Προηγούμενο   Επόμενο
Τέλος 
συνέβη στον κόσμο

1914

Έναρξη Α’ παγκοσμίου πολέμου

  • Η δολοφονία του Αρχιδούκα από εικονογράφηση μιας ιταλικής εφημερίδας της εποχής.

Η δολοφονία του αρχιδούκα Φραγκίσκου-Φερδινάνδου, διαδόχου της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας στο Σεράγεβο, είναι η αφορμή για το ξέσπασμα του Α’ παγκοσμίου πολέμου που θα διαρκέσει τέσσερα χρόνια και θα κοστίσει εκατομμύρια θύματα.

Διαβάστε σχετικά:

κεφάλαιο 1
Ο καλός στρατιώτης Σβέικ μπλέκεται στο Μεγάλο Πόλεμο

-Μα είναι εξακριβωμένο, αφεντικό! φώναξε η σπιτονοικοκυρά του κυρίου Σβέικ, που αφού κρίθηκε “παντελώς ηλίθιος” από την υγειονομική επιτροπή, απαλλάχτηκε από το στρατό και ζούσε τώρα πουλώντας κάτι απαίσια κοπρόσκυλα, τα οποία παρουσίαζε σαν σκυλιά ράτσας.
Στις ώρες της σχόλης του, φρόντιζε επίσης τους ρευματισμούς του, και τη στιγμή που τον φώναξε η σπιτονοικοκυρά, έτριβε τα γόνατά του με μια αλοιφή που του είχαν συστήσει.
-Τι τρέχει, λοιπόν; ρώτησε ο Σβέικ.
-Αχ, πάει ο Φερδινάνδος μας. Δεν υπάρχει πια!
-Για ποιον Φερδινάνδο μιλάτε, κυρία Μίλερ; ρώτησε ο Σβέικ συνεχίζοντας το τρίψιμο. Εγώ ξέρω δύο από δαύτους. Ο ένας είναι ο Φερδινάνδος ο παραγιός του φαρμακοποιού Προύχα, αυτός που ήπιε κάποτε κατά λ΄ςθος ένα μπουκάλι λοσιόν για τα μαλλιά. Ο άλλος είναι ο Φερδινάνδος Κόκοσκα, εκείνος που μαζεύει τις κοπριές των σκύλων. Αν πρόκειται για κάποιον απ’ αυτούς, η ζημιά δεν είναι δα και μεγάλη, ούτε για τον έναν ούτε για τον άλλον.
-Μα, αφεντικό, πρόκειται για τον αρχιδούκα Φερδινάνδο, τον μεγαλειότατο, ξέρετε!
-Χριστούλη μου, αυτό πια κι αν είναι είδηση! αναφώνησε ο Σβέικ. Και δε μου λέτε, πού το ‘παθε ο αρχιδούκας μας;
-Στο Σεράγεβο. Με πιστολιές. Είχε πάει εκεί με την αρχιδούκισσα, με αυτοκίνητο.
-Τι μου λες! Ώστε με αυτοκίνητο, ε; Βλέπετε, κυρία Μίλερ, αγοράζει κανείς ένα αυτοκίνητο και δε σκέφτεται το ύστερα. Μια μετακίνηση μπορεί πάντα να έχει άσχημη κατάληξη, ακόμα και για ένα μεγάλο άρχοντα σαν τον αρχιδούκα. Και προπάντων στο Σεράγεβο! Είναι στη Βοσνία, ξέρετε, κυρία Μίλερ, και μόνο οι Τούρκοι θα μπορούσαν να κάνουν μια τόσο ελεεινή πράξη. Δε θα ‘πρεπε να τους είχαν πάρει τη Βοσνία και την Ερζεγοβίνη, αυτό είναι όλο. Τώρα εκδικούνται. Ώστε λοιπόν, κυρία Μίλερ, ο αρχιδούκας μας ανέβηκε στους ουρανούς; Δεν κράτησε πολύ, μπαμ και κάτω, ε; Παρέδωσε το πνεύμα ήσυχα ή μήπως βασανίστηκε τη στερνή του ώρα;
-Έσβησε αμέσως, αφεντικό. Περίστροφο το λένε αυτό, δεν είναι κανένα παιδικό παιχνιδάκι. Δεν είναι πολύς καιρός που εδώ πιο κάτω ένας κύριος διασκέδαζε μ’ ένα περίστροφο και σκότωσε όλη του την οικογένεια, μαζί με τη θυρωρό που ανέβηκε στο τρίτο πάτωμα για να δει τι γινόταν.
-Υπάρχουν περίστροφα, κυρία Μίλερ, που δεν παίρνουν φωτιά με τίποτε, ακόμα κι αν πέσεις επάνω τους. Αλλά όπως καταλαβαίνετε, για να περιποιηθεί κανείς έναν αρχιδούκα δε διαλέγει ένα παλιοπίστολο. Στοιχηματίζω μάλιστα πως ο άνθρωπος που τράβηξε το πιστόλι θα ήταν ντυμένος άψογα.

Γιάροσλαβ Χάσεκ, Ο καλός στρατιώτης Σβέικ, μτφρσ. Δημήτρης Καραδήμας, εκδ. Μίνωας