Προηγούμενο   Επόμενο
Τέλος 
συνέβη στον κόσμο

1801

Ο Λόρδος Έλγιν μεταφέρει τα γλυπτά του Παρθενώνα στο Λονδίνο

  • Έλγιν
  • Εικονογράφηση του Αλέξη Κυριτσόπουλου από το βιβλίο του Μία + 5 Καρυάτιδες, Κέδρος 2007

Ο Λόρδος Έλγιν με τα συνεργεία του δρούσαν στην Ακρόπολη, προκαλώντας σημαντικές ζημίες στα γλυπτά και το ίδιο το μνημείο, αποσπώντας και διαμελίζοντας ένα σημαντικό μέρος (περίπου το μισό) από το σωζόμενο γλυπτό διάκοσμο του Παρθενώνα, μαζί με ορισμένα αρχιτεκτονικά μέλη, όπως ένα κιονόκρανο και ένα σπόνδυλο από κίονα. Σήμερα μεταξύ Αθήνας και Λονδίνου βρίσκονται διαμελισμένα πολλά τμήματα συχνά από το ίδιο γλυπτό.

Οι κόρες του κάστρου

Όταν ο Μυλόρδος (δηλ. ο λόρδος Έλγιν) επήρε τη μία από τις έξι κόρες του Κάστρου, άφησε παραγγελία στους Τούρκους να του κουβαλήσουν και τις άλλες τη νύχτα. Αλλά κει που πήγαιναν να τις βγάλουν, τις ακούν να σκούζουν λυπητερά και να φωνάζουν την αδερφή τους. Οι Τούρκοι τρομαγμένοι έφυγαν, και με κανένα λόγο δεν ήθελαν να δοκιμάσουν να τις βγάλουν. Και άλλοι πολλοί, κάτω από το Κάστρο, τις άκουγαν τις μαρμαρένιες κόρες να κλαιν τη νύχτα για την αδελφή τους που τους την πήραν.

  • Λαϊκή παράδοση για τις Καρυάτιδες από την Αθήνα από τη συλλογή Παραδόσεις του Νικολάου Πολίτη, Γράμματα, 1994 (σελ. 57)

Πρόταση Ανάγνωσης: Αλέξης Κυριτσόπουλος, Μία + 5 Καρυάτιδες, Κέδρος, 2007