Εξώφυλλο

Ανεμόσκαλα
Συμφραστικοί Πίνακες Λέξεων για Μείζονες Νεοέλληνες Ποιητές

Σκαρφαλώνοντας λέξεις όπως μιαν ανεμόσκαλα. Γιώργος Σεφέρης, «“Νότες” για ένα ποίημα» (ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΓΥΜΝΑΣΜΑΤΩΝ, Β΄)

22

Κι έλα, ετοιμάστε τ’ άσπρα σας φουστάνια, καρδιές, γυναίκες τρισπονετικές, από αγριλιές και δάφνες τα στεφάνια, κι από μαργαριτάρια τα γιορντάνια, 5 νιόνυφες, μάνες, αγαπητικές.

Γιορτερά φωτολούστε τα παλάτια, τα σπίτια σας ορθάνοιχτα, χλωρά. Γυρνάν. Φριμάζουν πολεμόχαρα άτια, σαν τα σπαθιά λάμπουν, τρυπάν τα μάτια. 10 — Βιολιά, κρασί, ξεφάντωμα, χαρά!

Γυρνάν οι νικητές τυραννομάχοι, καλότυχες που θα τους ξαναβρούν, φαντάζουνε σαν κάστρα και σα βράχοι, και μοναχά όσους έφαε μαύρη μάχη 15 τη χαρά της χαράς δε θα χαρούν.

Μα εσείς φορέστε τα φορέματά σας τ’ άσπρα και τα γιορτιάτικα, ω γλυκιές, όμοια τ’ αξίζουν τα παινέματά σας, τα δάκρυα, τα φιλιά, την αγκαλιά σας, 20 νιόνυφες, μάνες, αγαπητικές,

όμοια τ’ αξίζουν, όμοια δοξασμένοι, για πανηγύρια και για ολονυχτιές, όμοια και οι ζωντανοί και οι πεθαμένοι. Μακάριοι και του Χάρου οι διαλεμένοι, 25 κι όσοι αργασμένοι μέσα στις φωτιές.

Και οι τάφοι σαν τα σπίτια ας αντηχήσουν, παντού χοροί, τραγούδια ας αλαλάζουν. Κι ανίσως οι Σπαρτιάτισσες ξυπνήσουν, κι ανίσως τις Σουλιώτισσες ρωτήσουν: 30 Ποιές είναι οι ξωτικές που αναγαλλιάζουν;

Κι ανίσως μες στον άραχνο τον άδη ξαφνιάσουνε των ίσκιων το κοπάδι χοροί του απάνου κόσμου και φλογέρες, κι ανίσως οι Σπαρτιάτισσες ρωτήσουν, 35 οι Σουλιώτισσες ας τις απαντήσουν:

—Οι αγγόνες είναι κι είναι οι θυγατέρες.