Προηγούμενο   Επόμενο
Τέλος 
συνέβη στον κόσμο

1876

H Λίμνη των Κύκνων

  • Το σκηνικό από την πρώτη παράσταση στο θέατρο Μπολσόι στη Μόσχα
  • Η Βασίλισσα των Κύκνων, όπως την φαντάστηκε η εικονογράφος Λίζμπεθ Τσβέργκερ

Ο Πιοτρ Τσαϊκόφσκι ολοκληρώνει τη Λίμνη των Κύκνων που ένα χρόνο αργότερα κάνει πρεμιέρα στο Θέατρο Μπολσόι στη Μόσχα.

Άκουσε το θέμα του κύκνου: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Petr_Tchaykovsky_Teme_%D0...

Διαβάστε σχετικά:
Μια φορά κι έναν καιρό, αρκούσε να έχεις ένα μαγικό φίλτρο ή να γνωρίζεις κάποιο ξόρκι για να μεταμορφώσεις έναν άνθρωπο σε δένδρο, σε πέτρα ή ακόμα και σε ζώο.
Τον καιρό εκείνο ζούσε ένας πρίγκιπας. Ήταν ακόμη πολύ νέος και πίστευε ότι σκοπός της ζωής είναι μόνο οι διασκεδάσεις. Περνούσε λοιπόν τις μέρες του με ονειροπόληση και παιχνίδια, και τις νύχτες του με χορούς και με τραγούδια. Ο πρίγκιπας ήταν πολύ ευτυχισμένος και δεν είχε καμιά επιθυμία να αλλάξει κάτι στη ζωή του.
Το βράδυ πριν τα γενέθλια των δεκαοχτώ του χρόνων, ο πρίγκιπας προσκάλεσε τους φίλους του σε μια γιορτή. Άρχισαν να χορεύουν κάτω από τα δέντρα στον κήπο του παλατιού, μαζί με τις κοπέλες από το διπλανό χωριό. Αλλά η μητέρα του πρίγκιπα δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένη με το γιο της.
«Αγαπημένε μου γιε» του είπε «πού θα καταλήξουν όλα αυτά; Ήδη από αύριο θα είσαι ενήλικος, και δεν έχεις καταφέρει ακόμα να βρεις ένα κορίτσι να παντρευτείς! Αύριο κιόλας θα δώσουμε έναν επίσημο χορό στο παλάτι και θα καλέσουμε πολλές πριγκίπισσες. Έτσι θα διαλέξεις μια από αυτές για να την παντρευτείς».
Ο πρίγκιπας ξαφνιάστηκε από τα λόγια της μητέρας του, αλλά δεν ανησύχησε. «Το αύριο είναι ακόμα μακριά» είπε στον εαυτό του. «Δε θα το αφήσω να μου χαλάσει τη σημερινή βραδιά».
Εκείνη τη στιγμή ακούστηκε ένα θρόισμα στον αέρα, καθώς ένα σμήνος από αγριόκυκνους πέταξε πάνω από τα κεφάλια των καλεσμένων.
«Ελάτε» είπε ο πρίγκιπας στους φίλους του «πάμε να κυνηγήσουμε!».
Οπλισμένοι με τόξα και βέλη, άρχισαν να κυνηγούν τα μεγάλα πουλιά, ρίχνοντας τα βέλη τους στον ουρανό, αλλά δεν μπορούσαν να προφτάσουν τους αγριόκυκνους, που τα φτερά τους έλαμπαν στο σκοτάδι.
Σε λίγο ο πρίγκιπας ένιωσε μια ζάλη και, ενώ οι φίλοι του συνέχιζαν το κυνήγι, αυτός έμειν πίσω για να ξαποστάσει πλάι στη λίμνη.
Έξαφνα, σαν μια αστραπή, η λίμνη λούστηκε με ένα έντονο φως και μπροστά στον πρίγκιπα εμφανίστηκε η πιο όμορφη γυναίκα που είχε ποτέ του δει.
«Ποια είσαι;» ρώτησε αυτός.
Στο άκουσμα της φωνής του η γυναίκα αναπήδησε και κοίταξε φοβισμένη το τόξο και τα βέλη. Μόνο όταν ο πρίγκιπας τα ακούμπησε δίπλα του άρχισε να μιλάει. «Είμαι η Βασίλισσα των Κύκνων» είπε. «Είμαι ο κύκνος που προσπάθησες να σκοτώσεις».
«Πώς είναι δυνατόν;» ρώτησε ο πρίγκιπας.
Τότε εκείνη του διηγήθηκε την τραγική ιστορία της. Ένας μοχθηρός μάγος μεταμόρφωσε εκείνη και τις φίλες της σε κύκνους. Κάθε βράδυ τα μεσάνυχτα μπορούσε να πάρει την ανθρώπινη μορφή της ξανά, αλλά με το ξημέρωμα γινόταν πάλι κύκνος. «Μόνο ένα πράγμα μπορεί να με ελευθερώσει από τα μάγια». Αναστέναξε. «Η αληθινή αγάπη».
«Τότε όλα είναι εντάξει» είπε ο πρίγκιπας γονατίζοντας μπροστά της «γιατί σ’ αγαπώ αληθινά. Εσένα μόνο και καμιάν άλλη».

Pyotr I. Tchaikovsky, Η λίμνη των κύκνων, απόδοση & εικονογράφηση Lisbeth Zwerger, μετάφραση Γιάννης Παπαδόπουλος, Παπαδόπουλος, 2003