Προηγούμενο   Επόμενο
Τέλος 
συνέβη στον κόσμο

1941

Οι Γερμανοί στην Ελλάδα

Άλκη Ζέη 1925

Τον Απρίλιο τα γερμανικά στρατεύματα αρχίζουν την επίθεση στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας και στις 9 του μηνός καταλαμβάνουν τη Θεσσαλονίκη και στις 27 μπαίνουν στην Αθήνα. Ο βασιλιάς Γεώργιος και η ελληνική κυβέρνηση φεύγουν στην Κρήτη και μετά και την κατάληψη της Κρήτης από τους Γερμανούς, στην Αίγυπτο.
Ο Μανώλης Γλέζος και ο Απόστολος Σάντας κατεβάζουν τη γερμανική σημαία από την Ακρόπολη. Ιδρύονται σε όλη την Ελλάδα οι πρώτες αντιστασιακές οργανώσεις.

Διαβάστε σχετικά:
Intra portas
[…]
- Ακούτε;
Η Αντιγόνη έτρεξε στο παράθυρο κι αφουγκράστηκε το δρόμο.
- Σαν αλυσίδες από τανκς, είπε ψιθυριστά.
- Μπήκανε οι Γερμανοί, ξεφώνισε ο Πέτρος, κι έτρεξε κι αυτός στο παράθυρο, κι έκανε ν’ ανοίξει τα πατζούρια.
- Μη, ακούστηκε η κραυγή της μαμάς, τα πατζούρια θα μείνουν κλειστά.
Στριμώχτηκαν και κοίταζαν μέσα από τις κουφωτές γρίλιες. Έξω ερημιά. Κλειστά τα παραθυρόφυλλα και τα ρουλά των μαγαζιών κατεβασμένα. Το ’νιωθες μονάχα, πως πίσω από κάθε γρίλια κοίταζαν κι άλλοι, σαν κι αυτούς με διάπλατα μάτια.
… Όταν μπήκε ο Κλαύδιος θριαμβευτής στην πόλη, βρήκε τα σπίτια κλειστά και τους δρόμους έρημους. Ούτε ένα σκυλί ακόμα, ούτε γάτα, ούτε ψυχή ζωντανή…
Ένιωθε μονάχα χιλιάδες μάτια να τους κοιτάζουν, πίσω από καφασωτά παραθυρόφυλλα. Και τότε ο Κλαύδιος κατάλαβε πως ο εχθρός χωρίς όπλα, ο εχθρός που έχει μίσος στα μάτια είναι ο πιο δυνατός…
Για μια στιγμή ο Πέτρος νόμιζε πως είναι στις Συρακούσες, όταν μπήκαν οι Ρωμαίοι και κατέλαβαν την πόλη.
Όλοι στο σπίτι είναι βουβοί, λες κι ο εχθρός παραμονεύει κάπου σ’ όλες τις γωνιές. Ο πατέρας ξεκρέμασε τον χάρτη με τα σημαιάκια και τον έσκισε μικρά κομματάκια. Το ραδιόφωνο βουβάθηκε κι αυτό και δεν μεταδίδει τίποτα. Έτσι που δε μιλάει κανένας τους, είναι, σα να ’χουμε κανένα βαριά άρρωστο στο σπίτι. Θυμάται τον παππού του Σωτήρη, πριν πεθάνει, που περπατούσανε όλοι στις μύτες, κι ο Σωτήρης με τις κάλτσες. Μια στιγμή ακούστηκε ένα γκουπ, κι όλοι πετάχτηκαν. Ήτανε ο Θόδωρος που είχε σταθεί μπροστά στην πόρτα.
- Για κοιτάχτε, είπε ξαφνιασμένη η Αντιγόνη, κι έδειξε τη ράχη του Θόδωρου. Ύστερα, είπε πως οι χελώνες ζούνε κι εκατό χρόνια, κι έτσι όλος ο κόσμος θα ξέρει, πως πριν έναν αιώνα τέτοια μέρα πάτησαν οι Γερμανοί την Αθήνα.
- Αυτό είναι παππού το Ante Portas που έλεγες;
- Όχι αυτό είναι το Intra Portas είπε ο παππούς.

Σημ. Ante portas: προ των πυλών, Intra portas: εντός των πυλών

Άλκη Ζέη, Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου, Μεταίχμιο