3. Διάφορες απόψεις

Ας δούμε ορισμένες απόψεις για την ευγένεια:
·         Συχνά η ευγένεια συνδέεται με την κοινωνικά αποδεκτή συμπεριφορά η οποία μπορεί να περιλαμβάνει παροχή βοήθειας σε ηλικιωμένους, παραχώρηση της θέσης μας σε μέσα μαζικής μεταφοράς, παραχώρηση της σειράς μας σε εγκύους, κ.α.
·         Για κάποιους άλλους η ευγένεια αποτελεί χαρακτηριστικό καλλιεργημένων ανθρώπων που διαθέτουν καλούς τρόπους καθώς και την κατάλληλη γλωσσική συμπεριφορά. Για παράδειγμα, θεωρείται ευγενικό το να απευθυνόμαστε στους μεγαλύτερούς μας χρησιμοποιώντας πληθυντικό, τον λεγόμενο πληθυντικό ευγενείας, και λεξιλόγιο που να αρμόζει στην περίσταση.
·         Ακόμη, θεωρείται ευγενικό στις μεταξύ μας συνομιλίες να ακούμε τον συνομιλητή μας με υπομονή και κατανόηση, περιμένοντας τη σειρά μας για να μιλήσουμε, και από την άλλη πλευρά, αγενές το να διακόπτουμε συνεχώς, να ασκούμε κριτική και να ειρωνευόμαστε τον συνομιλητή μας.
·         Τέλος, πολύ συχνά η ευγένεια συνδέεται με την τυπική συμπεριφορά που τονίζει και διατηρεί την κοινωνική απόσταση μεταξύ των ατόμων που συνομιλούν, ενώ σπάνια η ευγένεια σχετίζεται  με την οικειότητα. Αυτό οδηγεί κάποιους στο να ταυτίζουν την ευγένεια με μια ψεύτικη, προσποιητή συμπεριφορά που βασίζεται στην ανειλικρίνεια.
 
Από τα παραπάνω καταλαβαίνουμε

πως δεν υπάρχει ταύτιση απόψεων για το τί είναι ευγένεια καθώς ο καθένας από εμάς συμπεριφέρεται και κυρίως κρίνει τη συμπεριφορά των γύρω του με βάση τα δικά του κριτήρια τα οποία έχουν προκύψει από τις δικές του εμπειρίες, ιδέες και αντιλήψεις και κυρίως από τις γενικότερες αξίες που ισχύουν στην κοινωνία την οποία ζει.