Επίπεδο Γ1

Β. Χρήση Γλώσσας

Η Ιλόνα γράφει ένα κείμενο για την προστασία της βιοποικιλότητας που θέλει να το αναρτήσει στην ιστοσελίδα του σχολείου της. Σε μερικές περιπτώσεις, όμως, δεν είναι σίγουρη ποια λέξη να χρησιμοποιήσει. Μπορείτε να τη βοηθήσετε να αποφασίσει ποια λέξη είναι η σωστή ανάμεσα στις τέσσερις επιλογές;

Στο τέλος κάνετε κλικ στο κουμπί "ΕΛΕΓΧΟΣ". Για κάθε ερώτηση θα εμφανιστεί, για λίγο χρόνο, η λέξη «ΣΩΣΤΟ» ή «ΛΑΘΟΣ», ανάλογα με την απάντησή σας. Κάνετε κλικ σε κάθε απάντηση για να δείτε ξανά την ανατροφοδότηση.

Η σημασία της βιοποικιλότητας

Πώς μπορώ να την προστατεύω;

Συχνά πιστεύουμε ότι δεν είναι στο χέρι μας να διαφυλάξουμε τη βιοποικιλότητα της περιοχής μας και ότι δεν μπορούμε μόνοι μας καμία αλλαγή σε ό,τι συμβαίνει γύρω μας. Υπάρχουν μερικές απλές και ανέξοδες λύσεις που όλοι μας μπορούμε να εφαρμόσουμε.

Για παράδειγμα, τα φυτοφάρμακα, τα ζιζανιοκτόνα, και τα χημικά λιπάσματα είναι για τον αγρότη που τα χρησιμοποιεί, για μένα και για όλη τη βιοποικιλότητα της περιοχής χρησιμοποιούνται. Προσπαθώ επομένως να αποφύγω την χρήση τους στον κήπο μου ή στο μπαλκόνι μου και για εναλλακτικές λύσεις.

Απομεινάρια από φρούτα και λαχανικά, κομμάτια από χαρτί, μαραμένα λουλούδια, υπολείμματα καφέ μπορούν να γίνουν λίπασμα ενός κάδου κομποστοποίησης. Το λίπασμα που δημιουργείται (Compost) είναι ένα φυσικό λίπασμα που εμπλουτίζει το έδαφος. Η οικιακή παραγωγή λιπάσματος συμβάλλει καλύτερη διαχείριση των σκουπιδιών. Μερικοί δήμοι ήδη τέτοιες προσπάθειες.

Η βιοδιάσπαση για πολλά είδη ξεκινά μετά από πολλά χρόνια. Επίσης, πολλά υλικά που πετιούνται μολύνουν το χώμα και το νερό με το οποίο έρχονται σε επαφή. Όταν βρίσκομαι στην φύση λοιπόν, δεν πετώ σκουπίδια. Επίσης, προσέχω να μη μολύνω το έδαφος και το νερό με ουσίες που είναι βλαβερές για το οικοσύστημα.


Πηγή: http://www.greeniez.gr/?p=550 (με αλλαγές)

Αγγίξτε την οθόνη για αναπαραγωγή