Άσκηση 1

Θεωρείτε ότι το παρακάτω κείμενο είναι το ίδιο συνεκτικό για όλους τους αποδέκτες;

 

Το freestyle μπορεί θεωρητικά να εκτελεστεί οπουδήποτε και οποτεδήποτε, χωρίς να χρειάζεται κάποιο στούντιο και μηχανική ενορχήστρωση. Οι στίχοι εκφέρονται είτε μόνοι είτε αντιπαραβάλλονται με τους ήχους που παράγει ο beatboxer.

Το Χιπ Χοπ ως η Ποίηση της Εξέγερσης, Τεφλόν  6

Απάντηση

Απάντηση

Το κείμενο εμφανίζει διαφορετικό βαθμό συνεκτικότητας ανάλογα με τις γνώσεις του αποδέκτη. Για έναν αποδέκτη που έχει διαθέσιμες γνώσεις σχετικά με το χιπ χοπ ή γνωρίζει τους όρους freestyle και beatboxer, το κείμενο είναι συνεκτικό. Αντίθετα, για έναν αποδέκτη που δεν ξέρει την ορολογία αυτή, το κείμενο εμφανίζει χαμηλό –έως και μηδενικό– βαθμό συνεκτικότητας.

 

 

 

Άσκηση 2

Το παρακάτω κείμενο συνιστά ένα χιουμοριστικό ανέκδοτο. Το χιούμορ προκύπτει από την ασυμβατότητα, δηλαδή την αντίθεση που διαπιστώνεται ανάμεσα σε αυτό που περιμένουμε να συμβεί με βάση αυτά που ξέρουμε για τον κόσμο και σε αυτό που τελικά συμβαίνει. Ποια είναι αυτά τα ασύμβατα στοιχεία που προκαλούν χιούμορ στο ανέκδοτο;

Η μητέρα μιας ξανθιάς:

  Έλα μέσα χιονίζει.

–Σιγά και έξω χιονίζει.

Απάντηση

Απάντηση

Το ασύμβατο στοιχείο που προκαλεί χιούμορ στο ανέκδοτο είναι ότι η «ξανθιά» φαίνεται να μην γνωρίζει ότι μπορεί να χιονίζει έξω αλλά όχι μέσα στο σπίτι, μια βασική γνώση που υποτίθεται ότι την κατακτά κάποιος/α από μικρή ηλικία. Αυτό που θα περιμέναμε να συμβεί μετά την προτροπή της μαμάς της είναι η ξανθιά να μπει μέσα στο σπίτι για να μην κρυώσει. Αυτό που τελικά συμβαίνει είναι να παραμείνει η ξανθιά έξω, γιατί δεν την ελκύει περισσότερο το χιόνι «εντός σπιτιού» από το χιόνι που ρίχνει έξω.