6. Κειμενική δείξη

Η

κειμενική δείξη βασίζεται στις δεικτικές κατηγορίες του τόπου και του χρόνου και υπό αυτή την έννοια είναι δευτερεύουσα.  Οι κειμενικές δεικτικές εκφράσεις χρησιμοποιούνται για να εντοπίσουμε ένα σημείο στον προφορικό ή τον γραπτό λόγο και μας βοηθούν να οργανώσουμε τα (προφορικά και γραπτά) κείμενα μας.

Παραδείγματα

κειμενικής δείξης βρίσκουμε σε κάθε κείμενο προκειμένου να συνδεθούμε με ό,τι ειπώθηκε πριν και να περάσουμε ομαλά σε κάτι που θα ειπωθεί μετά
 :
Σε αυτή την ενότητα ασχολούμαστε με την κειμενική δείξη.
Στην προηγούμενη ενότητα εξετάσαμε τη χρονική δείξη.
Το επόμενο παράδειγμα αφορά τον προφορικό λόγο.
Όπως είπαμε και πριν, ο καιρός θα χαλάσει από μεθαύριο.
 
Στις περισσότερες γλώσσες υπάρχουν επίσης εκφράσεις που δηλώνουν το είδος της σχέσης μεταξύ ενός εκφωνήματος και του (γραπτού ή προφορικού) κειμένου που προηγήθηκε (σχέσεις ομοιότητας, αντίθεσης κλπ.). Στα ελληνικά τα αλλά, άρα, συμπερασματικά, συνεπώς, αντιθέτως, μολονότι, ωστόσο, έτσι κλπ. δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο το εκφώνημα όπου περιέχονται σχετίζεται με ένα προηγούμενο κομμάτι του κειμένου και δομούν το κείμενο ως σύνολο. Δηλαδή, η κειμενική δείξη βασίζεται σε όσα μάθαμε για την τοπική και τη χρονική δείξη και τα εφαρμόζει στα (προφορικά και γραπτά) κείμενα.