2. Από πότε φτιάχνουν λεξικά οι άνθρωποι;

Η δημιουργία λεξικών είναι μια πολύ παλιά ανθρώπινη ενασχόληση. Τα πρώτα λεξικά είχαν την απλή μορφή καταλόγων λέξεων  και εμφανίστηκαν ήδη στη δεύτερη χιλιετία π. Χ. στην αρχαία Μεσοποταμία.
 
Τα λεξικά, φυσικά, εξελίχθηκαν στις διάφορες ιστορικές περιόδους μέχρι να φτάσουν στη μορφή (έντυπη και ηλεκτρονική), με την οποία τα γνωρίζουμε σήμερα. Το βασικό χαρακτηριστικό των λεξικών που έμεινε αναλλοίωτο μέσα στους αιώνες είναι ότι αυτά δημιουργούνται για να καλύψουν συγκεκριμένες πρακτικές ανάγκες. Την εποχή των πρώτων λεξικών πρακτική ανάγκη μπορεί να ήταν η απομνημόνευση ορισμένων λέξεων από όσους ασχολούνταν με τη γραφή, γι’ αυτό και εκείνα τα λεξικά περιείχαν τέτοιες λέξεις. Στις μέρες μας πολλών ειδών λεξικά (π.χ. εκείνα των ειδικών επιστημονικών όρων) εξυπηρετούν τις περίπλοκες σύγχρονες ανάγκες.
Επομένως, οι άνθρωποι έφτιαξαν τα πρώτα λεξικά πριν αρχίσουν να σκέφτονται  για τη γλώσσα, να φτιάχνουν γραμματικές ή να αναπτύσσουν γλωσσολογικές   θεωρίες.
Βέβαια, η ανάπτυξη των πρότυπων επίσημων γλωσσών των εθνικών κρατών μετά τον 18ο αιώνα στην Ευρώπη, η επέκταση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, η διάδοση της εκμάθησης ξένων γλωσσών σε παγκόσμιο επίπεδο σήμερα, η ανάγκη μετάφρασης κειμένων από μια γλώσσα σε μια άλλη έδωσαν τεράστια ώθηση στη σύνταξη λεξικών. Στις μέρες μας υπάρχει ιδιαίτερος επιστημονικός κλάδος, η λεξικογραφία, που μελετά τις επιστημονικές αρχές με τις οποίες πρέπει να συντάσσονται τα λεξικά.