Προηγούμενο   Επόμενο
Τέλος 
συνέβη στον κόσμο

1909

Κατάκτηση του Βόρειου Πόλου

  • Το Ρούσβελτ, με το οποίο πραγματοποιήθηκε η αποστολή στο Βόρειο Πόλο.
  • Τα μέλη της ομάδας του Ρόμπερτ Πίρι έτσι όπως τα εικονογράφησε ο Emmanuel Cerisier, στο βιβλίο Αποστολή στο Βόρειο Πόλο, Modern Times, 2006

Κατάκτηση από τον Πήρυ του Βόρειου Πόλου.

Διαβάστε σχετικά:
Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ
Ο αρχηγός της ομάδας Ρόμπερτ Πίρι είναι ανήσυχος. Δεν είναι εύκολο για το καράβι του, το Ρούσβελτ, να πλέει ανάμεσα στα παγόβουνα που συντρίβονται πάνω στο σκαρί του. Από τότε που έφτασε στις ακτές της Γροιλανδίας, ο Πίρι σχεδόν δεν έχει κλείσει μάτι. Αγκιστρωμένος στα ξάρτια, με τα πόδια του να τρέμουν και τα μάτια του κατακόκκινα από τον παγωμένο αέρα, παρατηρεί τη θάλασσα αναζητώντας τα καλύτερα περάσματα μέσα στους πάγους. Κάθε φορά που το καράβι συναντά ένα παγόβουνο, ο Πίρι φωνάζει στον πρώτο μηχανικό:
«Εμπρός δεξιά! Πρόσω ολοταχώς!»
Τότε το μικρό αλλά γερό σκαρί ανεβαίνει πάνω στον πάγο και τον σπάει στα δύο, ενώ το φουγάρο βγάζει ένα σύννεφο μαύρου καπνού.
Ένα μήνα νωρίτερα, τον Ιούλιο του 1908, ο Ρόμπερτ Πίρι με την ομάδα του είχαν σαλπάρει από τη Νέα Υόρκη. Για τον Αμερικανό αξιωματικό του Πολεμικού Ναυτικού αυτό δεν ήταν το πρώτο ταξίδι στην Αρκτική. Από τη μέρα που ανακάλυψε τη Γροιλανδία, πριν από είκοσι χρόνια περίπου, ονειρευόταν να γίνει ο πρώτος άνθρωπος που θα έφτανε στο Βόρειο Πόλο! Οι προηγούμενες απόπειρές του ήταν όλες αποτυχημένες. Στα πενήντα δύο χρόνια του, αυτή η όγδοη αποστολή ήταν η τελευταία του ευκαιρία.
Ο Πίρι είχε συγκεντρώσει γύρω του μια σπουδαία ομάδα∙ τον συνοδεύουν εξήντα εννέα άνθρωποι, εκ των οποίων οι πενήντα είναι Εσκιμώοι. Εδώ και χρόνια παρατηρεί αυτούς του κατοίκους του Βορρά να κυνηγούν, να κατασκευάζουν ρούχα από δέρμα, να οδηγούν έλκηθρα που τραβούν σκυλιά και να χτίζουν ιγκλού. Χωρίς αυτούς δε θα είχε καμία ελπίδα να φτάσει στο Βόρειο Πόλο.
Ο Αμερικανός εξερευνητής έχει ακόμα μαζί του διακόσιους σκύλους. Εγκαταστημένα στο κατάστρωμα, τα ζώα γαβγίζουν νύχτα μέρα, μονοπωλώντας το ενδιαφέρον του πληρώματος. […]
ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΠΟΛΟ
Στις 6 Απριλίου, στις 10 το πρωί, ο Ρόμπερτ Πίρι σταματά για να προσδιορίσει τη θέση τους. Οι Εσκιμώοι κατασκευάζουν ιγκλού, ενώ ο εξάντας δείχνει το γεωγραφικό πλάτος 89°57’ Β.
«Θεέ μου!» μουρμουρίζει ο Πίρι. «Φτάσαμε στο Βόρειο Πόλο!»
Αμέσως συγκεντρώνει τους συντρόφους του και με τρεμάμενη φωνή τους ανακοινώνει τα ευχάριστα νέα:
«Ο Βόρειος Πόλος είναι αυτή η παγωμένη έκταση που μας περιβάλλει!»
Ύστερα από τόσα χρόνια γεμάτα εμπόδια και αποτυχίες το όνειρό του γίνεται πραγματικότητα! Ο Πίρι θα έπρεπε να φωνάξει, να πηδήσει από τη χαρά του – έχει θυσιάσει περισσότερα από είκοσι χρόνια από τη ζωή του γι’ αυτή τη στιγμή – , αλλά είναι υπερβολικά εξαντλημένος για να απολαύσει τη νίκη του. Ο Χένσον δίνει διπλάσια μερίδα τροφής στα σκυλιά και στη συνέχεια, βοηθά τους Εσκιμώους να ξεφορτώσουν τα έλκηθρα. Ο Πίρι αποσύρεται σ’ ένα ιγκλού χωρίς να πει τίποτα. Γλιστρά μέσα στη γούνινη κουβέρτα του και αποκοιμιέται. Λίγες ώρες αργότερα, όταν ξυπνά, οι σύντροφοί του εξακολουθούν να κοιμούνται.
«Επιτέλους, έφτασα στο Βόρειο Πόλο! Ύστερα από τόσες προσπάθειες… Το όνειρό μου έγινε πραγματικότητα. Τα κατάφερα!» γράφει στο ημερολόγιό του.
Στις 6 το απόγευμα, ο Πίρι καλεί τον Σιγκλού και τον Εγκίνγουα.
«Ετοιμάστε ένα ελαφρύ έλκηθρο! » τους λέει.
Επί ώρες οι τρεις άντρες οργώνουν τους πάγους σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Ο Πίρι επιβεβαιώνει μ’ αυτό τον τρόπο ότι βρίσκεται στο Βόρειο Πόλο, σε περίπτωση που είχε κάνει κάποιο λάθος στους υπολογισμούς του. Δεν μπορεί να κρύψει το χαμόγελό του.
«Τώρα είμαι σίγουρος. Κατέκτησα το Βόρειο Πόλο!»
Ο εξερευνητής είναι τόσο συγκινημένος, που του κόβεται η ανάσα. Με την καρδιά του να χτυπά, παρατηρεί για ώρα αυτή την έρημο από πάγο που τους περιβάλλει μέχρι εκεί όπου φτάνει το βλέμμα του. Στη συνέχεια, ξεδιπλώνει μια αμερικανική σημαία. Αφού τη στερεώνει στο έδαφος υπό τις επευφημίες των Εσκιμώων, σφίγγει εγκάρδια το χέρι των πέντε μελών της αποστολής. Έπειτα τοποθετεί στο έδαφος ένα μπουκάλι με το εξής μήνυμα:
6 Απριλίου 1909
Σήμερα ύψωσα τη σημαία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής σε αυτό τον τόπο που οι παρατηρήσεις μου δείχνουν ότι είναι ο Βόρειος Πόλος και ο οποίος βρίσκεται υπό την κατοχή μου εις το όνομα του Προέδρους των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ρόμπερτ Πίρι, αξιωματικός του Αμερικανικού Ναυτικού.

Jean-Benoit Durand, Αποστολή στο Βόρειο Πόλο, μτφ. Μαρία Πίνη, εικ. Emmanuel Cerisier, Modern Times, 2006, σελ. 8 &9 και 32 – 35