Προηγούμενο   Επόμενο
Τέλος 
στη λογοτεχνία

1937

Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών

  • J.R.R.Τolkien
    http://www.tolkien-online.com/ http://narnia.wikia.com/wiki/J._R._R._Tolkien image
  • Το βασίλειο του Σάιρ στα Χρονικά της Νάρνια
    http://www.telegraph.co.uk/culture/books/booknews/9555838/The-Hobbit-What-has-made-the-book-such-an-enduring-success.html

O Tόλκιν χαρκτηρίζεται ως ο πατέρας της “φανταστικής λογοτεχνίας”: ηρωικοί, επικοί μύθοι (που βασίζονται σε θρύλους), φανταστικοί κόσμοι (Μέση Γη), με ήρωες ξωτικά, χομπιτς, νάνους και περιπέτειες εξωπραγματικές και συναρπαστικές. Ως αντίδοτο στη βιαιότητα των πολέμων επιλέγεται, λοιπόν, η στροφή της λογοτεχνίας σε τόπους και ήρωες της φαντασίας, όπου δίνεται η μάχη μεταξύ του καλού και του κακού.Ο Τόλκιν δημιουργεί, στο χώρο του φανταστικού, ήρωες αλλά και ένα ολόκληρο σύμπαν, όπου θα εκτυλιχθεί η δράση και στα άλλα βιβλία της τριλογίας του, γράφοντας ιστορίες που δεν απευθύνονται μονο σε παιδιά.

Κατά τη διάρκεια των ετών 1937- 1949, ο Τολκιν επεξεργάζεται τον μύθο και δημιουργεί μια επική τριλογία με τίτλο Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών (The lord of the Rings), η οποία περιλαμβάνει τα βιβλία Η συνοδεία του δαχτυλιδιού (The Fellowship of the Ring), Οι δυο πύργοι (The Two Towers) και Η επιστροφή του Βασιλιά (The Return of the King).

O Tόλκιν χαρκτηρίζεται ως ο πατέρας της “φανταστικής λογοτεχνίας”: ηρωικοί, επικοί μύθοι (που βασίζονται σε θρύλους), φανταστικοί κόσμοι (Μέση Γη), με ήρωες ξωτικά, χομπιτς, νάνους και περιπέτειες εξωπραγματικές και συναρπαστικές. Ως αντίδοτο στη βιαιότητα των πολέμων επιλέγεται, λοιπόν, η στροφή της λογοτεχνίας σε τόπους και ήρωες της φαντασίας, όπου δίνεται η μάχη μεταξύ του καλού και του κακού.Ο Τόλκιν δημιουργεί, στο χώρο του φανταστικού, ήρωες αλλά και ένα ολόκληρο σύμπαν, όπου θα εκτυλιχθεί η δράση και στα άλλα βιβλία της τριλογίας του, γράφοντας ιστορίες που δεν απευθύνονται μονο σε παιδιά. Κατά τη διάρκεια των ετών 1937- 1949, ο Τολκιν επεξεργάζεται τον μύθο και δημιουργεί μια επική τριλογία με τίτλο Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών (The lord of the Rings), η οποία περιλαμβάνει τα βιβλία Η συνοδεία του δαχτυλιδιού (The Fellowship of the Ring), Οι δυο πύργοι (The Two Towers) και Η επιστροφή του Βασιλιά (The Return of the King).

Σαράντα λεύγες απλώνονται απ’ τους Μακρινούς Κάμπους μέχρι τη γέφυρα του Μπραντιγουάιν και πενήντα από τα έλη στο βορρά μέχρι τους βάλτους στο νότο. Την περιοχή αυτή οι Χόμπιτ ονόμασαν «Σάιρ». Εκεί περνούσε η δύναμη του Θάην τους και ήταν ένας τόπος καλοοργωμένης δουλειάς.

Δες και

The Lord of the Rings τριλογία dir. Peter Jackson (2001-2003)

J. R. R. Tolkien, Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών, μτφ. Ευγενία Χατζηθανάση-Κόλλια, Κέδρος, 1990