5. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των προσωπικών ιστολογίων και σε τι διαφέρουν από τα παραδοσιακά ημερολόγια;

Ας δούμε την ακόλουθη ανάρτηση που περιλαμβάνεται στην αρχική σελίδα ενός προσωπικού ιστολογίου:
 

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ

Το blog αυτό «γεννήθηκε» στις αρχές Δεκεμβρίου 2010 με την φιλοδοξία να αποτελέσει έναν χώρο ανταλλαγής ειδήσεων και απόψεων, σχετικών με τους τομείς της ανθρώπινης Γλώσσας, της Νόησης και της Ανάπτυξης.
Σταδιακά αναρτώνται διάφορα θέματα [άρθρα, βίντεο, ειδήσεις, ανακοινώσεις, σύνδεσμοι, κλπ] με την ελπίδα πως κάποια από αυτά μπορεί να αποτελέσουν έναυσμα για περαιτέρω συζήτηση...
Καλή πλοήγηση!
ΑΛΚΑ [ψευδώνυμο της συντάκτριας] 
 
http://langcogdev.blogspot.gr τελευταία πρόσβαση 25/5/2012
Η συντάκτρια του ιστολογίου δηλώνει ρητά ότι:
·         το ιστολόγιό της απευθύνεται σε ένα ευρύτερο κοινό και δεν στοχεύει στον μονόλογο αλλά στον διάλογο με όσους/ες το παρακολουθούν και το διαβάζουν·
·         τα θέματα που την απασχολούν και θέλει να συζητήσει είναι επιστημονικά και στρέφονται γύρω από συγκεκριμένες έννοιες· ·         οι αναρτήσεις δεν είναι απαραίτητο να είναι γραπτός λόγος.
 
Με βάση όσα είδαμε εδώ, θα μπορούσαμε να εντοπίσουμε ορισμένα από τα χαρακτηριστικά των προσωπικών ιστολογίων:
·         Οι συντάκτες/τριες των προσωπικών ιστολογίων επιθυμούν όσα αναρτούν σε αυτά να διαβαστούν από άλλους ανθρώπους και δεν τα καταγράφουν μόνο για προσωπική χρήση. ·         Πρόσβαση σε αυτά έχει συνήθως το ευρύτερο κοινό ή σπανιότερα ένα πιο περιορισμένο κοινό (π.χ. γνωστό στον/στη συντάκτη/τρια) στο οποίο επιτρέπεται η πρόσβαση με τη χρήση ενός κωδικού.

·         Τα προσωπικά

ιστολόγια συνήθως επιτρέπουν, αν δεν ενθαρρύνουν, τον διάλογο : όσοι/ες τα διαβάζουν συνήθως έχουν τη δυνατότητα να τα σχολιάσουν και να απαντήσουν στον/στη συντάκτρια, με αποτέλεσμα να εξελίσσονται σε διαλογικά κείμενα (σε αντίθεση με τα μονολογικά ημερολόγια που είδαμε προηγουμένως). ·         Συνεπώς, τα προσωπικά ιστολόγια χρησιμοποιούνται για τη σύσφιξη των δεσμών μεταξύ ανθρώπων ήδη γνωστών μεταξύ τους ή για τη δημιουργία καινούργιων γνωριμιών μέσω του διαδικτύου και τη δημιουργία ομάδων με κοινά ενδιαφέροντα, απόψεις, δραστηριότητες κλπ.

·         Τα

ιστολόγια είναι κατά κανόνα πολυτροπικά:  πέρα από κείμενα, μπορεί να περιλαμβάνουν εικόνες, γραφικά, βιντεοκλίπ, μουσική, υπερσυνδέσμους κλπ. Έτσι οι συντάκτες/τριές τους έχουν στη διάθεσή τους περισσότερους σημειωτικούς κώδικες και πόρους για την έκφραση των απόψεων και των συναισθημάτων τους. ·         Τα προσωπικά ιστολόγια ανανεώνονται συχνά και τα σχόλια ή τα κείμενα που δημοσιεύονται σε αυτά βρίσκονται σε χρονολογική σειρά από το πιο πρόσφατο στο πιο παλιό – αντίθετα, στα παραδοσιακά ημερολόγια η σειρά είναι από την πιο παλιά εγγραφή στην πιο πρόσφατη.