Άσκηση 1

Να αναζητήσετε πληροφορίες για νεκρές γλώσσες στο διαδίκτυο και να εντοπίσετε τους λόγους που καθεμιά από αυτές δεν χρησιμοποιείται πια.

Απάντηση

Απάντηση

Ενδεικτικό είναι το ακόλουθο κείμενο:

 

Η γλώσσα Μανξ […] είναι μια Γοϊδελική γλώσσα που ομιλείται στη Νήσο του Μαν. Η γλώσσα εξαφανίστηκε το 1974 με τον θάνατο του τελευταίου ομιλητή της Μανξ, του ψαρά Νεντ Μάντρελ, ωστόσο τα τελευταία χρόνια η γλώσσα αναβίωσε. Η γλώσσα Μανξ διαχωρίστηκε από την Ιρλανδική και την Σκωτική Γαελική κατά τον 13ο και 15ο αιώνα αντίστοιχα. Σήμερα, η γλώσσα διδάσκεται σε ένα σχολείο στη Νήσο του Μαν.

Η Μανξ γλώσσα συγγενεύει αρκετά με την Ιρλανδική και την Σκωτική Γαελική. Γενικά, η γλώσσα αυτή δεν μοιάζει πολύ με τις άλλες δύο, ωστόσο μπορεί να είναι εύκολα κατανοητή με ομιλητές των δύο προαναφερθέντων γλωσσών. Η γλώσσα Μανξ έχει γλωσσικά αντιδάνεια από την Αρχαία σκανδιναβική, την Αγγλική και την Γαλλική γλώσσα. Δεν είχαν τυπωθεί βιβλία στην Μανξ γλώσσα μέχρι τον 18ο αιώνα, ενώ δεν υπήρχαν λεξικά στην Μανξ μέχρι τον 19ο αιώνα. Έτσι, ο λαός των Μανξ επικοινωνούσε μόνο με προφορικές παραδόσεις. Αυτό οδήγησε στην παρακμή και στην εξαφάνιση της γλώσσας το 1974, με τον θάνατο του Νεντ Μάντρελ, ενώ αναβίωσε τα τελευταία χρόνια.

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%B1%CE%BD%CE%BE_%CE%B3%CE%BB%CF%8E%CF%83%CF%83%CE%B1

πρόσβαση 9/4/2013

 

Από αυτό το εγκυκλοπαιδικό λήμμα μαθαίνουμε ότι η γλώσσα του Μανξ έπαψε να χρησιμοποιείται πριν από λίγες δεκαετίες, όταν πέθανε ο τελευταίος φυσικός της ομιλητής. Στο θάνατό της φαίνεται να συνέβαλε το γεγονός ότι η γλώσσα αυτή δεν είχε μια ισχυρή γραπτή παράδοση, αλλά χρησιμοποιούνταν κατεξοχήν στον προφορικό λόγο. Η πρόσφατη καταγραφή της και η διδασκαλία της σε ένα μόνο σχολείο της νήσου Μανξ θα φανεί στο μάλλον αν είναι αρκετές για την αναβίωσή της.

 

 

 

Άσκηση 2

Εκτός από τον δανεισμό, πότε άλλοτε λέγεται ότι μια γλώσσα «κινδυνεύει»; Συμφωνείτε ή διαφωνείτε; Συζητήστε τις απόψεις σας στην τάξη.

 

 

 

 

Άσκηση 3

Συγκεντρώστε κείμενα ή λέξεις από γλώσσες που ομιλούνταν παλιότερα στην περιοχή σας ή στον ελληνικό χώρο και τώρα έχουν περιοριστεί ή δεν ομιλούνται πια καθόλου. Γιατί νομίζετε ότι δεν χρησιμοποιούνται σήμερα;