πάντα στους πελάτες μου, «να είστε πολύ προσεκτικοί» είπε και γέλασε με δυνατή και βροντερή φωνή. «Μα, γιατί κύριε Σμιθ;», τον ρώτησε με πολύ περιέργεια ο μικρός Πίτερ. «θα δεις μικρέ μου, θα δεις και θα καταλάβεις πολύ σύντομα» απάντησε εκείνος.

 (από κείμενο της Σταυρούλας Λαΐου διαθέσιμο στη διεύθυνση: http://miaforakai.wordpress.com/%CE%B5-%CF%83%CF%84/)

Απάντηση

Απάντηση

 

Ομιλητής

Ακροατής

Α

Γυρίζω, λέω, Είμαι

Νομίζεις, είσαι, νομίζετε

Β

Νομίζω, βοηθήσω, κάνω, αρχίσουμε (Ο+Α)

Θέλεις, αφήσεις, αποφασίσεις, πες

Γ

Μετακομίσαμε, Μένουμε, διακόπτω, λέω

Πείτε, μένετε, συγχωρείτε, είστε, δεις, καταλάβεις

 

 

 

Άσκηση 2

Στα κείμενα της άσκησης 1 υπογραμμίστε τις καταλήξεις των ρημάτων που δεν αναφέρονται στα πρόσωπα των συμμετεχόντων στην επικοινωνιακή περίσταση (σημειώνοντας Τ για τα τρίτα πρόσωπα, Γ για τα υποκείμενα με γενικευτική αναφορά και Α για τα απρόσωπα ρήματα).

Απάντηση

Απάντηση

 

Τρίτα πρόσωπα

Γενικευτική αναφορά

Απρόσωπα ρήματα

Α

 

Πεις, Μπλέξεις, βρεις

Μπορεί

Β

Λένε, θέλει, κανονίζει

Βιάζεται, σκοντάφτει, βιάζεται, κάνει, βιάζεται.

Πρέπει, γίνεται

Γ

είχε μετακομίσει, προχωρούσαν, πάνε, ρώτησε, φέρνει, απάντησε, ρώτησε, είπε, είπε, γέλασε, ρώτησε, απάντησε

 

Είχε μεσημεριάσει