Προηγούμενο   Επόμενο
Τέλος 
συνέβη στον κόσμο

1900

Σίγκμουντ Φρόυντ, Η ερμηνεία των ονείρων.

  • Sigmund Freud
  • Τι θα πει «οιδιπόδειο σύμπλεγμα» στο βιβλίο Ο Φρόυντ για παιδιά της Λουίζ Άρμστρονγκ και εικονογράφηση της Γουίτνι Ντάροου, Γράμματα, 1979.

Μέχρι το 1916 που εκδίδει το βιβλίο του Εισαγωγή στην Ψυχανάλυση θα έχει διατυπώσει μια θεωρία που θα προσδιορίσει τον αιώνα. Ο Φρόυντ με αφετηρία το μύθο του Οιδίποδα, ο οποίος πιστεύοντας πως είναι υιοθετημένος σκότωσε τον πατέρα του και παντρεύτηκε τη μητέρα του, χωρίς να ξέρει πως είναι οι βιολογικοί του γονείς, διατύπωσε τη θεωρία του Οιδιπόδειου συμπλέγματος σύμφωνα με την οποία κάθε παιδί ονειρεύεται πως είναι το μοναδικό αντικείμενο αγάπης του γονιού του αντίθετου φύλου, ενώ στο πρόσωπο του γονιού του ίδιου φύλου βλέπει έναν αντίζηλο. Όλα αυτά όμως δεν είναι λογικές σκέψεις αλλά λειτουργούν στο ασυνείδητο, μια καινούργια λέξη του αιώνα που μόλις άρχιζε.

Διαβάστε σχετικά:
«Ωραία. Και τώρα ξαπλώστε. Μιλήστε μας για όλα. Χμ, ξεκινήστε απ’ την αρχή, παρακαλώ».
«Ήμαστε τρεις που διαλύσαμε τις ψευδαισθήσεις του ανθρώπου. Ο Κοπέρνικος του εξήγησε ότι δεν ήταν το κέντρο του σύμπαντος (σκληρό…). Ύστερα ο Δαρβίνος τον ανάγκασε να παραδεχτεί πως δεν ήταν παρά ξάδελφος του πιθήκου (βαρύ…). Κι εγώ του έδειξα ότι δεν είναι όλα καλώς καμωμένα μέσα στο πιθηκίσιο κεφάλι του… Κι αυτό ήταν αβάσταχτο για την κοινωνία, ναι, αβάσταχτο!»
«Μάλιστα… Κάτι άλλο;»
«Με τη θεωρία μου, την "ψυχανάλυση", απέδειξα ότι οι επιθυμίες μας ευθύνονται για το ότι είμαστε τόσο λίγο λογικοί…»

Anne Blanchard, Francis Mizio, Το βιβλίο των επαναστατών, εικ. Serge Bloch, μτφ. Εύη Βαγγελάτου, Ελληνικά Γράμματα, 2010, σελ. 74